Έχουμε κουραστεί να ακούμε συνεχώς για μια μονότονη σειρά θεμάτων επί χρόνια ολόκληρα που μονοπωλούν τον –ορθοπολιτικο- δημόσιο λόγο, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη και άλλα συναφή τα οποία μάλιστα είναι  και εκ φύσεως δυσεπίλυτα.

Άλλα, πιο απλά στην επίλυση τους αλλά εξίσου  σημαντικά θέματα έμειναν εντελώς στο περιθώριο του δημόσιου διαλόγου παρότι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους.

θα δούμε πχ διαμαρτυρίες για κάθε απίθανο θέμα, αλλά όχι για την ηχορύπανση που έχει γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη για την δημόσια υγεία. Στο ίδιο πλαίσιο θεωρείται ακόμα ταμπού η συζήτηση για κατεδάφιση  κτηρίων στο κέντρο της Αθήνας και η ανακατανομή της αστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, που είναι και οι μόνες οδοί για να μειωθεί μεταξύ άλλων και  το φαινόμενο της ηχορύπανσης, καθώς ακολουθει τις δυο αυτές χωροοικιστικες στρεβλώσεις.

Οι υποψήφιοι πχ δήμαρχοι δεν αναγνωρίζουν καν το φαινόμενο στις δημόσιες τοποθετήσεις τους όχι σαν σημαντικό, αλλά ούτε καν ως υπάρχον, όπερ δείχνει και την γενικότερη παρακμή που περνά η χώρα μας, καθώς η ευκοσμία είναι βασικό στοιχείο πολιτισμού αλλά και νοημοσύνης.

Η σχετική νομοθεσία είναι διακοσμητική και εφαρμόζεται σε εξαιρετικά ακραίες περιπτώσεις επίμονων και διαρκών ηχητικών οχλήσεων, οι αστυνομικοί έλεγχοι ενώ είναι αυστηροί για δεκάδες ζητήματα ασφάλειας  δεν είναι σε καμιά περίπτωση οι δέοντες για τα άπειρα δίκυκλα και αλλά οχήματα που  παράγουν θορύβους περά από λογικά όρια. Ακόμη και οι συναγερμοί η τα ζώα μπορούν να κρατούν για μέρες γειτονιές στο πόδι.

  1. Η ηχορύπανση επηρεάζει πολύ αρνητικά την υγεία μας. Προκαλεί διάφορα προβλήματα ακοής, άγχος, αλλά και ψυχοσωματικές ασθένειες. Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι είναι διαρκώς εκτεθειμένοι σε θόρυβο έχουν: αυξημένη πίεση, διαταραχές ύπνου, κακή διάθεση, μειωμένη απόδοση στην εργασία, πονοκεφάλους, ταχυπαλμίες, καθώς και δυσκολία συγκέντρωσης ή απομνημόνευσης.

«Δεν είναι στη φύση του ανθρώπου να δέχεται πληθώρα ηχητικών ακουσμάτων, και μάλιστα έντονων. Γι αυτό και αντιδρά.». «Η πρώτη αντίδραση του ατόμου που πλήττεται από το θόρυβο είναι η φυγή. Θέλει να ξεφύγει από αυτό που το ενοχλεί. Από τους επιθετικούς ήχους. Οι άνθρωποι γίνονται ευερέθιστοι, οξύθυμοι και οδηγούνται σε ξεσπάσματα».

Η Ελλάδα έχει 5 πόλεις στη λίστα με τις πιο θορυβώδεις πόλεις της Ευρώπης: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Λαμία.

Στην Αθήνα, το 60% του πληθυσμού εκτίθεται ημερησίως κατά μέσο όρο σε ήχους άνω των 75 dB (που είναι το όριο της «θορυβώδους κατάστασης»). Το δε καλοκαίρι, η ηχορύπανση εξαπλώνεται σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες οι πιο «ενοχλητικοί» δρόμοι στην Αθήνα είναι η Χαριλάου Τρικούπη και οι λεωφόροι Βουλιαγμένης, Αλεξάνδρας, Κατεχάκη, Βασιλίσσης Σοφίας, Αθηνών, Μεσογείων, Πατησίων Αχαρνών, Κηφισού και Κωνσταντινουπόλεως.

Όπως έδειξε η πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) («Burden of disease from environmental noise : Quantification of healthy life years lost in Europe», WHO), η ηχορύπανση έρχεται δεύτερη (μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση) στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία. (wiki)

  1. Οι δυνατοί και απρόβλεπτοι ήχοι μπορούν να ενεργοποιήσουν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (SNS) του σώματος και να προκαλέσουν αύξηση των ορμονών που σχετίζονται με το στρες, όπως η επινεφρίνη και η κορτιζόλη. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η ενεργοποίηση του SNS και των ορμονών στρες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και του ιξώδους του αίματος, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας.     

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος από τον Thomas Münzel, καθηγητή ιατρικής στο πανεπιστημιακό ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου Johannes Gutenberg Mainz στη Γερμανία, διαπίστωσε ότι η έκθεση σε έντονο περιβαλλοντικό θόρυβο μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Σε άλλη αναφορά του 2018 , ο Münzel αναφέρει λεπτομερώς τους δεσμούς μεταξύ δυνατού θορύβου και καρδιακής ανεπάρκειας, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και τον αρνητικό αντίκτυπο του θορύβου στον ύπνο και τις γνωστικές επιδόσεις ενός ατόμου. Λέει οτιδήποτε τόσο δυνατo όσο  70 ντεσιμπέλ – περίπου ο θόρυβος που παράγεται από ένα αυτοκίνητο που περνάει – θα μπορούσε να θεωρηθεί “ανθυγιεινός θόρυβος”, επειδή μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και ο κακός ύπνος είναι ένας παράγοντας κινδύνου για θέματα υγείας που κυμαίνονται από καρδιακές παθήσεις μέχρι παχυσαρκία διαβήτη .

“Μπορείτε να κλείσετε τα μάτια σας, αλλά δεν μπορείτε να κλείσετε τα αυτιά σας”, λέει ο Münzel. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι ξαφνικοί ή δυνατοί θόρυβοι μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου, ακόμη και αν το άτομο αυτό δεν ξυπνήσει, λέει.

Η επίδραση διαφορετικών θορύβων στην υγεία σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον και την ευαισθησία σας στον ήχο. “Οι άνθρωποι μπορούν να εγκλιματιστούν στον θόρυβο”, λέει ο Babisch. Ένας μακροχρόνιος κάτοικος της πόλης μπορεί να μην παρατηρεί ή να μην τον απασχολεί ο θόρυβος του περιβάλλοντος έξω από το παράθυρο του αστικού γραφείου του, ενώ οι ίδιοι οι ήχοι μπορεί να διακρίθουν από ένα πρόσωπο εξοικειωμένο με πιο ήσυχα, αγροτικά περιβάλλοντα.

Όμως, ανεξάρτητα από το επίπεδο των ντεσιμπέλ, ο θόρυβος που διαταράσσει τη συγκέντρωσή σας ή σας ενοχλεί – είτε είναι το γέλιο του συναδέλφου σας, το σκυλί ενός γείτονα ή τα παιδιά σας – αρκεί για να ενεργοποιήσει το νευρικό σας σύστημα και να συμβάλει σε αρνητικές επιπτώσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ψυχικές ασθένειες. “Όσο υψηλότερος είναι ο βαθμός ενόχλησης, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα κατάθλιψης και διαταραχών άγχους”, προσθέτει ο Münzel. Μαζί με τη διακοπή του ύπνου, οι ενοχλητικοί θόρυβοι προωθούν το στρες, το οποίο μπορεί να συμβάλει σε αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με την έρευνά του .

Η απολυτή σιωπή, από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να είναι ο στόχος. Ακριβώς όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος και το ακουστικό σύστημα δεν σχεδιάστηκαν για να ζουν σε θορυβώδη περιβάλλοντα, δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται καλά στην απουσία ήχου. “Η πλήρης σιωπή μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος”, λέει ο Münzel.

  1. Η τοξικότητα στα αστικά κέντρα θα φέρει τον καρκίνο στην πρώτη θέση ως αιτία θανάτου. Τη λήψη μέτρων που θα συμβάλουν στη δημιουργία «πόλεων ελεύθερων καρκίνου» και την ανάγκη για συνεργασία και συντονισμό όλων των φορέων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη επιδημιολογική απειλή, επισήμανε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), ογκολόγος-παθολόγος Γιάννης Μπουκοβίνας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο «Επλέγουμε την υγεία, κερδίζουμε ζωή»

Η Αθήνα ομολογήθηκε ότι είναι από τις πιο τοξικές πόλεις που με τον τρόπο ζωής της δημιουργει σωρεία προβλημάτων υγείας προεξάρχοντος του καρκίνου και τον καρδιακών παθήσεων: «Πέντε λεπτά συγκεκαλυμμένης οργής επηρεάζουν αρνητικά το ανοσολογικό σύστημα για 6 ώρες.  Η τοξικότητα της καθημερινής ζωής στην Αθήνα και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα θα φέρει σε λίγα χρόνια τον καρκίνο στην πρώτη θέση ως αιτία θανάτου, θέση που μέχρι τώρα έχουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα». Και αυτό γιατί «η ατμοσφαιρική ρύπανση, η έλλειψη χώρων πρασίνου, η άναρχη επέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον, οι συνθήκες καθημερινής εργασίας, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, η χρήση εθιστικών ουσιών και το στρες δημιουργούν ένα τοξικό περιβάλλον, που με ποικιλία μηχανισμών μετατρέπει το σώμα σε ένα καρκινογόνο περιβάλλον.

  1. “Υπάρχουν συνεπείς ενδείξεις ότι ο θόρυβος της οδικής κυκλοφορίας οδηγεί σε καρδιακές προσβολές”, λέει ο Δρ Yutong Samuel Cai, επιδημιολόγος στο Imperial College London. Πρόσφατα ανέλυσε τα δεδομένα υγείας των 356.000 ατόμων στη Βρετανία και τη Νορβηγία και διαπίστωσε ότι η μακροχρόνια έκθεση στον θόρυβο της κυκλοφορίας επηρεάζει τη βιοχημεία του αίματός μας, πέραν των επιπτώσεων των καυσαερίων. “Ο θόρυβος και η ατμοσφαιρική ρύπανση συνήθως συνυπάρχουν, αλλά μπορούμε να προσαρμόσουμε το στατιστικό μας μοντέλο για να υπολογίσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο θόρυβος φαίνεται να έχει τη δική του επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα. ” Μια άλλη μελέτη, από το Barts και τη Σχολή Ιατρικής του Λονδίνου, έχει συνδέσει την ηχορύπανση από την οδική κυκλοφορία σε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2.  (Guardian)

Θεωρείται ότι ο θόρυβος ενεργοποιεί την απελευθέρωση της κορτιζόλης της ορμόνης του στρες, η οποία καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία με την πάροδο του χρόνου. Οι άνθρωποι εξελίχθηκαν στην οξεία ακοή μας πριν από εκατομμύρια χρόνια, όταν ήμασταν εκτεθειμένοι και έπρεπε να εντοπίσουμε αρπακτικά ζώα, οπότε δεν είναι περίεργο ότι βρίσκουμε θόρυβο αγχωτικό. Ένας κορυφαίος μηχανικός ακουστικής, Trevor Cox, υποθέτει ότι οι θόρυβοι που βρίσκουμε πιο αγχωτικοί είναι κλήσεις κινδύνου- κραυγές με μια ασυγκράτητη τραχύτητα, που προκαλουνται όταν κάποιος είναι πραγματικά τρομοκρατημένος.

Η έκθεση στον θόρυβο έχει επίσης συνδεθεί με προβλήματα γνωστικής δυσλειτουργίας και συμπεριφοράς στα παιδιά, καθώς και με την πιο προφανή διαταραχή του ύπνου και βλάβη της ακοής. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος αποδίδει 10.000 πρόωρους θανάτους, 43.000 εισαγωγές νοσοκομείων και 900.000 περιστατικά υπέρτασης ετησίως στην Ευρώπη στον θόρυβο. Η πιο διαδεδομένη πηγή είναι ο θόρυβος της οδικής κυκλοφορίας.

 Ο αστικός πληθυσμός της Βρετανίας αυξάνεται γρήγορα και όπως και οι προσδοκίες του. “Έχει πολύ να κάνει με τις τιμές των ακινήτων”, λέει ο David ONeill, διευθυντής της ION Acousticsστο Μπρίστολ, το οποίο συμβουλεύει τους πελάτες σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του θορύβου.

“Αν έχετε πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες λίρες για ένα διαμέρισμα, αναμένετε ένα ορισμένο επίπεδο ησυχίας. Ακόμη και αν έχετε κάνει την επιλογή να το αγοράσετε στο κέντρο της πόλης.

«Γινόμαστε όλο και πιο ανυπόφορη ως κοινωνία» λέει ο Lewis. “Προστατεύουμε ανεπαρκώς τα ατομικά μας δικαιώματα και είμαστε ολοένα και πιο αδιάφοροι με τους γείτονες μας και του τρόπου με τον οποίο ζουν.

Όσον αφορά τον θόρυβο της οδικής κυκλοφορίας, ωστόσο, δεν υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο σε σχέση με το θόρυβο της κυκλοφορίας. Συνήθως αφήνεται στην αγορά να το διευθετήσει: τα σπίτια με πολυσύχναστους δρόμους τείνουν να είναι φθηνότερα.

 Η γαλήνη και η ησυχία είναι όλο και περισσότερο στοιχεία πολυτέλειας. Ο θόρυβος και το στρες είναι για τους μειονεκτούντες.

Ο Cai, ο οποίος διεξήγαγε τη μελέτη για τον θόρυβο και την υγεία στην οδική κυκλοφορία, τονίζει ότι ένας παράγοντας είναι η ανισότητα. Τα σπίτια δίπλα σε πολυσύχναστους δρόμους τείνουν να είναι φθηνότερα. Οι άνθρωποι που ζουν σε αυτούς τείνουν να έχουν χαμηλότερα εισοδήματα και έχουν λιγότερες επιλογές. Και οι άνθρωποι με χαμηλότερα εισοδήματα τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας. Οι ερευνητές θα προσαρμόσουν τα στατιστικά τους μοντέλα για να λάβουν υπόψη αυτούς τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες όταν εξετάζουν τις επιπτώσεις του θορύβου.

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η γαλήνη και η ησυχία είναι ολοένα και περισσότερο αγαθά πολυτελείας και ο θόρυβος και το άγχος αποτελούν βασικά προβλήματα για τους μειονεκτούντες.

“Τα τελευταία δύο  τρία χρόνια, οι δεσμοί μεταξύ της ηχορύπανσης και της ψυχικής υγείας γίνονται όλο και πιο σαφείς”, λέει ο Cai. Σημειώνει μια γερμανική μελέτη του 2015 που διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν δίπλα σε θορυβώδεις δρόμους ήταν 25% πιθανότερο να εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Όπως είπε ο Ρωμαίος ποιητής Juvenal: “Οι άρρωστοι πεθαίνουν εδώ επειδή δεν μπορούν να κοιμηθούν. Σίγουρα κοστίζει πολύ να κοιμάται κανείς σε αυτή την πόλη! “

Facebook Comments