Έσπασε το φράγμα των 70.000 υπογραφών το αίτημα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού. Ένα διαδικτυακό ψήφισμα που ξεκίνησε με την πρωτοβουλία της πλατφόρμας BrainGain και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, κατάφερε να ξεπεράσει τις 70.000 υπογραφές με σημαντικό αίτημα προς την ελληνική Κυβέρνηση: «Να δοθεί το δικαίωμα να ψηφίζουν οι απόδημοι Έλληνες από τη χώρα που κατοικοεδρεύουν». Η ένταση και το μομέντουμ που υπάρχει γύρω από αυτό το ζήτημα εν όψη των Ευρωεκλογών έχει δημιουργήσει μεγάλο ρεύμα υπέρ του ψηφίσματος και του Συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Είναι γεγονός ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε ό,τι μπορούσε για να δυσχεράνει τον απόδημο Ελληνισμό που ζει σε χώρες της Ευρώπης να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα αλλά ακόμα και με την απειλή της μη διεξαγωγής των Ευρωεκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το Brexit, γεγονός που απεφεύχθη μετά από αντίδραση του Υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ και σύσσωμης της Αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γνώμη του γράφοντος είναι ότι δεν επιτρέπεται εν έτη 2019 και ενώ όλα τα προηγμένα κράτη έχουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θεσπίσει το δικαίωμα να ψηφίζουν οι πολίτες τους από το εξωτερικό στις εθνικές εκλογές, να χρονοτριβεί στην Ελλάδα μία Κυβέρνηση υποτίθεται των «πολλών». Το μόνο που διαφαίνεται και το μόνο που καταλαβαίνουν οι απόδημοι Έλληνες είναι ότι σκοπίμως υπάρχει αυτή η καθυστέρηση και δε συζητιέται η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει στη Βουλή εδώ και 3 χρόνια η Αξιωματική αντιπολίτευση. 

Η κυβερνητική φενάκη συνεχίζεται καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να συζητήσει στη Βουλή το ζήτημα της ψήφου αποδήμων παρά τη δέσμευση του κ. Τσίπρα από το Καλοκαίρι του 2018 και ενώ οι εθνικές εκλογές πλησιάζουν, επιτρέπει στους λίγους να επιστρέψουν στη χώρα μας για να ασκήσουν το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους. Τι κάνει η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός, κος Χαρίτσης, παρόλη την ένταση και τις ηλεκτρονικές υπογραφές; Καταλήγει μέσω της αρμόδιας Επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών που έχει συσταθεί γι’ αυτό το σκοπό  στο αντισυνταγματικό πόρισμα,  ότι ναι μεν οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, αλλά η ψήφος τους δε θα προσμετράται στο σύνολο της Επικράτειας αλλά μόνο για την εκλογή τριών Βουλευτών αποδήμων, μία απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με τη συνταγματική αρχή της ισότητας της ψήφου.

Επιπλέον, ενώ από δημοσιεύματα μαθαίνουμε ότι η νέα εισήγηση της Επιτροπής βρίσκεται από τον Απρίλιο στα χέρια του κ. Χαρίτση, παρατηρείται μία εκούσια καθυστέρηση κατάθεσής της στη Βουλή προς συζήτηση και απόφαση επί του θέματος που αφορά χιλιάδες Έλληνες του Εξωτερικού. Ως πότε θα συνεχίζεται ο εμπαιγμός; Ουδείς γνωρίζει, πάντως με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο κ. Τσίπρας επιτρέπει μόνο στους λίγους, αυτούς που έχουν τα χρήματα να επιστρέψουν στην Ελλάδα, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αφήνοντας τους πολλούς να βιώνουν την γενικευμένη παρακμή που έχουν αποφέρει οι λανθασμένες και ζημιογόνες για τη χώρα πολιτικές του επιλογές.

Facebook Comments