Την ετήσια έκθεση της ΤτΕ σχολιάζει η Citi σε σημερινό της note προς τους πελάτες της, επισημαίνοντας ότι όπως αναφέρει, η συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να επεκτείνει το waiver και να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα QE.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσει της Citi, η EKT, δεδομένης της συμφωνίας του Eurogroup για το πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας, αναμένεται όντως να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση.

Ωστόσο θεωρεί ότι η απόφαση να συμπεριληφθούν οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι είτε στο ίδιο το πρόγραμμα του QE είτε στην περίοδο επαναγορών που θα πραγματοποιήσει η ΕΚΤ, είναι περισσότερο προβληματική.

Όπως εξηγεί η Citi, το σφιχτό χρονοδιάγραμμα (οι καθαρές αγορές ολοκληρώνονται στα τέλη Δεκέμβρη), αλλά και το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν χαμηλότερα από την κατηγορία του επενδυτικού βαθμού στα ratings των διεθνών οίκων αξιολόγησης, κάνουν ιδιαίτερα δύσκολη την ένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης,

Ελευθερία Κούρταλη

 

Facebook Comments