H αύξηση του κατώτατου μισθού φαίνεται εκ πρώτης ένα θετικό μέτρο, που είτε επιβάλλεται με κυβερνητικό ανακοινωθέν εν μέσω προεκλογικής περιόδου είτε όχι, στηρίζει τα χαμηλά εισοδήματα. Ακόμα κι αν δεχτεί κανείς καλοπροαίρετα τη στόχευση της παρέμβασης σε μια χώρα που μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ζει στο όριο της φτώχειας για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της θα πρέπει να απαντήσει στις παρακάτω ερωτήσεις:

Πρώτον, με ποια μεθοδολογία υπολογισμού και με βάση ποια ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα προκύπτει το νέο ύψος του κατώτατου μισθού; Με αλλα λόγια γιατί 650€ και όχι 651€.

Δεύτερον, ποιες θα ειναι οι επιπτώσεις απο την εφαρμογή του μέτρου στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και στον δείκτη της ανεργίας; Το λογικό θα ηταν να υπάρχει κάποια σχετική μελέτη απ΄όπου να προκύπτει οτι το όφελος ειναι μεγαλύτερο απο το κόστος. Αν δεν υπάρχει σχετική επιστημονική τεκμηρίωση τότε λαμβάνουμε αποφάσεις επιεικώς πρόχειρα αν όχι σκανδαλωδώς ψηφοθηρικά.

Τρίτον, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δλδ οι κοινωνικοί εταίροι, συμφωνούν ή διαφωνούν με αυτή την νέα ισορροπία; Οι ενώσεις των εργαζομένων είναι ικανοποιημένες με τα 650 μεικτά ή θα ήθελαν να διεκδικήσουν κατι παραπάνω ως αφετηρία και οι εργοδότες από την πλευρά τους ρωτήθηκαν για το αν μπορούν να καλύψουν το επιπλέον κόστος στην αμοιβή του βασικότερου ισως συντελεστή παραγωγής που αποφάσισε το Υπουργείο;

Τέλος και ίσως πιο σημαντικό, το καθαρό ετήσιο εισόδημα των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα αυξηθεί και αν ναι κατά πόσο, αν λάβουμε υπόψη την επίπτωση της αυξημένης φορολογίας επι των αμοιβών τους;

Αν καταλαβαίνω καλα και παρακαλώ διορθώστε με αυτη τη στιγμή συμβαίνει το εξής:

1) Η κυβέρνηση λέει στους εργοδότες θα πληρώνετε κάθε εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο επιπλέον περί τα 900€ ετησίως μεικτά.
2) Υπολογίζοντας τις κρατήσεις του εργαζόμενου στο 33% αυτά γίνονται 600 € καθαρά το χρόνο.
3) Με πρόχειρους υπολογισμούς από τη μείωση του αφορολόγητου στα 5500€ οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα κληθούν να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος της υποτιθέμενης αύξησης σε φόρο εισοδήματος.

Στο τέλος του κύκλου οι εργοδότες πληρώνουν παραπάνω. Οι εργαζόμενοι δεν επωφελούνται ουσιαστικά και τα κρατικά ταμεία απορροφούν την αύξηση. Αυτά σε μια χώρα που θέλει να καταπολεμήσει την υψηλή ανεργία και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

Facebook Comments