10 χρόνια μετά την ψήφιση του λεγόμενου αντικαπνιστικού νόμου έρχεται ένα κόμμα, η ΝΔ, να δεσμευτεί ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών ότι αν γίνει κυβέρνηση, θα τον εφαρμόσει..!

Εκεί έχουμε φτάσει αγαπητοί μου…

Ορθώς βεβαίως η ΝΔ, η οποία παρεμπιπτόντως πέρασε ως κυβέρνηση αυτόν το νόμο από τη Βουλή και σε αυτά τα 10 χρόνια είχε ξανά για 3,5 χρόνια την ευθύνη της διακυβέρνησης, δεσμεύεται επιτέλους ρητά και κατηγορηματικά ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί αυτή τη φορά αν ξαναγίνει κυβέρνηση…

Για ένα είμαι βέβαιος. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλη χώρα στον δυτικό κόσμο στην οποία κόμμα που διεκδικεί την εξουσία περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του αντίστοιχη δέσμευση ότι επί των ημερών του επιτέλους θα  εφαρμοστεί ψηφισμένος και εν ισχύ νόμος…

Συγχαρητήρια στη ΝΔ και μακάρι τα λόγια να γίνουν έργα.

Ελπίζω και εύχομαι δηλαδή πως αν όντως κερδίσει τις επόμενες εκλογές όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, άμεσα αυτή τη φορά να κάνει τη δέσμευση πράξη.

Και παράλληλα να προχωρήσει και σε όσα λέει επίσης στο πρόγραμμά της ότι θα προωθήσει καμπάνια ενημέρωσης στα πρότυπα του αγγλικού προγράμματος πρόληψης και θα ενθαρρύνει τον πληθυσμό να κόψει το κάπνισμα, να ασκείται περισσότερο, να ακολουθεί ισορροπημένη διατροφή με μειωμένα λιπαρά και ζάχαρη καθώς και να μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ.

Ξέρω ότι θα διαβάζουν όσα γράφω οι καπνιστές που παραμένουν πάρα πολλοί στον τόπο μας και θα βγάζουν σπυριά. Ποσώς με ενδιαφέρει. Για την ακρίβεια με ενδιαφέρει ακριβώς όσο ενδιαφέρει και εκείνους η υγεία μου, δηλαδή καθόλου.

Μιλάω ως πρώην καπνιστής και ξέρω πως σκέφτονται. Σήμερα ως μη καπνιστής είδα τη …γλύκα και από την άλλη πλευρά του νομίσματος.

Ο αντικαπνιστικός νόμος πρέπει να εφαρμοστεί παντού στους δημόσιους κλειστούς χώρους και στη χώρα μας χθες.

Φίλος μου που ταξίδεψε πρόσφατα στο Μαρόκο, μου έλεγε ότι στην αφρικανική χώρα δεν καπνίζει κανείς σε εσωτερικό χώρο.

Στην Κωνσταντινούπολη τα ίδια. Για την Ευρώπη και τις  δυτικές χώρες τα ξέρετε.

Μόνο εμείς είμαστε οι μάγκες θεριακλήδες που έχουμε εξαφανίσει πονηρά τα τασάκια αλλά καπνίζουμε κανονικά παντού..

Μα δεν έχουν δικαίωμα και οι καπνιστές να κάνουν το τσιγαράκι τους;

Δικαιώματα έχουν και οι καπνιστές των χωρών που προανέφερα αλλά δεν διαμαρτύρονται. Τηρούν το νόμο και σέβονται τους μη καπνιστές. Δεν τους περνάει καν από το μυαλό να αγνοήσουν τη νομοθεσία και να κάνουν ό,τι τους καπνίσει..

Στην Ελλάδα δεν σέβεται κανένας κανένα. Οι μη καπνιστές γινόμαστε παθητικοί καπνιστές και οι συνέπειες είναι τραγικές.

Τρανό παράδειγμα αυτό που συμβαίνει σε αρκετούς χώρους εργασίας. Υπάρχουν επιχειρήσεις που λειτουργούν σαν να μην υπάρχει ο νόμος καν και άλλες που τον εφαρμόζουν και μπράβο τους!

Όμως ακόμα και σ’αυτές θα βρεθεί εκείνος ο συνάδελφος που στα μουλωχτά θα επιχειρήσει συχνά πυκνά να κάνει το τσιγαράκι του μερικά μέτρα από το δικό σου γραφείο. Κι εσύ..; Εσύ τι μπορείς να κάνεις; Να τον δώσεις; Κι αν χάσει τη δουλειά του..;

Δεν το κάνεις και τελικά του επιτρέπεις να βάζει σε κίνδυνο την υγεία σου.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία κάθε χρόνο στην ΕΕ πεθαίνουν πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι από το κάπνισμα. Περίπου οι 79.000 είναι παθητικοί καπνιστές.  

Συν τοις άλλοις οι παθητικοί καπνιστές έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα κατά 20-30% και καρδιακής προσβολής κατά 25-35%.

Οι έγγυες γυναίκες οι οποίες κατά τις ώρες εργασίας τους βρίσκονται σε χώρο καπνιστών, ακόμα κι αν δεν καπνίζουν, κινδυνεύουν να γεννήσουν μωρά με χαμηλότερο βάρος, με άσθμα και με περιορισμένες πνευμονικές λειτουργίες..

Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, για να μην λέμε μόνο τα στραβά.

Το 2000 κάπνιζε το 52% του πληθυσμού, σήμερα καπνίζει το 43,8% και σύμφωνα με την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2025 θα καπνίζει το 37%.

Είμαστε ωστόσο πρωταθλητές καπνιστές καθώς φιγουράρουμε στη 2η θέση στον πίνακα με τα ποσοστά καπνιστών μεταξύ 53 χωρών σε όλο τον πλανήτη.

Με αργό ρυθμό οι μη καπνιστές γινόμαστε περισσότεροι αλλά και ένας στα 10 εκατομμύρια του πληθυσμού μας να μην κάπνιζε, θα όφειλαν οι υπόλοιποι να τον σεβαστούν και να προφυλάξουν την υγεία του μη καπνίζοντας δίπλα του σε εσωτερικό χώρο.

Είναι θέμα υγείας αλλά και πολιτιστικής αναβάθμισης να εφαρμόσουμε τον αντικαπνιστικό νόμο.

Είναι θέμα αξιοπρέπειας ενός λαού που όταν και όπου θέλει λάμπει.

Η όποια κυβέρνηση στο μέλλον θα πρέπει να είναι αποφασιστική σε αυτή την κατεύθυνση και η κοινωνία  να τη στηρίξει. Καπνιστές και μη.

Facebook Comments