Το πρωί της Τρίτης στο βροχερό Λονδίνο, μια δυσάρεστη έκπληξη θα περιμένει τον διευθυντή σύνταξης του BBC. Πάνω στο γραφείο του ο φάκελος με την ένδειξη «ελληνική δημοκρατία» θα είναι η αρχή του τέλους μιας παγκόσμιας σκευωρίας που μόνο στόχο είχε να μετατρέψει τον εξυπνότερο λαό του κόσμου, σε άμυαλους ακροδεξιούς.

Το περιεχόμενο του φακέλου θα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς ενός ανιστόρητου ρεπορτάζ που μετέδωσε το αγγλικό βοθροκάναλο και σύμφωνα με το οποίο, η συμφωνία των Πρεσπών είναι άμεση αναγνώριση μιας «αόρατης» μακεδονικής μειονότητας με μακεδονική γλώσσα και εθνότητα.

Το σοκ για το BBC θα είναι τεράστιο. Θα πέσουν κεφάλια. Αν ήταν Ιάπωνες θα έκαναν χαρακίρι. Η ελληνική κυβέρνηση θα τους έχει ξεφτιλίσει. Από την πρώτη κιόλας αντίδραση, ήταν φανερή η ένδεια επιχειρημάτων των βελανιδοφάγων. «Η Συμφωνία των Πρεσπών εξαλείφει κάθε περιθώριο έγερσης ζητήματος μειονότητας», ήταν η καίρια αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης που θεώρησε ασήμαντο το θέμα για να προβεί σε επίσημες ενέργειες. Έτσι απάντησε μέσω «κύκλων» ξεφτιλιζοντάς ακόμη περισσότερο το BBC.

Το σφυροκόπημα συνεχίστηκε καθώς οι ίδιοι κύκλοι είπαν επίσης ότι το ρεπορτάζ «περιέχει ανακριβείς και διαστρεβλωμένες πληροφορίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την Ιστορία». Λαϊκά αυτό ονομάζεται «τους έκαναν τη μούρη κρέας». Ακόμη χειρότερα, προανήγγειλαν την αποστολή επιστολής που θα λέει ακόμη περισσότερα. Μια αποστολή που θα γίνει όμως αύριο, γιατί διάβολε σήμερα είναι Κυριακή και η κυριακάτικη αργία είναι για όλους. Άσε που είπαμε ότι το θέμα ειναι ασήμαντο και δεν επείγει.

Κανείς δεν λέει βεβαίως ότι το BBC δεν κάνει λάθη η ακραίες εκτιμήσεις. Το δυστύχημα είναι ότι βασίζει τον ισχυρισμό του -μεταξύ άλλων- σε στοιχεία που κατα καιρούς έχουν ακροθιγώς αναφέρει και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως όμως πρόκειται για μια διαφορετική άποψη από αυτή που η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει, χαρακτηρίζοντας από ηλίθιους μέχρι ακροδεξιούς όσους δεν συμφωνούν μαζί της.

Αυτό που υποστηρίζει το ρεπορτάζ, ασχέτως αν έχει ιστορική βάση ή όχι, θα μπορούσε να είναι το αφήγημα του αλυτρωτισμού για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτού του αλυτρωτισμού για τον οποίο επέμενε η κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρχει γιατί ο Ζαεφ είναι φίλος του Αλέξη Τσίπρα.

Ακόμη και αν το BBC αναγνωρίσει το λάθος του, η δημοσιότητα της διάψευσης θα είναι ασήμαντη μπροστά στην δημοσιότητα του πρωτογενούς ρεπορτάζ. Οι εθνικιστές εκ των γειτόνων θα χρησιμοποιήσουν μόνον ότι τους βολεύει και αυτό καταδεικνύει το ποσό δίκιο είχαν όσοι έλεγαν ότι η συγκεκριμένη συμφωνία δεν προστατεύει από τέτοια φαινόμενα, αντιθέτως τα ενισχύει.

Ακόμη και αν είχαμε μια πιθανότητα άμεσης διόρθωσης, η κυβέρνηση προτίμησε να την απεμπολήσει περιμένοντας να στείλει επιστολή και μάλιστα σε εργάσιμο ημέρα…

Ίσως επειδή βρίσκεται απλώς σε αμηχανία και δεν ξέρει τι πρέπει να απαντήσει.

Πειρσσότερα στο DailyPost.gr

Facebook Comments