Χαμηλή παραμένει η συμμετοχή στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδος, δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, η συμμετοχή διαμορφώνεται στο 29,01%, σαφώς κάτω από το όριο του 50% που απαιτείται ώστε να είναι έγκυρη η ψηφοφορία.

Σε απόλυτους αριθμούς οι ψηφίσαντες υπολογίζονται σε 521 χιλιάδες, τη στιγμή που χρειάζεται να λάβουν μέρος περίπου 900 χιλιάδες.

Νωρίτερα:

Χαμηλή παραμένει η συμμετοχή στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ έχουμε ήδη διανύσει περισσότερο από τα δύο τρία της εκλογικής διαδικασίας.

Στις 16:00 ώρα Ελλάδος, τέσσερις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, η συμμετοχή διαμορφώνεται στο 22,76%, σαφώς κάτω από το όριο του 50% που απαιτείται ώστε να είναι έγκυρη η ψηφοφορία.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ φάνηκε, προσωρινά τουλάχιστον, να διαμηνύει πως είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει την συμφωνία για το ονοματολογικό εάν επικρατήσει το «Ναι», ακόμα κι εάν η συμμετοχή δεν είναι επαρκής.

«Προσδοκώ πως το κοινοβούλιο θα ακολουθήσει την απόφαση της πλειοψηφίας των πολιτών» για την κατεύθυνση της χώρας, έγραψε στο Twitter ο κ. Ζάεφ, όμως λίγη ώρα αργότερα διέγραψε την επίμαχη ανάρτηση.

Νωρίτερα:

Σε χαμηλά επίπεδα κινείται η συμμετοχή στο δημοψήφισμα σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ, τις δύο πρώτες ώρες της ψηφοφορίας, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 2,45%.

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα άνοιξαν στις 7:00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας).

Σημειώνεται ότι για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα η συμμετοχή θα πρέπει να αγγίξει το 50%.

Νωρίτερα:

Άνοιξαν οι κάλπες στην ΠΓΔΜ στο πλαίσιο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, που υπεγράφη στις 17 Ιουνίου στις Πρέσπες.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι ψηφοφόροι της ΠΓΔΜ είναι το εξής: «Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».

Θεωρείται βέβαιο ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που θα προσέλθουν αύριο στις κάλπες θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, ωστόσο, το ζητούμενο για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, χωρίς ωστόσo αυτό να είναι να υποχρεωτικό, είναι να υπάρξει ικανοποιητικό ποσοστό συμμετοχής, προκειμένου να μην υπάρξει αμφισβήτηση της έκφρασης της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων. Ειδικότερα για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες το 50% των ψηφοφόρων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Facebook Comments