Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στο κλίμα στοχοποίησης και τρομοκρατίας κατά συγκεκριμένων βουλευτών που έχουν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας και εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος δεν καταδίκασε στην ομιλία του αυτές τις πράξεις. “Όλες αυτές τις μέρες στο κοινοβούλιο και το δημόσιο λόγο έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ακραίας ρητορικής στοχοποίησης συγκεκριμένων προσώπων, πρακτικής κατατρομοκράτησης βουλευτών, έχουμε γίνει μάρτυρες ταγμάτων εφόδων στη Βουλή και εμπρησμών στα σπίτια του Καστόρη και της Τζάκρη”, είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι αυτή την ώρα στα σπίτια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Σκουφά και Καραγιαννίδη βρίσκονται ομάδες ακραίων τραμπούκων και παρακρατικών. 

Χαρακτήρισε την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών ως “ένα ιστορικό γεγονός” που “μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων και μετά από έναν ολόκληρο χρόνο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων φτάνουμε στο τέλος μιας επίπονης διαδικασίας”. Πρόσηψε κατηγορίες στον κ. Μητσοτάκη για ένδεια επιχειρημάτων εναντίον της Συμφωνίας: “Ασχολείστε με απολύτως δευτερεύοντα ζητήματα και όχι με τα ουσιαστικά, γιατί έχετε ένδεια επιχειρημάτων”. “Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία σας εκεί στη δεξιά πολυκατοικία (…) μετά τις Πρέσπες θα αντιπολιτεύεστε τους άλλους στη δεξιά πολυκατοικία γιατί υπάρχει συνωστισμός, για το ποιος θα πάρει το καλύτερο «διαμέρισμα»”.

Περί του ονοματολογικού τόνισε ότι “αυτή η διαφορά ταλαιπώρησε τη χώρα, τους γείτονες, μας, τα Βαλκάνια επί τρεις δεκαετίες και μας στέρησε όλα αυτά τα χρόνια κρίσμο διπλωματικό κεφάλαιο” και σημείωσε ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μας αποσπάσει από τους πραγματικούς κινδύνους που δεν βρίσκονται στα Βόρεια αλλά στα Ανατολικά σύνορά μας. “Η αδράνεια, η ατολμία, η αναβλητικότητα που είχε γίνει δόγμα εξωτερικής πολιτικής, είχε ως αποτέλεσμα τις διαρκείς διπλωματικές ήττες από την ελληνική πλευρά”, προσέθεσε. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι περισσότερες από 130 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία, αλλά και ο Τύπος και το σύνολο της κοινής γνώμης την αποκαλούν “Μακεδονία” χωρίς άλλο προσδιορισμό. Παρέθεσε μάλιστα και το site που διαχειρίζεται ο κ. Γεωργιάδης  και “έτρεχε να σβησει το ‘Macedonia”. 

Μίλησε για τον κίνδυνο που υπάρχει όχι μόνο να χάσουμε το όνομα “Μακεδονία” αλλά να χάσουμε και ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας, εξαιτίας του πρωτοφανούς παροξυσμού, παραχάραξης και σφετερισμού της ιστορίας, της πολιτισμικής κληρονομιάς και των συμβόλων της Μακεδονίας που αποτελούσε και αποτελεί ιστορικά αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς. “Στην Ελλάδα ο εθνικιστικός παροξυσμός των αρχών του ‘90 διαμόρφωσε το κλίμα στη κοινή γνώμη, δημιουργώντας την εικόνα μιας χώρας φοβικής, χωρίς εθνική αυτοπεποίθηση. Αποκορύφωμα, είπε η “μαξιμαλιστική θέση που συμφωνήθηκε στο περίφημο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 -πλην του ΚΚΕ – περί μη χρήσης του όρου Μακεδονία ή παράγωγού του από τη γειτονική χώρα”, προσέθεσε. 

“Τον όρο Μακεδονία στην ονομασία των γειτόνων δεν τον αποδέχτηκε πρώτος ο Ν. Κοτζιάς και εγώ αλλά ο Αντώνης Σαμαράς που έβαλε την υπογραφή του σε εμπορικές συμφωνίες το 1991, και ας λέει ότι ήταν μια εμπορική συμφωνία σαν όλες τις άλλες”, είπε σε υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός. “Τον όρο «Μακεδονία» τον αποδεχτήκαμε με την λεγόμενη ενδιάμεση συμφωνία, που όμως κράτησε για 25 χρόνια. Από δειλία να αναμετρηθούμε με την αλήθεια επιλέξαμε να λέμε τα αρχικά «πΓΔΜ» λες και το «Μ» δεν ήταν η λέξη Μακεδονία. Τους κατοίκους της χώρας τους λέγαμε «σκοπιανούς» με την ονομασία της πρωτεύουσάς τους”, επέμενε σε υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός. 

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι με τη Συμφωνία τηρούνται όλες οι εθνικές “κόκκινες γραμμές” και η χώρα κερδίζει πίσω την ιστορία της και υπογραμμίζει ότι “η άρνηση αυτής της Συμφωνίας από τα κόμματα και τα πολιτικά πρόσωπα που κυβέρνησαν την χώρα από το 1990 και μετά αποτελεί πρωτοφανής αυτοακύρωσή τους. Είναι στάση Πολιτικής Υποκρισίας”. Και είπε σε ΝΔ και ΔΗΣΥ ότι “το πρόβλημα δεν είναι η Συμφωνία αλλά το ότι την έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ“.

Συνεχής ενημέρωση για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών με ένα μόνο κλικ εδώ

Facebook Comments