Πάγια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους απόδημους Έλληνες.

Χαρακτηριστική είναι και η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προ τριετίας να αναβαθμίσει τη Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού σε Γραμματεία Οικουμενικού Ελληνισμού ενώ διαρκώς επιμένει με δράσεις και εκδηλώσεις για τους απόδημους Έλληνες και φυσικά με την κατάθεση τροπολογιών στη Βουλή ώστε να δοθεί η δυνατότητα ψήφου εξ αποστάσεως. Η Νέα Δημοκρατία έχει αφιερώσει πολλές εργατοώρες και πιστεύει διαχρονικά στην ψήφο των Ελλήνων της διασποράς ανεξάρτητα με τον πρόεδρο του κόμματος, δηλαδή την ίδια στάση είχε επί Σαμαρά και διατηρεί επί Μητσοτάκη. Μάλιστα επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή και υπουργίας Προκόπη Παυλόπουλου είχε κατατεθεί πρόταση νόμου για την παροχή ψήφου στους απόδημους Έλληνες χωρίς όμως να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και να γίνει νόμος του κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΜΝ και του DP, το πόρισμα της Επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού έχει ολοκληρωθεί και καταγράφει διαφορετικές απόψεις. Βάσει αυτού του πορίσματος θα συνταχθεί το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες. Στον αντίποδα η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ για λαϊκισμό καθώς εκείνη δεν έκανε τίποτα, όπως και το ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία 40 χρόνια.

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό Αλέξη Χαρίτση θα δίνει το «δικαίωμα» στους Έλληνες του εξωτερικού να εκλέξουν 3 βουλευτές χωρίς να υπολογίζει όμως την ψήφο τους στο συνολικό ποσοστό των κομμάτων και κατ’ επέκταση στον καθορισμό των συνολικών εδρών που λαμβάνει κάθε κόμμα. Η εκπροσώπηση θα γίνεται μέσω του ψηφοδελτίου επικρατείας, του οποίου οι θέσεις θα αυξηθούν από 12 σε 15, όπως ορίζει το άρθρο 54 παράγραφος 3.

Η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει σφοδρά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για το επικείμενο νομοσχέδιο. Το MarketNews.gr & το DailyPost.gr, ήρθαν σε επικοινωνία με το Γραμματέα Οικουμενικού Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας, Τάκη Σκανδαλάκη, ο οποίος μίλησε για το ζήτημα σε υψηλούς τόνους και έκανε λόγο για πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει “Έλληνες δύο ταχυτήτων”.

Τάκης Σκανδαλάκης:
“Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει έρθει αντιμέτωπη με την επερχόμενη εκλογική ήττα και την έχει καταβάλει ο φόβος πριν την κάλπη, ο φόβος δεν είναι μεγάλος μόνο για τους Έλληνες εντός συνόρων αλλά και για αυτούς εκτός, ιδίως γι’ αυτούς που έφυγαν εξαιτίας της από την πατρίδα αλλά και γι’ αυτούς που ζουν έξω και έχουν μέτρο σύγκρισης.

Είναι γνωστό εξάλλου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται για τους απόδημους Έλληνες, μόνο κρυφές δεν είναι οι απόψεις διαφόρων και πολλών στελεχών της κυβέρνησης που απαξιώνουν τους απόδημους, που δεν θεωρούν ενιαίο τον Ελληνισμό και δεν πιστεύουν ότι οι Έλληνες της διασποράς δικαιούνται να έχουν δεσμούς με την Ελλάδα και να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Τσίπρας με το προδήλως αντισυνταγματικό νομοσχέδιο μας λέει ότι θεωρεί τους Έλληνες που μένουν στο εξωτερικό, πολίτες δεύτερης κατηγορίας και προφανώς ανίκανους για να συναποφασίσουν για τις τύχες της χώρας μας. Δημιουργούν Έλληνες δύο ταχυτήτων, όχι από λάθος αλλά από άποψη. Αυτή είναι η θέση τους.

Η Νέα Δημοκρατία ήδη από το 2016 έχει καταθέσει στη Βουλή Πρόταση Νόμου η οποία επιτέλους επιλύει αυτή την χρόνια εκκρεμότητα με τρόπο απλό, αδιάβλητο, δίκαιο, σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος, αποφασίζοντας για το μέλλον της χώρας. Καλούμε την κυβέρνηση έστω και τώρα να υιοθετήσει την πλήρη και τεκμηριωμένη πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.”

Facebook Comments