Η Μεγαλόχαρη έκανε ένα δωράκι στον ελληνικό λαό με την απρόσμενη επιστροφή των δυο στρατιωτικών μας, έκανε και στην κυβέρνηση. Όχι ότι η ευχάριστη εξέλιξη οφείλεται σε πράξεις αυτών που μας κυβερνούν, αλλά όσο να ναι, όταν υπάρξει μια ανάταση από το ζοφερό κλίμα που ζούσαμε, άπαντες βγαίνουν ωφελημένοι. Για να είμαι επίσης ακριβοδίκαιος, οφείλω να πω ότι αυτή τη φορά ο Αλέξης και ο Πάνος δεν θριαμβολόγησαν, ούτε εκστόμισαν κανένα ‘’κατόπιν ενεργειών μας είναι ελεύθεροι’’ που θα εξόργιζε πάλι τον κόσμο. Κάτι έμαθαν φαίνεται από την επικοινωνιακή διαχείριση στο Μάτι και εδώ που τα λέμε δικαιούνταν κι αυτοί μια στιγμή χαλάρωσης, μια θετική είδηση στην βάρδια τους.

Είπαμε, η πολιτική είναι ένα συνεχές σκαμπανέβασμα εν πολλοίς ανεξέλεγκτο και απρόσμενο. Μετά από δέκα κάκιστες ειδήσεις, φέρνει και μια καλή για να αναπτερωθεί το ηθικό των πρωταγωνιστών και να συνεχίσουν την προσπάθεια τους. Αυτό που τώρα δεν ξέρω, είναι αν επανεξετάζουν το ζήτημα των ‘’γιορτών εξόδου απ’ το μνημόνιο’’ που είχε καταβαραθρωθεί από την τραγωδία στο Μάτι. Ελπίζω όχι διότι θα την πατήσουν πάλι, ο κόσμος ούτε έχει ξεχάσει, ούτε έχει συγχωρήσει. Αλλά κι αν αποφασίσουν να κάνουν κάτι, αυτό να είναι διακριτικό, χαμηλών τόνων και σεμνό.

Μπορεί κάποιους από τους κυβερνητικούς να σκέφτονται ότι πέρασε η κακή περίοδος, ότι έληξε αυτή η διαρκής γκαντεμιά των τελευταίων μηνών και ότι πάλι μπορούν να επανασχεδιάσουν την πορεία τους με καλύτερους οιωνούς. Να πάνε σε ανασχηματισμό, σε παροχές από την ΔΕΘ και ούτω καθ’ εξής, αφήνοντας πίσω τους τα αποκαΐδια της καταστροφικής φωτιάς. Φυσικά, πλανώνται πλάνην οικτράν, αλλά δικαιούνται να προσπαθήσουν. Με ποιον τρόπο θα πορευτούν βεβαίως, είναι κάτι που θα αποφασίσουν οι ίδιοι και θα χαρακτηρίσει εν πολλοίς το κλίμα από δω και πέρα ως τις εκλογές.

Αν προσπαθήσουν να πορευτούν βάζοντας ένα θετικό πρόσημο στην πολιτική τους, αν θελήσουν να προβάλλουν τις ανάγκες του αύριο και να επενδύσουν στις διαφορετικές οπτικές που έχουν οι μονομάχοι γι αυτό, θα πορευτούμε μέσα σε σχετική ηρεμία. Αν –όπως λένε οι πληροφορίες- αρχίσουν πάλι τα δικαστήρια, τις κάλπες στην Βουλή, τις απειλές για τα σκαμνιά και όλα τα συμπαρομαρτούντα, τότε θα έχουμε άσχημα ξεμπερδέματα. Θα ζήσουμε ένα κολασμένο οκτάμηνο ως τον Μάιο. Αν ξαναδούμε επαναλήψεις του φιάσκου της Novartis, τότε η πόλωση θα φθάσει σε τέτοια ύψη που δεν ξέρω καν αν θα αφήσει ανεπηρέαστη και την ίδια την οικονομία.

Η προϊστορία τους, τα αντανακλαστικά τους, η ίδια η πολιτική τους ψυχοσύνθεση τους οδηγούν σ’ αυτό τον δρόμο. Ελπίζω η διαχείριση της φωτιάς να τους δίδαξε ότι οι υπερβολές στρέφονται τελικά εναντίον τους.

Facebook Comments