Σε συμφωνία κατέληξαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες διήρκησαν σχεδόν δώδεκα ώρες, και ολοκληρώθηκαν περί τις 04:30 τοπική ώρα (05:30 ώρα Ελλάδας), εξασφαλίζοντας τη συναίνεση της Ιταλίας, που απειλούσε να προβάλει βέτο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έγραψε στο Twitter το πρωί της Παρασκευής: «Οι ηγέτες των 28 χωρών της ΕΕ συμφώνησαν στα συμπεράσματα της συνόδου, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τη μετανάστευση».

Σε ανάρτηση προέβη και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ ανακοινώνοντας ότι υπήρξε συμφωνία για το κείμενο συμπερασμάτων συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα: «Ήταν η ευρωπαϊκή συνεργασία αυτή που υπερίσχυσε». Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε τη συμφωνία «καλό σημάδι».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε μετά τη συμφωνία ότι η Ρώμη θα αποφασίσει αργότερα εάν θα φιλοξενεί κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη δική της επικράτεια.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε  ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν πως η Ιταλία και η Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους, εάν το επιθυμούν.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ σημείωσε πως συμφωνήθηκε τα ξημερώματα στη Σύνοδο Κορυφής η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει περισσότερα κεφάλαια για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Παράταση για τουλάχιστον έξι μήνες οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να παρατείνουν για τουλάχιστον έξι μήνες, ως τα τέλη του Ιανουαρίου, τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία για την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία και εξαιτίας της υποστήριξης στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες που δρουν στην ανατολική Ουκρανία την οποία προσάπτουν στην ρωσική κυβέρνηση, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Με την απόφαση αυτή, η οποία θα ανακοινωθεί επισήμως τις προσεχείς ημέρες, θα παραταθούν οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε εταιρείες των κλάδων της ενέργειας, της τραπεζικής και του χρηματοπιστωτικού τομέα, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Μαραθώνια διαπραγμάτευση

Είχε προηγηθεί ολονύκτια διαπραγμάτευση κατά τη διάρκεια της οποίας τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής είχε διαφανεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνονται έφτασαν σε συμβιβασμό με σειρά παραχωρήσεων από τη πλευρά της Γερμανίας προς την Ιταλία και τον πρωτοεμφανιζόμενο πρωθυπουργό της Τζιούζεπε Κόντε, που απειλούσε με βέτο στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, ακόμη και στα μέρη που υπάρχει συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συμβιβασμός αφορά τη δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών κλειστού τύπου, σε εθελοντική βάση, εντός των συνόρων της ΕΕ. Τη δημιουργία κέντρων εξέτασης ασύλου σε τρίτες χώρες και την εντατικοποίηση των διμερών συμφωνιών με χώρες μετανάστευσης για την επιστροφή των πολιτών τους που δεν μπορούν να αιτηθούν άσυλο.
 

Facebook Comments