Τα βίαια επεισόδια, που σημειώθηκαν χθες, Σάββατο, στο Παρίσι κατά την κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων», προκάλεσαν τον τραυματισμό 133 ανθρώπων ενώ 378 τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με έναν απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από την αστυνομία.

Συνολικά η αστυνομία προέβη σε 412 προσαγωγές. Από τους 133 τραυματίες, 23 ανήκουν στις δυνάμεις της τάξης. Ολόκληρη τη χθεσινή ημέρα, το Παρίσι έγινε το θέατρο σοβαρών βίαιων επεισοδίων, τα οποία σημειώθηκαν κυρίως στις δυτικές συνοικίες και στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Νωρίτερα: 

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιστρέφει σήμερα στη Γαλλία από τη σύνοδο κορυφής της G20 στην Αργεντινή και  συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο, μία μέρα μετά τα βίαια επεισόδια που σημάδεψαν την πορεία των «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι, που αφήνοντας τη γαλλικη πρωτεύουσα σαν «βομβαρδισμένο» τοπίο. Η νέα κλιμάκωση στη σύγκρουση με τα «κίτρινα γιλέκα» έχει εξελιχθεί σε μείζονα πολιτική κρίση ενώ εξετάζεται πλέον ανοικτά και η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Η αστυνομία προχώρησε σε πάνω από 250 συλλήψεις ενώ επισήμως καταγράφηκαν τουλάχιστον 100 τραυματισμοί. Σύμφωνα με τον υπ. Εσωτερικών Καστανέρ, «σχεδόν 3.000 άνθρωποι που περιφέρονταν στο Παρίσι» προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές, κάτι «που έκανε πολύ πιο δύσκολη την επέμβαση των δυνάμεων της τάξης».

Το βράδυ του Σαββάτου, την ώρα που αυτοκίνητα καίγονταν στο κέντρο του Παρισιού, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωνε από το Μπουένος Άιρες πως «δεν θα δεχθεί ποτέ τη βία» ενώ την ώρα που οι πρώτες συγκρούσεις ξεσπούσαν το Σάββατο το πρωί στην Σανζ  Ελιζέ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό επαναλάμβανε χθες, Σάββατο, το πρωί πως η κυβέρνηση θα διατηρήσει την πορεία της.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν παράλληλα και στη Μασσαλία.

Η έκταση των βίαιων επεισοδίων, τα οποία προκάλεσαν τον τραυματισμό περίπου εκατό ανθρώπων, οδήγησαν τον γάλλο πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να ματαιώσει το ταξίδι του στην Πολωνία για τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP24.

 

Facebook Comments