Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στις γενικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετική στροφή πολιτικής, ενισχύοντας τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας, όπως σημειώνει η Morgan Stanley. H ελληνική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, όπως προεθέτει, αλλά υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι που συνδέονται με τον παγκόσμιο κύκλο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, όπως επισημαίνει, η Νέα Δημοκρατία θα νικήσει στις επερχόμενες γενικές εκλογές και με ένα σημαντικό περιθώριο.  Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών υποστηρίζουν επίσης αυτό το σενάριο, με τις αγορές να δείχνουν ότι οι γενικές εκλογές είναι ένας θετικός καταλύτης. Το εκλογικό σύστημα της Ελλάδας διευκολύνει την επίτευξη αυτοδυναμίας της Ν.Δ ωστόσο εάν δεν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να προκύψει κάποιος κομματικός συνασπισμός.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η ελληνική οικονομία έχει περιθώριο ανάκαμψης, αλλά εξακολουθεί να εμφανίζει σημαντικές αδυναμίες. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι μια ήπια συρρίκνωση στο τέλος του περασμένου έτους, με την ανάπτυξη να επιστρέφει σε θετικό έδαφος στις αρχές του 2019, με τις εκτιμήσεις της M.S. να δείχνουν ένα κάπως ισχυρότερο β’ τρίμηνο.

Το κλίμα θα μπορούσε επίσης να ωφεληθεί εάν οι ρυθμοί των μεταρρυθμίσεων επιταχυνθούν μετά τις εκλογές. Όλα αυτά φαίνονται θετικά, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αβεβαιότητες διεθνώς αυξάνονται, με τον εμπορικό πόλεμο να εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλη ανησυχία. Εάν η κατάσταση κλιμακωθεί περαιτέρω, θα αυξηθούν οι κίνδυνοι, ειδικά τη στιγμή που η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να παρουσιάζει δομικές αδυναμίες.

Παραμένουν οι προκλήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές εξακολουθούν να είναι αβέβαιες. Η βιωσιμότητα του χρέους έχει βελτιωθεί ενώ η χώρα διαθέτει ένα μεγάλο cash buffer. Οι χαμηλές ανάγκες χρηματοδότησης είναι σαφώς υποστηρικτικές, αλλά το υψηλό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να αποτελεί ανησυχία για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Εν τω μεταξύ, αν και υπάρχει κάποια πρόοδος, ο τραπεζικός κλQάδος εξακολουθεί να έχει ένα πολύ μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις αδύναμης δυνητικής ανάπτυξης και αυτό το βλέπουν οι αγορές.


Έτσι, μια ατζέντα επικεντρωμένη στις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις από την νέα κυβέρνηση θα βοηθήσει τη χώρα, αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να φανεί η πραγματική βελτίωση της οικονομίας.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της M.S η ανάπτυξη θα κινηθεί σε μέσο όρο στο 1,7% φέτος αλλά και το 2020. Αν και είναι θετικό ότι η Ελλάδα αναπτύσσεται ωστόσο ο ρυθμός της ανάκαμψης παραμένει πολύ αργός.

E.K.

Facebook Comments