Ο… διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες της ανάπτυξης της Ελλάδας, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Citigroup οι οποίες έρχονται μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ελληνικό ΑΕΠ στο γ τρίμηνο. Όπως επισημαίνει σε note που έστειλε στους πελάτες της, η εικόνα δεν είναι τόσο αισιόδοξη όσο δείχνει το +2,2%…

O ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ επιταχύνθηκε στο 1% το τρίτο τρίμηνο σε τριμηνιαίο επίπεδο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, όπως επισημαίνει η Citigroup η οποία ανέμενε αύξηση της τάξης του 0,8%. Πάντως, όπως σημειώνει, η ανάπτυξη στα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους αναθεωρήθηκε ελαφρώς χαμηλότερα, σε 0,5% το πρώτο τρίμηνο και σε 0,4% το δεύτερο τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση, από 0,9% και 0,2% αντίστοιχα. Η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ έφτασε στο 2,2%, από 1,7% το δεύτερο τρίμηνο.

Τα λεπτομερή στοιχεία όμως δείχνουν μια λιγότερο αισιόδοξη εικόνα, αν και τα στοιχεία του ΑΕΠ υπόκεινται σε μεγάλες αναθεωρήσεις. Η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε ελαφρά κατά 0,1% στο τρίμηνο και οι επενδύσεις ανέτρεψαν την αύξηση του δευτέρου τριμήνου (-14,4% σε τριμηνιαία βάση μετά από 17,7% αύξηση το δεύτερο τρίμηνο). Η αύξηση των εξαγωγών παρέμεινε ισχυρή (+ 2,8% σε τριμηνιαία βάση και + 7,6% σε ετήσια βάση), ιδιαίτερα χάρη στον τουρισμό, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν (+7,5% τριμηνιαίως και +15% ετησίως).

Όπως σχολιάζει η Citi, η ανάπτυξη της ιδιωτικής κατανάλωσης παραμένει αδύναμη -περίπου στο 1% κατά μέσο όρο το 2018, στο ίδιο επίπεδο με το 2017 – αλλά η βελτίωση των εισοδημάτων από τον τουρισμό την περίοδο της άνοιξης και το καλοκαίρι, συνέβαλε στην αύξηση του ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να κυμανθεί πιθανώς πάνω από 2% το 2018.

Οι επενδύσεις παραμένουν επίσης αδύναμες, τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον ρυθμό απορρόφησης των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά περίπου 10% το 2018, μετά από αύξηση κατά περίπου το ίδιο ποσοστό το 2017. Η Citi, όπως προειδοποιεί, αναμένει ότι αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν και το 2019, με ανάπτυξη κατά μέσο όρο ελαφρώς κάτω του 2% σε πραγματικούς όρους.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments