Ισχυρό πλήγμα στις εξαγωγές το Μάρτιο

MarketNews

Ισχυρό πλήγμα στις εξαγωγές το Μάρτιο, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν οι εξαγωγές τον Μάρτιο, με τη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα να μειώνεται σχεδόν σε όλους τους κλάδους, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις Τρίτες Χώρες, όπως παρατηρεί σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

Σύμφωνα με τον ΠΣΕ, μεγάλο μέρος των πιέσεων οφείλεται στα γεγονότα της Κύπρου, τη διαφοροποίηση της χρονικής συγκυρίας του Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων, καθώς και στη βάθυνση της κρίσης σε πολλές οικονομίες του κόσμου, με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί εμπορικούς δεσμούς.

Νωρίτερα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πως η συνολική αξία των εξαγωγών, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2012 μειώθηκε κατά 7,8% στα 2,04 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα, ο Σύνδεσμος επισημαίνει πως συνεχίστηκε και τον Μάρτιο η εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών του ελαιολάδου κατά 178,2%, ενώ ισχυρές αντοχές επιδεικνύουν και τα αγροτικά προϊόντα της χώρας (+4,8%) και ειδικά τα οπωροκηπευτικά.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση ανήκει στον κλάδο πετρελαιοειδών (+27,6), με αποτέλεσμα το ποσοστό συμμετοχής τους στις συνολικές ελληνικές εξαγωγές να διαμορφώνεται στο 33,6% του συνόλου.

Στον αντίποδα, εντείνονται οι πιέσεις στα βιομηχανικά προϊόντα (-14,5%), αλλά και στα προϊόντα των κατηγοριών Ποτά-Καπνός (-49,4%) και τα Μηχανήματα (-21,7%).

«Στο πεδίο των εξαγωγών καταγράφεται μία μικρή εικόνα. Από τη μία πλευρά είναι οι νέες ισχυρές πιέσεις που δέχονται οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, λόγω του δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος και από την άλλη είναι η σταδιακή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων προς όφελος της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Όπως σημείωσε, «ειδικά, η πρόσφατη υπουργική απόφαση που διευκολύνει τις επιστροφές ΦΠΑ προς τους εξαγωγείς αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την εξομάλυνση της καταβολής των οφειλών του Δημοσίου προς τις διεθνοποιημένες επιχειρήσεις της χώρας. Επιπλέον, τα κίνητρα για μειωμένες εγγυήσεις εξαγωγών, σε συνδυασμό με απλοποιημένες τελωνειακές διαδικασίες για τους Εγκεκριμένους Οικονομικούς Φορείς, προσδίδουν νέα δυναμική στην εισαγωγή όρων συνεργασίας και διευκόλυνσης μεταξύ Εξαγωγέων και Αρμόδιων Αρχών».

Σύμφωνα με την κ. Σακελλαρίδη, «αν συνυπολογιστούν δε και οι πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά για την προσέλκυση επενδύσεων από δυναμικές οικονομίες, όπως η Κίνα, δημιουργούνται προϋποθέσεις για διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών στους προσεχείς μήνες».

Σημειώνεται ότι, όπως ενημερώθηκαν τα μέλη του Προεδρείου του ΠΣΕ από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, περιορίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τις επιστροφές ΦΠΑ, μόνο στις περιπτώσεις που έχουν περιέλθει σε γνώση ή υποψία των αρχών παραβατικές συμπεριφορές, ενώ παράλληλα αίρεται και το όριο των 300.000 ευρώ και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί στις επιστροφές ΦΠΑ των επιχειρήσεων εκείνων που ασκούν υψηλής αξίας εξαγωγές κατά τη διάρκεια του έτους. Μάλιστα, προβλέπεται προτεραιότητα επιστροφών σε όσες επιχειρήσεις διενεργούν εξωστρεφή δραστηριότητα σε ποσοστό άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους.