Ο θάνατος του Κωνστανίνου Κατσίφα υπό συνθήκες που αποτελούν ακόμη αντικείμενο διερεύνησης έδωσε αφορμή για ένα νέο γύρο υποκρισίας στο δημόσιο διάλογο. Και απέδειξε ότι τα στερεότυπα που κυριαρχούν στο λεγόμενο “προοδευτικό” χώρο είναι ενίοτε ακόμη πιο ισχυρά ακόμη κι από αυτά που κυριαχούν στο λεγόμενο “συντηρητικό”.

Με το που έχασε τη ζωή του ο Κατσίφας και χωρίς να γνωρίζουμε πώς και γιατί τον σκότωσε η Αλβανική Αστυνομία άρχισε η “προοδευτική” σπέκουλα: Εθνικιστής, που κυκλοφορεί με Καλάσνικοφ και έχει στο λογαριασμό του στο facebook δεκάδες φωτογραφίες με το Καλάσνικοφ και τον πράσινο μπερέ… το πήγαινε φιρί – φιρί. Άρχισαν, μάλιστα, και οι επιλεκτικές διαρροές: Είχε κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών το 2008. Μόνο που οι διαρροές “αγνοούσαν” ότι είχε αθωωθεί!

Τα ερωτήματα ήταν πολλά αλλά δεν δημιουργούσαν καμιά απορία σε ορισμένους: Τον εκτέλεσε η Αλβανική Αστυνομία πριν τον συλλάβει ή μετά τη σύλληψή του; Γιατί δεν επέτρεψαν οι αλβανικές αρχές να γίνει άμεσα η νεκροψία; Γιατί έκαναν δέκα μέρες να παραδώσουν τη σορό του και παρέμενε άταφος; Γιατί ο Έντι Ράμα έσπευσε να βγάλει την ετυμηγορία του με τουιτ λίγα λεπτά μετά το θάνατο του Κατσίφα ότι ήταν απλώς… ένας “τρελός” λιγότερος;

Η στήριξη που έλαβε η Αλβανική Αστυνομία από τους Έλληνες “προοδευτικούς”, η αμέριστη εμπιστοσύνη με την οποία την περιέβαλαν, δικαιολογώντας την προκαταβολικά που σκότωσε έναν Έλληνα, ήταν όντως πέραν πάσης φαντασίας. Οι ίδιοι άνθρωποι που θα ξεσηκώνονταν σε περίπτωση που η Ελληνική Αστυνομία είχε ακουμπήσει – πόσο μάλλον εκτελέσει υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες – οιονδήποτε στην Ελλάδα, έδωσαν μάχη για να δικαιώσουν προκαταβολικά την Αλβανική Αστυνομία.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της υποκρισίας αλλά και το πόσο βαθιά ριζωμένα στη σκέψη ορισμένων είναι κάποια στερεότυπα, ας διερωτηθεί: θα έλεγαν τα ίδια, αν στη θέση του Κατσίφα βρισκόταν ένας υπερασπιστής των ανθρωπίων δικαιωμάτων, είτε Έλληνας είτε Αλβανός, με ένα Καλάσνικοφ απέναντι στην Αλβανική Αστυνομία;

Ως επίλογο και αντί άλλου σχολίου, επειδή κάποιοι βλέπουν φωτογραφίες με πράσινο μπερέ και βγάζουν σπυριά, αντιγράφω από το λογαριασμό ενός φίλου στο facebook, που έχει έναν στο σπίτι του και είναι αποδεδειγμένα προοδευτικός, χωρίς εισαγωγικά: “Ο πράσινος μπερές δε σημαίνει ούτε φασίστας, ούτε τρελός. Σημαίνει ότι κάποιος επέλεξε να εκπαιδευτεί στις πιο δύσκολες συνθήκες για την άμυνα της πατρίδας του. Δεν τον χαρίζουν, δεν έχουν όλοι στο σπίτι τους από έναν. Όσοι είναι δημοκράτες, οφείλουν να γνωρίζουν ότι δημοκρατία δεν υπάρχει χωρίς εθνική κυριαρχία”.

Facebook Comments