Ο Σταμάτης Πουλής, ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. που απολύθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, μιλάει εφ όλης της ύλης στο MarketNews.gr. Καταγγέλλει τη στοχοποίησή του από τον κ. Πολάκη γιατί δε συνέπραξε στο σχέδιο εξόντωσής του για τον Άδωνι Γεωργιάδη. Διαψεύδει ότι η σύζυγός του υπήρξε υπεύθυνη του Τμήματος Συμβάσεων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και η αδερφή της σύμβουλος του κ. Γεωργιάδη. Υπογραμμίζει τις καταγγελίες που εμπλέκουν τον αναπληρωτή υπουργό σε δαπάνες της τάξης των 8 εκατομμυρίων ευρώ και την τροπολογία με την οποία προσπάθησε να νομιμοποιήσει τις παραπάνω δαπάνες στη Βουλή. Δηλώνει ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως έλλειμμα στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. την περίοδο 2007-2014. Θίγει την κακοδιαχείριση Ευρωπαϊκών κονδυλίων άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ για το προσφυγικό. Αναφέρεται στην φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου και όσα είχε καταγγείλει. Τέλος, σχολιάζει τη δήλωση του κ. Πολάκη «Θα κερδίσουμε αν βάλουμε κάποιους φυλακή» λέγοντας ότι «ο ίδιος μπορεί να έχει ως πρότυπο ηγέτη τον Μαδούρο και ως πρότυπο χώρας την Βενεζουέλα. Εμείς όμως δυστυχώς γι’αυτόν είμαστε χώρα μέλος της ΕυρωπαΙκής Ένωσης».

Απολυθήκατε τον Ιούλιο από τον κ. Πολάκη γιατί διωκόσασταν για κακούργημα. Δεν ήταν προβλεπόμενη η απόφασή του;

Καταρχήν να σας τονίσω για να είμαστε ακριβείς ότι βρισκόμαστε στο πολύ πρώιμο στάδιο έναρξης ποινικής δίωξης, η οποία βασίζεται σε ένα πόρισμα-ντροπή της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου. Ένα πόρισμα που αφορά στην απασχόληση 22 ατόμων, για χρονικό διάστημα λίγων μηνών σε προγράμματα δημόσιας υγείας, με μισθούς της τάξης των 700€. Επιφυλάσσομαι δε για όλα τα  αναληθή που κατατέθηκαν από την Γενική Επιθεωρήτρια και τα οποία αποτελούν μνημείο ψεύδους και αποπροσανατολισμού του έργου της Δικαιοσύνης. Να σας πω δε ότι η απόλυσή μου αποτελεί μία εξόχως παράνομη και αντισυνταγματική πράξη, σε καμία των περιπτώσεων προβλεπόμενη και η οποία πέραν όλων των άλλων προσβάλλει όλους τους εργασιακούς νόμους που ακόμα και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει. Παραβιάζει δε το τεκμήριο της αθωότητας ενώ κυρίως αποτελεί ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, καθώς η συγκεκριμένη υπόθεση δεν έχει περάσει καν στο στάδιο της κύριας ανάκρισης.
Οφείλω, επίσης, να σας τονίσω ότι η έναρξη ποινικής δίωξης βασίζεται  τόσο σε προσκόμιση χαλκευμένων στοιχείων από τον ίδιο τον κ. Πολάκη όσο και σε ένα πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, της οποίας ο ρόλος ως μακρύ χέρι εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων έχει πλέον γίνει αντιληπτός από το πανελλήνιο.

Θα σας αναφέρω επιγραμματικά:

  • Το πόρισμά της αναφορικά με τις φονικές πλημμύρες στην Μάνδρα  που κόστισαν την ζωή σε 24 συμπολίτες μας και διέλαθαν της προσοχής της οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων.
  • Την κωλυσιεργία της να ερευνήσει τα αίτια  που κόστισαν την ζωή σε 99 συμπολίτες μας στην  φονική πυρκαγιά στο Μάτι και την προσπάθεια παρέμβασής της στο έργο της διερεύνησης των ποινικών ευθυνών από την Εισαγγελία.
  • Το πόρισμά της σχετικά με τα αίτια θανάτου της μικρής Μελίνας στην Κρήτη.  

Άλλωστε, όλα ήταν προμελετημένα και προειλημμένα. Αν ανατρέξετε δε και στις δηλώσεις του κ. Πολάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όλο το προηγούμενο διάστημα  θα δείτε ότι ο ίδιος είχε προαναγγείλει  πολλούς μήνες πριν, χωρίς καμία ντροπή, τόσο την απόλυση μου όσο και την ποινική μου δίωξη.
Αν αυτό δεν είναι στοχοποίηση τί είναι κα Σταματάκου ; 
Αν αυτό δεν είναι μεθόδευση τότε τί είναι;

Βεβαίως και η κατάθεσή μου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Υγεία προκάλεσε προβλήματα στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας καθώς αποκαλύφθηκαν τα οικονομικά σκάνδαλα της Διοίκησης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. που ο ίδιος ήθελε επιμελώς να αποκρύψει. Ειδικότερα, κατέθεσα στοιχεία τα οποία έχουν οδηγήσει στην Εντολή Προκαταρκτικής Εξέτασης από την Εισαγγελία Διαφθοράς για τη διερεύνηση πλήθους παράνομων δαπανών, άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, τόσο σε εταιρείες φύλαξης όσο και σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών, εκατοντάδων παράνομων προσλήψεων στο πλαίσιο της υλοποίησης του προσφυγικού και μεταναστευτικού προγράμματος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και άλλα βεβαίως ζητήματα που χρήζουν δικαστικής διερεύνησης.
Και φυσικά, για να μην γελιόμαστε  ο κύριος λόγος για τον οποίο απολυθήκαμε τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοί μου είναι ότι αρνηθήκαμε να συμπράξουμε με τον κ.Πολάκη, όταν μας ζήτησε να προσκομίσουμε ψευδή στοιχεία, προκειμένου ο ίδιος να μπορέσει να παγιδεύσει και να στοχοποιήσει τον κύριο Άδωνι Γεωργιάδη. Εξάλλου, για να αντιληφθείτε  το μέγεθος της στοχοποίησης προς το πρόσωπό μου αλλά και το μέγεθος της παρανομίας και της υποκρισίας από μεριάς Πολάκη, αρκεί να σας αναφέρω ότι οι 3 μετακλητοί συνεργάτες του Πολάκη, ονόματι Τσισμετζιάν, Μπακάλη και Ράπτης που έχουν από τον Μάρτιο του 2017 κακουργηματικές ποινικές διώξεις για απιστία με τις διατάξεις του Ν.1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου, υπεξαγωγή εγγράφων και παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, για το ζήτημα των προσλήψεων των ιατρών στις Μ.Ε.Θ. βρίσκονται 18 μήνες μετά ακόμα στη θέση τους και χαίρουν της εμπιστοσύνης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.  Άρα, να σταματήσει επιτέλους η υποκρισία και να τεθούν τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση. Δε συμπράξαμε με τον Πολάκη στο πολιτικό του σχέδιο για εξόντωση του Άδωνι Γεωργιάδη και για αυτόν τον λόγο στοχοποιηθήκαμε. Είναι γνωστή η τακτική του και αναμενόμενη.

Απολυθήκατε τόσο εσείς όσο και η σύζυγός σας, Ανδρονίκη Θεοφιλάτου. Ισχύει ότι  η αδερφή της συζύγου σας, Κωνσταντίνα Θεοφιλάτου, υπήρξε σύμβουλος του πρώην Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και υπεύθυνη του τμήματος ανάθεσης συμβάσεων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και το τμήμα αυτό είχε κάνει και τη συμφωνία για εσάς;

Κυρία Σταματάκου για όλα τα παραπάνω ο κ. Πολάκης έχει καταδικαστεί σε συκοφαντική δυσφήμιση, κατόπιν αγωγής που κατέθεσα εναντίον του.

Επιπροσθέτως για την δική σας πλήρη και ακριβή ενημέρωση και την ενημέρωση των πολιτών, σας αναφέρω τα εξής:

  1. Η κα Κωνσταντίνα Θεοφιλάτου δεν υπήρξε ΠΟΤΕ σύμβουλος του κ. Γεωργιάδη.  Δεν κατείχε ΠΟΤΕ την ιδιότητα του Συμβούλου του. Αντιθέτως μάλιστα εργαζόταν στο Υπουργείο Υγείας ήδη 2 χρόνια πριν την θητεία του κ. Γεωργιάδη. Δεν κατείχε καμία οργανική θέση ή διοικητική θέση με αντικείμενο τις συμβάσεις του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. οι οποίες και διενεργούνταν σύμφωνα με τον νόμο από ανεξάρτητες 3μελείς επιτροπές του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.
  2. Η κα Ανδρονίκη Θεοφιλάτου δεν υπήρξε ΠΟΤΕ Υπεύθυνη του Τμήματος Συμβάσεων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Για την ακρίβεια δεν υφίσταται τέτοιο τμήμα στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Όλες οι συμβάσεις καταρτίζονταν από την Νομική Υπηρεσία του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. κατόπιν σχετικής εντολής της Διοίκησης και σχετικών αποφάσεών της.
  3. Συνεπώς δεν προκύπτει καμία συμφωνία και για να είμαι ειλικρινής δεν κατανοώ σε τί αναφέρεστε.

Στον  Πολάκη, συνεπεία της καταδίκης εις βάρος του για συκοφαντική δυσφήμιση στο πρόσωπό μου, του έχει επιβληθεί χρηματική ποινή 8.000€ και έχει διαταχθεί να επανορθώσει, ανασκευάζοντας τις δηλώσεις του. Δηλαδή, μιλάμε για έναν Υπουργό της Ελληνικής Κυβέρνησης που είναι με τη βούλα της Δικαιοσύνης ένας κοινός συκοφάντης, ένας ενσυνείδητος ψεύτης που λασπολογεί εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων.
Οι δε γνωστές σε όλους μέθοδοι τις οποίες μετέρχεται ο Πολάκης αναδεικνύουν αν μη τι άλλο μία φασίζουσα νοοτροπία η οποία έχει ως κέντρο την οικογενειακή στοχοποίηση. Τακτική η οποία παρατηρείται μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και αποτελεί μία πρακτική που ο ίδιος ακολουθεί κατά κόρων για οποιονδήποτε θεωρεί «αντίπαλό» του που δεν «εξυπηρετεί» το δικό του «πολιτικό σχέδιο». Με αυτόν τον τρόπο βάλλει και επιτίθεται τόσο εναντίον θεσμών της Ελληνικής Δημοκρατίας όσο και εναντίον αξιόλογων ανθρώπων, πολιτικών και θεσμικών παραγόντων, δημοσιογράφων και εναντίον των οικογενειών τους, δηλητηριάζοντας το δημόσιο λόγο. Η συμπεριφορά του αποτελεί κατά την άποψή μου έσχατο σημείο ηθικής και πολιτικής κατάπτωσης που πρέπει να στηλιτεύεται και να καταδικάζεται συνεχώς, προκειμένου να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια της δημόσιας ζωής. Θα του συνιστούσα δε να μετράει τα λόγια του με όλες τις ανοιχτές υποθέσεις που έχει μπροστά του.

Συνοψίζοντας λοιπόν, η άκριτη αναπαραγωγή χωρίς καμία διασταύρωση ψεμάτων και συκοφαντιών δεν συμβάλει σε καμία περίπτωση στην σωστή ενημέρωση των πολιτών.

Ο κ. Πολάκης έχει καταδικαστεί για συκοφαντική δυσφήμιση. Εσείς ποιες κατηγορίες του προσάπτετε για το έργο του στο υπουργείο Υγείας; Αυτή τη στιγμή ποια σκάνδαλα αφορούν στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.;

Καταρχήν να υπενθυμίσω ότι η περίπτωσή μου δεν είναι η μοναδική καταδίκη που φέρει ο κ.Πολάκης, μάλιστα έχει προσφάτως καταδικαστεί και υποχρεωθεί σε καταβολή χρηματικής αποζημίωσης προς την ΠΟΕΔΗΝ και τον πρόεδρό της και πάλι για συκοφαντική δυσφήμιση. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση.
Πέραν αυτών όμως, ως προς το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ήδη βρίσκεται υπό διερεύνηση, κατόπιν των καταγγελιών που έχει υποβάλλει το Σωματείο Εργαζομένων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στην Εισαγγελία Διαφθοράς, μία σειρά από εμβληματικές περιπτώσεις απιστίας και κακοδιαχείρισης εις βάρος του Δημοσίου από το 2015 έως σήμερα. Μάλιστα, όπως σας προανέφερα έχει σχηματισθεί η υπ’αριθμόν ΕΔ137/2017 δικογραφία και έχει δοθεί εντολή διενέργειας Προκαταρκτικής Εξέτασης. Η διερεύνηση των καταγγελιών αυτών αφορούν αναπόφευκτα και τον ίδιο τον κ. Πολάκη, καθώς εμπλέκεται άμεσα σε δαπάνες της τάξης των 8 εκατομμυρίων ευρώ κατά τα έτη 2016 και 2017 προς την ιδιωτική εταιρεία φύλαξης triple S security, δαπάνες που πραγματοποιούνταν με προφορική εντολή του ίδιου του κ.Πολάκη, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως σύμβαση ή νομιμοποιητική διαδικασία και μάλιστα ενώ υπήρχε και Δικαστική Απόφαση Ασφαλιστικών Μέτρων που διέταζε την αντικατάσταση της συγκεκριμένης εταιρείας. Το χειρότερο δε όλων είναι ότι τον Αύγουστο του 2017, μία ημέρα πριν κλείσει η Ολομέλεια της Βουλής, ο ίδιος ο Πολάκης εισήγαγε τροπολογία με την οποία προσπάθησε να νομιμοποιήσει όλες τις παραπάνω δαπάνες. Δηλαδή, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη Βουλή προκειμένου να παρεμποδίσει την Δικαιοσύνη από το να διερευνήσει σκάνδαλα που είχε ήδη στα χέρια της και στα οποία εμπλέκεται ο ίδιος. Φυσικά, η προσπάθειά του αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει την τροπολογία Πολάκη, το περιστατικό όμως αυτό αρκεί για να κατανοήσουν οι αναγνώστες σας τόσο το μέγεθος της υποκρισίας του όσο και τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους προσπαθεί μανιωδώς να κατασκευάσει δήθεν «σκάνδαλα».

Πώς σχολιάζετε το έλλειμμα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.;

Όπως απεδείχθη και την εβδομάδα που πέρασε, δεν υπάρχει κανένα «έλλειμμα» στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, κατά την οποία οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσαν να αποσπάσουν μισή κουβέντα από τους Ορκωτούς Ελεγκτές περί «ελλείμματος» και εκείνοι αρνούνταν πεισματικά, είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του κυνηγιού μαγισσών που έστησε ο Πολάκης για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Η απλή αλήθεια, για να την γνωρίζουν οι αναγνώστες σας, είναι ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως έλλειμμα στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. την περίοδο 2007-2014. Οι λογαριασμοί ελέγχθηκαν μέσω των τραπεζικών κινήσεων μία προς μία, έσοδα-έξοδα, όπως κρατάνε όλοι οι άνθρωποι τους λογαριασμούς του σπιτιού τους και η διαφορά είναι ΜΗΔΕΝ. 0 στρογγυλό! Όλα αυτά είναι απόλυτα τεκμηριωμένα και καταγράφονται και σε 2ο πόρισμα του ανεξάρτητου Ορκωτού Ελεγκτή κύριου Κουτρουμάνη. Σας θυμίζω ότι αρχικά ο κ.Πολάκης έκανε λόγο για 230 εκατομμύρια Ευρώ, μετά τα έκανε 140, μετά ο κ.Μπαλωμενάκης το έκανε 89 και τελικά καταλήξαμε ότι όλα ήταν απροκάλυπτες συκοφαντίες και δεν υπάρχει κανένα «έλλειμμα». Ο δε κ. Μπαλωμενάκης, που είχε βγει αμέσως μετά τη φονική φωτιά στο Μάτι και μίλαγε για «έλλειμμα» προκειμένου να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από τις ευθύνες για τους 100 νεκρούς, προχθές έλεγε ότι «δεν μίλησε ποτέ για έλλειμμα»! Εάν ήμασταν κανονική χώρα, τόσο ο Πολάκης όσο και ο Μπαλωμενάκης θα είχαν απομακρυνθεί από τη θέση τους. Όλη αυτή όμως η ιστορία αποδεικνύει ότι στήθηκε μία υπόθεση πάνω σε ψέματα και συκοφαντίες με σκοπό αφενός να συκοφαντηθούν οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου να «σηκωθεί σκόνη» προκειμένου να κρυφτούν πραγματικές περιπτώσεις σκανδάλων πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. βρίσκεται σε χειρότερη ή καλύτερη κατάσταση μετά την υπουργεία του κ. Πολάκη;

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. δυστυχώς, αν και αναμενόμενο, βρίσκεται μετά την υπουργεία Πολάκη σε κατάσταση διάλυσης. Ό,τι γίνεται αυτήν την στιγμή στον Οργανισμό οφείλεται στο ήθος, την ευσυνειδησία και τις ικανότητες των Εργαζομένων και αντί αυτό να αναγνωρίζεται, επικρατεί αίσθημα ανασφάλειας για το εργασιακό μέλλον του συνόλου του προσωπικού. Αξίζει κυρία Σταματάκου να θυμίσω στους αναγνώστες σας ότι το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. λειτούργησε για πάνω από 20 χρόνια αποτελεσματικά προς όφελος της Δημόσιας Υγείας και των πολιτών. Ήλεγξε αποτελεσματικά ειδικά νοσήματα, διαχειρίστηκε με επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αντιμετώπισε έγκαιρα παγκόσμιες επιδημίες και προστάτευσε τον τοπικό πληθυσμό και τον Τουρισμό, δημιούργησε δίκτυα συνεργασίας με τους φορείς υγείας, ενίσχυσε τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, ήταν δίπλα στις ανάγκες υγείας των αποκλεισμένων και πολλά άλλα. Ήταν ένα χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο, το οποίο δυστυχώς απαξιώθηκε και διαλύθηκε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ελονοσία και ο Δυτικός Νείλος, που ενώ με συστηματικές δράσεις στις οποίες το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. είχε κομβικό ρόλο εκριζώθηκαν, κατά τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε επανεμφάνιση και μάλιστα ανεξέλεγκτη με αποτέλεσμα να θρηνούμε νεκρούς και να κινδυνεύει ο τουρισμός.

Η κακοδιαχείριση που καταγγέλλεται διαρκώς κατά πόσο ισχύει;

Νομίζω ότι σας απάντησα αναλυτικά με συγκεκριμένα παραδείγματα και συγκεκριμένα στοιχεία για τις καταγγελίες που έχουμε καταθέσει και για τις οποίες η Δικαιοσύνη έχει ζητήσει να διενεργηθεί Προκαταρκτική έρευνα. Να σας πω χαρακτηριστικά ότι έχουμε καταγγείλει ήδη από τον Ιούλιο του 2017, 15 μήνες πριν, κακοδιαχείριση Ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Βλέπετε δηλαδή ότι εντοπίζουμε ζητήματα και τα καταθέτουμε με στοιχεία πριν καν απασχολήσουν έντονα την επικαιρότητα. Μου δίνετε όμως με την ερώτησή σας την ευκαιρία να αναδείξω ακόμα ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, αυτό της μη ουσιαστικής διερεύνησης. Η Δικαιοσύνη, όπως προείπα, έχει ήδη δώσει από το 2017 εντολή στην Γενική Επιθεωρήτρια κυρία Παπασπύρου προκειμένου να διενεργήσει Προκαταρκτική Εξέταση. Δυστυχώς η κυρία Παπασπύρου μετά από 1 χρόνο δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια και ουσιαστικά καθυστερεί την έρευνα. Αποδεικνύει έτσι ότι δεν επιτελεί το ρόλο που ανέλαβε αλλά δυστυχώς εξυπηρετεί σκοπιμότητες. Ο θεσμός του Γενικού Επιθεωρητή επί κ. Λέανδρου Ρακιντζή ήταν μέρος του Κράτους Δικαίου. Σήμερα προκαλεί Ανασφάλεια Δικαίου.

Το ΕΣΥ έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια;

Την απάντηση δίνουν καθημερινά οι ασθενείς και οι συγγενείς τους αλλά και οι Ενώσεις των Ιατρών, Νοσηλευτών και λοιπών εργαζομένων μεταφέροντας την εικόνα διάλυσης που επικρατεί. Ξέρετε, η κατάσταση δεν ήταν ρόδινη ούτε πριν, όταν όμως έχεις έναν Υπουργό που είναι σε προσωπική αντιπαράθεση με όλο τον κόσμο, τότε καθίσταται αδύνατη η διαχείριση και των πιο απλών πραγμάτων. Κατά την άποψή μου, ωστόσο, ακόμα μεγαλύτερη ζημιά από το ΕΣΥ υπέστη η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ο τελευταίος Νόμος που ψήφισε το Υπουργείο κυριολεκτικά διέλυσε την ΠΦΥ, άφησε ουσιαστικά χωρίς οικογενειακό Ιατρό τους πολίτες, προκάλεσε τεράστια προβλήματα στους επαγγελματίες υγείας και όλα αυτά εις βάρος κυρίως των ασθενέστερων συμπολιτών μας, γιατί αυτοί που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη είναι οι οικονομικά αδύνατοι που δεν μπορούν να απευθυνθούν στον ιδιώτη ιατρό για να τους εξετάσει και δεν μπορούν να καλύψουν από την τσέπη τους το σύνολο της δαπάνης για τα φάρμακά τους.

Την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς, την 23η Ιουλίου, αποκαλύψατε ότι από τις 11.20 το ΕΚΕΠΥ ζήτησε 40 σάκους περισυλλογής νεκρών ενώ υπήρχαν επιβεβαιωμένοι ούτε 2 νεκροί. Επίσης, καταγγείλατε ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. δε λειτουργούσε. Πώς κρίνετε τη διαχείριση που έγινε εκείνη τη νύχτα και πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να έχουν σωθεί ανθρώπινες ζωές με μία διαφορετική διαχείριση από το υπουργείο Υγείας;

Κα Σταματάκου εκείνο το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς, το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. το οποίο λειτουργούσε επί 14 συναπτά έτη, είχε παύσει να εφημερεύει, κατόπιν εντολής του Προέδρου του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και παρά τις αρνητικές εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιακών υπαλλήλων για την αναγκαιότητα λειτουργίας αυτής της τόσο νευραλγικής υπηρεσίες. Μιας υπηρεσίας που είχε αποδείξει σε όλα τα χρόνια λειτουργίας της την ετοιμότητά της και την άμεση απόκρισή της σε όλα τα συμβάντα Δημόσιας Υγείας, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τις φωτιές της Ηλείας το 2007 και τον σεισμό στην Κεφαλονιά το 2012.
Στερήθηκε η κρατική μηχανή από έναν εκτελεστικό βραχίονα που θα προσέφερε ενημέρωση, σωστή καθοδήγηση και άμεση παρέμβαση λειτουργώντας – όπως άλλωστε το έχει αποδείξει στο παρελθόν – συντονισμένα με άλλες αρμόδιες υπηρεσίας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Και σε καμία περίπτωση δεν θα παίξω το παιχνίδι των υποθέσεων. Οφείλουμε όλοι μας ο καθένας από την θέση του να προσφέρει τα μέγιστα στο κοινωνικό σύνολο, μόνο έτσι προοδεύουν οι κοινωνίες, μόνο έτσι πάμε μπροστά, μόνο έτσι προστατεύουμε τους πολίτες και δεν θρηνούμε ανθρώπινες ζωές. Έχουμε καταθέσει ως οφείλουμε ό,τι στοιχεία έχουμε στη διάθεσή μας και αφορούν στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Βεβαίως το μεγάλο ζήτημα της απόκρυψης της πραγματικής κατάστασης από τον κ.Πολάκη το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι είναι ένα γεγονός που από μόνο του καταδεικνύει ότι το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να μην «θολώσει η εικόνα της Κυβέρνησης». Δεν τον ενδιέφεραν ούτε οι ανθρώπινες ζωές που πάλευαν εκείνη την ώρα μέσα στη θάλασσα, ούτε οι συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων που ζούσαν το δικό τους προσωπικό δράμα και είχαν ανάγκη άμεσης σωστής πληροφόρησης και παρέμβασης. 

Τέλος, πώς σχολιάζετε τη δήλωση του κ. Πολάκη «Θα κερδίσουμε αν βάλουμε κάποιους φυλακή. Πρέπει να επιταχύνει η Δικαιοσύνη. Υπάρχει συνειδητή προσπάθεια καθυστέρησης κάποιων διαδικασιών. Αν δεν σπάσει αυτή η ιστορία δεν παίρνουμε πραγματική εξουσία σ αυτή τη χώρα»;

Κυρία Σταματάκου, η δήλωση αυτή  που βγαινει απο τα χείλη Υπουργού της Κυβέρνησης καταδεικνύει την μεθόδευση που ακολουθείται, ομολογώντας ανοιχτά πλέον και βεβαίως προκλητικά ότι ο μοναδικός στόχος αυτής της Κυβέρνησης είναι η παραμονή της με κάθε τρόπο στην εξουσία. Πρόκειται για κάτι πολύ παραπάνω από παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων και από κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών. Πρόκειται για βαθειά αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική συμπεριφορά και πρέπει να παρέμβει Εισαγγελέας. Ο ίδιος μπορεί να έχει ως πρότυπο ηγέτη τον Μαδούρο και ως πρότυπο χώρας την Βενεζουέλα. Εμείς όμως δυστυχώς γι’αυτόν είμαστε χώρα μέλος της ΕυρωπαΙκής Ένωσης.

Facebook Comments