Τα σενάρια μεταφοράς του «Δρομέα» στα Σκόπια - ανυπόστατη η φημολογία της μεταφοράς λέει το ΥπΠΟ

ΣΚΑΪ

Τα σενάρια μεταφοράς του «Δρομέα» στα Σκόπια - ανυπόστατη η φημολογία της μεταφοράς λέει το ΥπΠΟ, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Ο «Δρομέας» το εμβληματικό γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου που είναι τοποθετημένο απέναντι από το Χίλτον, έγινε τις τελευταίες ημέρες αντικείμενο συζήτησης στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο λόγος, η φημολογία για τη μεταφορά του από την Αθήνα στα Σκόπια, κάτι που διαψεύδει με δήλωσή της στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπουργός Πολιτισμού.

Ο Κώστας Βαρώτσος, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο δήλωσε ότι σε συνάντησή του με την υπουργό, την περασμένη Παρασκευή, «η κ. Ζορμπά έθεσε στη συζήτηση την ιδέα για τη μεταφορά του Δρομέα στα Σκόπια. Της απάντησα ότι ο Δρομέας δεν μπορεί να φύγει από την Αθήνα, για πολλούς λόγους.Αλλωστε, αν και το γλυπτό ανήκει στον δήμο Αθηναίων εγώ έχω τα πνευματικά δικαιώματα. Και δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Η υπουργός διαψεύδει την πρόταση που μου έκανε».

Επιμένει στην αποκάλυψη που έκανε ο γλύπτης, Κώστας Βαρώτσος, πως ο διάσημος Δρομέας, προτάθηκε από την υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, να μεταφερθεί στ Σκόπια και να ανταλλαγεί με σκοπιανό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο γνωστός γλύπτης, είπε πως «έχω τα πνευματικά δικαιώματα του έργου μου και καθησυχάζω τους Έλληνες, πως δεν πρόκειται να πάει στα Σκόπια». Ο κ. Βαρώτσος, αποκάλυψε το παρασκήνιο της συνάντησης με την υπουργό Πολιτισμού, εντός του υπουργείου, λέγοντας πως ο ίδιος εκλήθη από την υπουργό Πολιτισμού.

«Με προσβάλλει η διάψευση του υπουργείου Πολιτισμού», είπε ο κ. Βαρώτσος, συμπληρώνοντας πως είναι προσβολή και του έργου η πρόταση για μεταφορά του έργου στα Σκόπια χαρακτηρίζοντάς την «έγκλημα». Ο γνωστός γλύπτης είπε πως συνομίλησε με την υπουργό και του προτάθηκε να συναινέσει στην συγκεκριμένη πρόταση και πως ο ίδιος αρνήθηκε.

«Ωστόσο, προσβάλλομαι δύο φορές», είπε ο γνωστός γλύπτης, για να διευκρινίσει ότι «η πρώτη ήταν όταν άκουσα την πρόταση και η δεύτερη όταν με διέψευσε το υπουργείο Πολιτισμού».

«Συναντήθηκα με τον κ. Βαρώτσο, δεν του πρότεινα να μεταφερθεί ο Δρομέας»

Για το θέμα η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Καμία πρόταση δεν υπάρχει για τη μεταφορά του Δρομέα, είναι κάτι χωρίς βάση. Αλλωστε το γλυπτό ανήκει στον Δήμο Αθηναίων. Στο πλαίσιο μιας γενικής συζήτησης με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και με τον κ. Κ. Βαρώτσο, κουβεντιάστηκαν και σχολιάστηκαν πολλά, ωστόσο τέτοια πρόταση όχι. Οι προτεραιότητές μου είναι άλλες, εξάλλου τυχόν ανταλλαγές μνημείων ή αλλαγές ταμπελών ανήκουν στις αρμοδιότητες άλλων υπουργείων. Λυπάμαι για το θόρυβο και τον ηθικό πανικό που ορισμένοι έσπευσαν να επιδείξουν».