-Χ_ _ω!

-Τραβήξου! Είμαι σε γόνιμες.

-Μη σε νοιάζει. Θα πάρουμε επίδομα.

-Τα δύο χιλιάρικα που δίνει ο Κυριάκος; Σιγά τα λεφτά!

-Όχι, η Φώφη το ανέβασε.

-Πόσο το πήγε;

-200 ευρώ το μήνα επί 3 χρόνια.

-Σύνολο; Δεν μπορώ να σκεφτώ τώρα.

-2400 το χρόνο, 7200 την τριετία.

-Καλούτσικο ακούγεται.

-Τι να κάνω, μου λες; Με το ζόρι κρατιέμαι.

-Θα βγει η Φώφη;

-Όχι.

-Ε, βγες εσύ.

Κάπως έτσι φαντάζονται την έναρξη της διαδικασίας τεκνοποίησης κάποιοι πολιτικοί. Σου λέει «γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες; Γιατί τους λείπουν λεφτά. Έ, να τους δώσουμε!»

Δεν ξέρω, βέβαια, πόθεν προέκυψε ως αίτιο η έλλειψη 2000 ή 7200 ευρώ. Διότι με όσους γονείς έχω μιλήσει – και μιλάω με πολλούς καθότι κι εγώ σχετικά πρόσφατος γονιός – άλλα εμπόδια μου αναφέρουν: την αβεβαιότητα για το μέλλον, την υπερφορολόγηση που δεν τους αφήνει δεκάρα τσακιστή για τα έξοδα της οικογένειας, το άθλιο σύστημα υγείας, την έλλειψη παιδικών σταθμών, την κουρελιασμένη Παιδεία που τους υποχρεώνει να τα στείλουν σε ιδιωτικό, τον φόβο ότι δεν θα μπορέσουν να τους εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή ζωή, την υποψία ότι και τα παιδιά τους θα αναγκαστούν ως ενήλικες να υποστούν τα «επιτεύγματα» αυτού του οθωμανοσοβιετικού μορφώματος που αποκαλούμε κράτος – αυτά θεωρούν ως εμπόδια οι γονείς του ενός παιδιού ή τα ζευγάρια του κανενός παιδιού. Κι αν πάμε και λίγο νωρίτερα, πώς να κάνουν παιδιά οι τριαντάρηδες που μένουν ακόμα με τους γονείς τους, λόγω ανεργίας; Πώς να παντρευτούν, να ανοίξουν σπιτικό; Κανένας δεν μου είπε «άμα είχα δύο χιλιάρικα, να δεις παιδιά που θα έκανα!»

Το χρηματικό επίδομα είναι λύση που κανένας δεν ζήτησε, σε ένα πρόβλημα που κανένας δεν μελέτησε. Κι ως συνήθως, θα ωφεληθούν από αυτό όσοι ήδη έχουν στην κουλτούρα τους την πολυτεκνία και τα εισοδήματα που προέρχονται από αυτή, δηλαδή οι «ευπαθείς» ομάδες Ρομά και μουσουλμάνων.

Γιατί λοιπόν οι πολιτικοί υπόσχονται μπαξίσι; Διότι αυτό ξέρουν. Μόνο. Και μάλιστα με χρήματα που θα πληρώσουν οι ίδιοι οι γονείς μέσω υπερφορολόγησης. Δηλαδή το κράτος πρώτα σε κλέβει, σου διαγράφει κάθε προοπτική ζωής, ρίχνει ένα παχύ μαύρο στον ορίζοντά σου και μετά έρχεται – με τα δικά σου λεφτά – να σου τάξει ένα χαρτζιλίκι ελεημοσύνης, για να έχει κάτι να πει. Εκεί που το πρόγραμμα της ΝΔ ή του ΚΙΝΑΛΟΠΑΣΟΚ λέει «Αντιμετώπιση Υπογεννητικότητας», να υπάρχουν και πέντε αράδες με δήθεν μέτρα. Ώστε οι υποψήφιοι βουλευτές να λένε στις προεκλογικές ομιλίες στους οπαδούς, συγκεφαλαιώνοντας το φοβερό και τρομερό πρόγραμμα της παράταξής τους:

«Προτείνουμε μέτρα για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, που θα δώσουν κίνητρα στους γονείς για να κάνουν περισσότερα παιδιά και θα ανακουφίσουν τα νέα ζευγάρια από τα βάρη που η τεκνοποιία συνεπάγεται».

Παλαμάκια από κάτω.

Εν τω μεταξύ οι πιθανοί γονείς «ανακουφίζονται» με μεθόδους αντισύλληψης. Όσο το δυνατόν φτηνότερες. Καλύτερα να τραβηχτείς τώρα, παρά να τραβιέσαι μια ζωή.

Facebook Comments