Η βελτίωση της διάθεσης των αγορών πάντως μεταδίδεται και στα ελληνικά ομόλογα, υπογραμμίζοντας έτσι πως η αγορά παραμένει ασταθής και ευάλωτη σε όποιες αλλαγές του εξωτερικού κλίματος, ενώ το διεθνές περιβάλλον αυτό το διάστημα δεν δίνει τη σταθερότητα που χρειάζεται για μία νέα έξοδος της χώρας στις αγορές.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,8% και στο 4,247%, χωρίς ωστόσο να έχει διαγράψει τις πιέσεις που έφτασαν τις 50 μονάδες βάσης λόγω της αναταραχής σε Τουρκία και Ιταλία από την περασμένη εβδομάδα, ενώ η απόδοση στο 5ετές υποχωρεί κατά 1% και στο 3,281%, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η μεταβλητότητα στις αγορές αναμένεται να είναι έντονη στο επόμενο διάστημα και πως οι επενδυτές δεν θα πρέπει να εφησυχάσουν. “Όταν γίνεται μία μεγάλη κίνηση στις αγορές (όπως το χθεσινό sell-off) η μεταβλητότητα και προς τις δύο κατευθύνσεις (άνοδο ή πτώση) είναι έντονη”, σημειώνει ο επικεφαλής στρατηγικής FX της Saxo Bank, John Hardy. “Για να καταλήξουμε στο ότι η αναταραχή έχει τελειώσει, θα πρέπει να δούμε ότι η Τουρκία έχει απομονωθεί σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις. Δεν έχουμε ακόμα φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο”, τονίζει.

Η σημερινή ανακούφιση πάντως οδηγεί τις αποδόσεις ομολόγων στην Ισπανία και την Ιταλία χαμηλότερα, ωστόσο το ευρώ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πιέσεις στο επίπεδο του 1,1407 έναντι του δολαρίου, έχοντας αγγίξει το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2017 τη Δευτέρα. Επίσης άγγιξε χαμηλά έτους έναντι του γιεν και του ελβετικού φράγκου.

 

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments