Τη φθίνουσα πορεία των καθαρών επενδύσεων στην Ελλάδα εξετάζει η Eurobank Research στο τελευταίο τεύχος του “7 ημέρες Οικονομία” με τίτλο “Αρνητικές για 8ο συνεχές έτος οι καθαρές επενδύσεις στην Ελλάδα, η συρρίκνωση του φυσικού κεφαλαίου συνεχίζεται”.

Στην ανάλυση της η Eurobank Research σημειώνει ότι για το σύνολο της περιόδου 2011-2019, το φυσικό κεφάλαιο της ελληνικής οικονομίας συρρικνώθηκε κατά -€76,5 δις.

Οι καθαρές επενδύσεις παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος για όγδοο συνεχές έτος με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η φθίνουσα πορεία του φυσικού κεφαλαίου και η συρρίκνωση των παραγωγικών δυνατοτήτων της οικονομίας, σημειώνεται σχετικά.

Η Eurobank Research επισημαίνει εξάλλου ότι “οι αρνητικές καθαρές επενδύσεις, η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού και η ισχνή συνολική παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας αποτελούν εμπόδια για την ενίσχυση του δυνητικού ρυθμού μεγέθυνσης. Η τελευταία αποτελεί σημαντική συνθήκη για την περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη συνεχή και βιώσιμη πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου”.

Facebook Comments