Είναι η πρώτη Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που διεξάγεται μετά τα μνημόνια τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

«Όσο και αν κάποιοι το υποτιμούν είναι ένα ιστορικό γεγονός», τόνισε.

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έγινε σκιά του εαυτού της και τα κοινωνικά δικαιώματα εξαφανίστηκαν. Και κάποιοι είχαν πει ότι τα μνημόνια είναι «ευλογία», σημείωσε.

Όπως είπε στην εποχή των μνημονίων υπήρξε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, αυτή του 2015. Ο λαός δεν αφέθηκε στη μοίρα του και πήρε στα χέρια του τις εξελίξεις. Ηταν ένα ιστορικό «ως εδώ» του λαού. Δεν ήταν άλμα στο κενό αλλά δυο πολύ συγκεκριμένα πράγματα: απόδοση διαχρονικών ευθυνών και εμπιστοσύνη στη μοναδική πολιτική δύναμη που δεν δίστασε να μπει στη φωτιά της μάχης.

Όπως είπε «όταν αναλάβαμε την βαριά ευθύνη γνωρίζαμε τους συσχετισμούς στην Ευρώπη, αλλά και το ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε ναρκοθετήσει κάθε βήμα».

Ο πρωθυπουργός έδωσε ως στόχο τη μείωση της αδήλωτης εργασίας στο 5%. Και μίλησε για την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, την οποία χαρακτήρισε «ντροπιαστική διάταξη». Μίλησε δε για την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων συμπληρώνοντας ότι «όλα αυτά δεν συνιστούν ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς, όπως μας κατηγορεί ο νεοφιλελεύθερος οπαδός των μνημονίων κος Μητσοτάκης. Αλλά Είναι στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης».

Η αριστερά δεν κρύφτηκε ποτέ

«Θα μπορούσαμε να μείνουμε στη γωνιά μας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα όμως, είναι αν επιλέγαμε να στρέψουμε την πλάτη στον λαό θα ξηλώναμε την αξία της αριστεράς, η οποία δεν έλειψε ποτέ από τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας. Την έγραφε πάντα σε χρόνο ενεστώτα».

«Η αριστερά μία μεγάλη υπόθεση στον τόπο μας. Δε κρύφτηκε ποτέ στην μάχη. Είναι σάρκα από τις σάρκες του λαού μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός «το 2015 ο λαός μας εμπιστεύτηκε, μας έδωσε εντολή για μάχη, με τον λαό οργανικό κομμάτι αυτής της μάχης και εμείς σε αυτόν στραφήκαμε. Αυτός μας ξαναεμπιστεύθηκε τον Σεπτέμβρη του 2015. Φέραμε σε πέρας μία δύσκολη αποστολή, αλλά όχι χωρίς απώλειες».

«Γνωρίζαμε πως για κάθε μεγάλη τομή έπρεπε να ξεπεράσουμε την προπαγάνδα και το ψέμα», δήλωσε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι το τέλος των μνημονίων «δεν είναι το τέλος αλλά η αφετηρία μαις νέας εποχής».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «δεν οραματιζόμαστε μια Ελλάδα στην οποία την ώρα που εκτοξεύονται τα επιχειρηματικά κέρδη, οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με χαρτζιλίκια, θα είναι αδήλωτοι, ανασφάλιστοι και διαρκώς αναλώσιμοι».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια ανεργία που επί Σαμαρά είχε αγγίξει ακόμα και το 28% και σήμερα βρίσκεται στο 19,5%, ενώ σημείωσε ότι ενισχύθηκαν οι μορφές πλήρους απασχόλησης, έναντι της ελαστικής, μένει βεβαίως πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να επικρατήσει συνολικά η πλήρης εργασία στο σύνολο των συμβάσεων».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «συνεχίζουμε, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους», «την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων», σχολιάζοντας ότι «όλα αυτά δεν συνιστούν ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς, όπως μας κατηγορεί ο νεοφιλελεύθερος οπαδός των μνημονίων κος Μητσοτάκης».

«Αντίθετα», τόνισε ότι «είναι στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης, αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στον εργαζόμενο κόσμο».

Γενναίες παρεμβάσεις στον τομέα της φορολογίας

«Πλέον έχοντας τη δημοσιονομική δυνατότητα, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε γενναίες παρεμβάσεις στον τομέα της φορολογίας προσώπων και επιχειρήσεων», προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επεσήμανε ότι «έχει ήδη προχωρήσει η επεξεργασία για μια σειρά φοροελαφρύνσεων, τις οποίες θα είμαστε σε θέση σύντομα να ανακοινώσουμε», ενώ πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εργάζεται για να υπάρξουν επιπλέον παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των οφειλών προς το δημόσιο, που αφορά χιλιάδες συμπολίτες μας.

Εθνικά θέματα

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια περιοχή στην οποία διαχρονικά, δε λείπουν οι εντάσεις και πως και σήμερα οι προκλήσεις είναι μεγάλες. «Για το λόγο αυτό, επενδύσαμε σε μια ενεργητική, πολυδιάστατη, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική», τόνισε.

Σχολίασε ότι «η γραμμή του εθνικισμού, της συνομωσιολογίας, της απομόνωσης, δεν είναι τίποτα άλλο από μια γραμμή εθνικής ήττας που μετατρέπει την Ελλάδα σε μια φοβική και ανυπόληπτη δύναμη». «Γνωρίζουμε», είπε, «ότι η στάση που έχουμε επιλέξει, έχει και πολιτικό κόστος. Φυσικά, πρόσκαιρο και θα φανεί», τονίζοντας ότι «εκ του αποτελέσματος, καταλήγει πάντα υπέρ των εθνικών συμφερόντων».

Έφερε ως παράδειγμα αυτό των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, για το οποίο κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ακούστηκε από σημαίνον στέλεχός της «η ντροπιαστική πρόταση περί ανταλλαγής» και ότι μετά από τις κινήσεις της κυβέρνησης που επέφερε την επιστροφή τους, οι «οπαδοί τον παζαριών έχασαν τη μιλιά τους».

Επίσης κατηγόρησε τη ΝΔ για τη στάση της και στο «Μακεδονικό».

 

 

 

Facebook Comments