Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή παρέκκλινε από τη γραμμή που χάραξε στο 12ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο οποίο απέρριψε την ακραία πόλωση. Ανεβαίνοντας στο βήμα απευθύνθηκε στον προηγούμενο ομιλητή του, στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, και τον ρώτησε αν ήταν υπουργός το πρώτο εξάμηνο του 2015. Έλαβε αρνητική απάντηση και παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος επισημαίνοντας ότι ήταν πρωθυπουργός ο κ. Τσσίπρας, “ο έχων τη βασική ευθύνη”, όπως χαρακτηριστικά είπε. “Καταψηφίζουμε όχι μόνο τον προϋπολογισμό αλλά και την κυβέρνηση συνολικά, καταψηφίζουμε την κυβέρνηση του ψεύδους και της αλαζονείας”, διασαφήνισε εξ αρχής. 

Τοποθετήθηκε από τα πρώτα λεπτά για την τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής την οποία απέδωσε ως “συνέπεια της στρατηγικής στοχοποίησης των ΜΜΕ”. Για ακόμη μία φορά μίλησε για την ανομία στη χώρα και απέδωσε προσωπική ευθύνη στον πρωθυπουργό καθώς, όπως σημείωσε, “ο κ. Τσίπρας έχει ένα σύστημα ανοχής στη βία”. “Όταν δικαιολογούνται οι αφετηρίες της βίας, τότε εισπράττεται οδυνηρά και η εξέλιξή της. Αλλά όσο ανοιχτή είναι η δημοκρατία στις διαφορετικές απόψεις, τόσο αμείλικτη θα είναι με εκείνους που θα θελήσουν να τις φιμώσουν με βία”, συνέχισε. Ξεκαθάρισε ότι επί των δικών του ημερών “όσοι φαντασιώνονται ένοπλους αγώνες και επαναστάσεις θα οδηγηθούν επί των ημερών μας στη δικαιοσύνη”. 

Επανήλθε για τον προϋπολογισμό και τον χαρακτήρισε “καθρέπτη της αποτυχίας του κ. Τσίπρα” και δήλωσε ότι αποτελεί τον τελευταίο προϋπολογισμό του κ. Τσίπρα, τον απολογισμό του μακροβιότερου μνημονιακού πρωθυπουργού. Για ακόμη μία φορά επανέλαβε ότι η κρίση θα είχε τελειώσει εδώ και μια τετραετία αν δεν είχαν έρθει στην εξουσία οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι οποίοι όπως ανέφερε προκάλεσαν εκλογές με τη συνδρομή του κ. Κουβέλη και της Χρυσής Αυγής. “Τo QE ο κ. Τσίπρας πρώτα το αρνήθηκε, πρόπερσι το έθεσε ως μέγα στόχο, πέρυσι το είπε εναλλακτική λύση και φέτος τι έκανε; Απλώς το έχασε. Κάπου 2,6 τρισ. ευρώ πήραν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Και η Ελλάδα πόσα πήρε; Ούτε ένα ευρώ”, προσέθεσε χαρακτηριστικά. 

Τόσο στο Συνέδριο της ΝΔ, όσο και στη σημερινή του ομιλία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διέλυσε τη μεσαία τάξη, η οποία θα θυμάμαι την κυβέρνηση με πέντε λέξεις: ψέμα, φτώχια (κάνατε τους φτωχούς φτωχότερους, φόροι (γονατίσατε τους πάντες), φόβος, σκάνδαλα. Αναφερόμενος και πάλι στο 2015 και συγκεκριμένα το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου είπε ότι η χώρα διχάστηκε, έχασε τις τράπεζές της και τώρα καλείται να καλύψει τις ανάγκες της με δανεισμό από τις διεθνείς αγορές. “Αυτό που παρέμεινε είναι η εποπτεία την οποία καμιά άλλη χώρα δεν την έχει (…) υποδεχόμαστε το νέο έτος με μια κοινωνία που ύστερα από 29 αυξήσεις φόρων, 17 παρεμβάσεις που μειώνουν τις συντάξεις και μείωση των μισθών παραμένει και σήμερα φυλακισμένη στην λιτότητα και με μια κυβέρνηση ανίκανη παρά την κατανόηση που σας δείχνουν οι δανειστές να μπορέσει να προχωρήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις”, είπε εμφατικά. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός όπως δεν είπε τίποτα στις Βρυξέλλες περί ανταλλαγής του Σκοπιανού με τις συντάξεις, δεν είπε τίποτα και για την Αλβανία και τόνισε ότι “στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στα Τίρανα, αν δεν σεβαστεί έμπρακτα τα δικαιώματα της μειονότητας μπορεί να ξεχάσει τις ευρωπαϊκές τις προσδοκίες”

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπήρξε μεγάλη ένταση με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Στην αρχή της ομιλίας του έκανε παρατήρηση στο Νίκο Βούτση ότι δεν είναι επαρκής. Μετά όμως, με αφορμή βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε να βγει εκτός αιθούσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης της είπε να περάσει έξω και ο Νίκος Βούτσης του ζήτησε να μιλήσει μέσω εκείνουν. Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε τος τόνους και τον χαρακτήρισε ως κομματικό πρόεδρο Βουλής (“φέρεστε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι της Βουλής. Αν δεν μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας κατεβείτε κάτω” με το πρόεδρο της Βουλής να του απαντά “αυτό τον αυταρχισμό αλλού” και τον πρόεδρο της ΝΔ να επιμένει ότι θα επιβάλλει εκείνος την τάξη.

 

 

Facebook Comments