Όσο παραμένει ισχυρό το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας τόσο μεγαλώνει ο εκνευρισμός στο Μέγαρο Μαξίμου. Πέντε μέρες πριν από τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να μειώσει τη διαφορά ακόμη κι αν ο Αλέξης Τσίπρας δίνει ρεσιτάλ προεκλογικών υποσχέσεων, τάζοντας ακόμα και δώρο Χριστουγέννων.

Η ψαλίδα δεν κλείνει, παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού. Δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας έδειξαν να κυμαίνεται η διαφορά από 6,3% έως 8,5%.

Στη δημοσκόπηση της Rass για τον τηλεοπτικό σταθμό Action24, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει το 31,7% έναντι 23,2% του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 8,7%, το ΚΚΕ με 6,7%, η Χρυσή Αυγή με 6,4%, η Ένωση Κεντρώων με 2,6%, η Ελληνική Λύση με 2,1% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,5%. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν το 5,1% των προτιμήσεων.

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, πρώτος έρχεται ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με 37,4%, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται μόλις στην τέταρτη θέση πίσω και από τον Βασίλη Λεβέντη. Συγκεκριμένα, δεύτερη έρχεται η Φώφη Γεννηματά με 29,7%, τρίτος ο Βασίλης Λεβέντης με 27,9%, τέταρτος ο Αλέξης Τσίπρας με 27,7%, ενώ ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 25,8%, ο Σταύρος Θεοδωράκης με 21,8% και ο Πάνος Καμμένος με μόλις 9,1%.

Στην έρευνα της Αlco για το Open η διαφορά βρίσκεται στις 6,3 μονάδες υπέρ της ΝΔ.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 26,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,8%, ΚΙΝΑΛ και ΧΑ από 5%, ΚΚΕ 4,4% Αντίστοιχα με αναγωγή επί των εγκύρων τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ: 29,9%, ΣΥΡΙΖΑ: 23,6% ΧΑ: 5,7%, ΚΙΝΑΛ: 5,7%, ΚΚΕ: 5%. To 30% των αναποφάσιστων προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 15% είχε ψηφίσει ΝΔ στις προηγούμενες εθνικές εκλογές.

Ωστόσο, ένας στους πέντε από τους αναποφάσιστους δεν δηλώνει την κομματική του προέλευση. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το 20% απαντά ότι ευνοείται ο ΣΥΡΙΖΑ από τη σκληρή αντιπαράθεση, ενώ το 12% ότι ευνοείται η ΝΔ. Η πλειονότητα ωστόχο πιστεύει ότι δεν ευνοείται κανένας.

Το 51% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα έπρεπε να γίνει debate μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη, έναντι 39% που απαντά όχι.  Το 28% απαντά ότι η πολιτική Μητσοτάκη ευνοεί τα οικονομικά της οικογένειας του (έναντι 29% τον περασμένο μήνα). Για τον κ.Τσίπρα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 23% (έναντι 22 % τον περασμένο μήνα) Στην παράσταση νίκης σε ποσοστό 55% πιστεύει ότι θα κερδίσει η ΝΔ έναντι1 7% που έχει αυτή την αντίληψη για τον ΣΥΡΙΖΑ… Διαβάστε περισσότερα στο Dailypost.gr

Κατερίνα Κατσαβού

Facebook Comments