Συνεχίζουν να κινούνται σε ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με το spread των 10ετών τίτλων έναντι των αντίστοιχων ιταλικών να διαμορφώνεται στις 25 μ.β. μόλις και στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν σημειωθεί ποτέ, ενώ σε αρνητικό έχει γυρίσει το spread των 5ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των 5ετών ιταλικών και στις -29 μ.β.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα τόσο του γενικότερα εξαιρετικά θετικού κλίματος που κυριαρχεί στις αγορές κρατικών τίτλων της ευρωζώνης, όσο και της ενίσχυση της ψυχολογίας της αγοράς σε ότι αφορά τα ελληνικά assets εν όψει των γενικών εκλογών του Ιουλίου, με τα funds να αποτιμούν μία ισχυρή νίκη της Ν.Δ η οποία θα στηρίξει μέσω της ατζέντα της την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και άρα την αγορά.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου συνεχίζει να υποχωρεί “χτυπώντας” ολοένα και νέα ιστορικά χαμηλά κάτω του 3% και στο 2,859% με πτώση της τάξης του 1,55%. Το ράλι των τελευταίων ημερών έχει οδηγήσει σε σημαντικό κλείσιμο της “ψαλίδας” έναντι των ιταλικών ομολόγων και στην αυτονομία των ελληνικών τίτλων, οι οποίοι έχουν πλέον “σπάσει” την υψηλή συσχέτιση που είχαν με τα ομόλογα της γειτονικής χώρας,. Το spread έχει μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά και στις 25 μ.β.

Ακόμα πιο ισχυρή είναι η υποχώρηση της απόδοσης του 5ετούς η οποία διαμορφώνεται στο 1,733% (νέο ιστορικό χαμηλό) με την πτώση να ξεπερνά το 2,4% από τα επίπεδα της Παρασκευής. Η απόδοση στο ιταλικό 5ετές διαμορφώνεται στο 1,762%, γεγονός που σημαίνει ότι το spread διαμορφώνεται πλέον σε αρνητικά επίπεδα και στις -29 μ.β.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το 10ετές είχε εκδοθεί τον Μάρτιο με απόδοση 3,90% ενώ το 5ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%. Την τελευταία εβδομάδα και μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών η απόδοση στο 10ετές έχει σημειώσει βουτιά κατά 16% ενώ αυτή του 5ετούς έχει σημειώσει πτώση 21%.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments