Τα χειρότερα της κρίσης χρέους που πλήττει την ευρωζώνη δεν πέρασαν, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.

Πάνω από το 50% των επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα της Fitch, εκτιμούν ότι η κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη, θα επιδεινωθεί ξανά, σύμφωνα με τα ευρήματα της τριμηνιαίας δημοσκόπησης του οίκου αξιολόγησης.

Στην έρευνα, συμμετείχαν διαχειριστές που αντιπροσωπεύουν ποσό 8,6 τρισ. ευρώ  fixed-income assets. Το 29% εξ αυτών, εκτιμά ότι η περίοδος ηρεμίας είναι βραχυπρόθεσμη.  Το 30% εκτιμά ότι οι αγορές υπήρξαν παράλογες και αγνόησαν το αδύναμο οικονομικό outlook της ευρωζώνης.

Ποσοστό 41% εκτιμά ότι τα χειρότερα της κρίσης πέρασαν, δεδομένης της ισχυρής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις ευρωπαϊκές αρχές. «Υπάρχει μια έντονη διχοτόμηση μεταξύ της συνεχιζόμενης ύφεσης και της αύξησης της ανεργίας σε όλη την Ευρώπη, και το ράλι στις χρηματοπιστωτικές αγορές”, σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης. Αν το ράλι στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν επιβεβαιωθεί μια την οικονομική σταθεροποίηση και την πρόοδο προς την τραπεζική ένωση, ο κίνδυνος έγκειται στην επιστροφή της μεταβλητότητας στις αγορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως συνέβη το 2012 και το 2011.

Στην έρευνα, η ανησυχία των επενδυτών για την οικονομία γίνεται εμφανής και από τις απόψεις τους για την ύφεση και τον κίνδυνο πληθωρισμού. Το 86% δήλωσε πως μια παρατεταμένη ύφεση αποτελεί υψηλό κίνδυνο για τις πιστωτικές αγορές της Ευρώπης, ποσοστό το οποίο αποτελεί ιστορικό υψηλό και είναι σημαντικά αυξημένο έναντι του 69% στην τελευταία έρευνα.

Επιπλέον ένδειξη της χαμηλής εμπιστοσύνης στην οικονομική ανάκαμψη, αποτελεί και το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες θεωρούν απίθανο τον πληθωρισμό, με μόλις το 9% να θεωρεί ότι αποτελεί υψηλό ρίσκο και το 29% να θεωρεί πως ο αποπληθωρισμός αποτελεί υψηλό ρίσκο.

Facebook Comments