Η διατροφική αξία του λεμονιού

Γιαννιτσοπούλου Κάλλια

Η διατροφική αξία του λεμονιού, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Τα λεμόνια είναι όξινα στη γεύση, αλλά δημιουργούν αλκαλικές βάσεις στον οργανισμό μας. Στην πραγματικότητα, είναι από τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη αλκαλική επίδραση που βοηθούν πολύ στη δημιουργία ισορροπίας σε καταστάσεις αύξησης της ποσότητας οξέων στο σώμα. Η καλύτερη εποχή για να βρείτε ωραία λεμόνια είναι το φθινόπωρο. Επίσης, το λεμόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σάλτσα σε κρέατα, ψάρια ή θαλασσινά, ως σος σε σαλάτες, σε γλυκά, ως συνοδευτικό στα ροφήματα σας αλλά και σε πολλά δροσιστικά κοκτέιλ και ποτά.

Διατροφική αξία λεμονιού

ανά ½ φλιτζάνι λεμόνι (100 γρ.)

 • Θερμίδες (kcal): 29
 • Υδατάνθρακες: 9γρ.
 • Σάκχαρα: 2,6 γρ.
 • Ίνα: 3γρ.
 • Πρωτεΐνη: 1γρ.
 • Λίπος: 0,3γρ.
 • Βιταμίνης C: 56 mg
 • Βιταμίνη Α: 23,3 iu

Ποικιλίες λεμονιού

Eureka: Ο καρπός της έχει μάλλον μικρό μέγεθος, σχήμα ελλειπτικό έως επίμηκες, κοντό λαιμό και μικρή θηλή, που περιβάλλεται συνήθως από αύλακα. Ο φλοιός έχει μέτριο πάχος και η επιφάνεια του είναι λίγο τραχεία. Ο χρωματισμός της κατά την ωρίμαση είναι έντονα κίτρινος. Το χρώμα της σάρκας είναι πρασινοκίτρινο, η δε σάρκα είναι τρυφερή, πλούσια σε χυμό και αρκετά ξινή.

Lisbon: Ο καρπός της έχει μέσο μέγεθος, σχήμα ελλειπτικό έως επίμηκες, πολύ κοντό λαιμό και μεγάλη θηλή, που περιβάλλεται από αυλάκι, που είναι βαθύτερο στη μια πλευρά. Ο φλοιός έχει μέτριο πάχος, η δε επιφάνεια του είναι τραχεία. Ο χρωματισμός της είναι κίτρινος κατά την ωρίμαση. Το χρώμα της σάρκας είναι ανοικτό πρασινοκίτρινο, η δε σάρκα τρυφερή, πολύ ξινή και πλούσια σε χυμό.

Interdonato: Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος, σχήμα επίμηκες ή κυλινδρικό, κοντό λαιμό και ανεπτυγμένη κωνική (αιχμηρή) θηλή, η οποία περιβάλλεται από αυλάκι. Ο φλοιός έχει μέτριο πάχος, είναι πολύ λείος και στιλπνός. Ο χρωματισμός της είναι κίτρινος κατά την ωρίμαση. Η σάρκα έχει χρώμα πρασινοκίτρινο, είναι τραγανή, πλούσια σε χυμό και ξινή στη γεύση ελαφρώς πικρή.

Οφέλη στην υγεία

 1. Ελαχιστοποίηση του κίνδυνο εγκεφαλικού
 2. Διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα
 3. Πρόληψη του καρκίνου
 4. Διατήρηση μίας υγιούς  επιδερμίδας
 5. Πρόληψη άσθματος
 6. Αύξηση της απορρόφησης του σιδήρου
 7. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
 8. Απώλεια βάρους
 9. Αποτρέπει την εμφάνιση πετρών στα νεφρά
 10. Μειώνει τον πυρετό

Μύθοι σχετικά με την κατανάλωση λεμονιού

Προσοχή: Είναι γεγονός ότι πολλοί μύθοι σχετικά με την κατανάλωση λεμονιού κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Παρόλα αυτά, δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα για να αποτελέσουν μέρος της διατροφής σας. Γι αυτόν τον λόγο, καλό θα ήταν να ενημερώνεστε από κατάλληλους διαιτολόγους που στηρίζονται σε πρόσφατες μελέτες και έρευνες.

 • Το νερό με το λεμόνι θα σας βοηθήσει να επιταχύνετε τις προσπάθειες απώλειας βάρους.
 • Βοηθάει να «ξυπνήσει» το πεπτικό σας σύστημα.
 • Το νερό λεμονιού θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων του pH.
 • Ο χυμός λεμονιού θα βοηθήσει το δέρμα σας να δείχνει νεότερο.
 • Ενισχύει τη λειτουργία του ήπατος.

Αντενδείξεις κατανάλωσης λεμονιού

 1. Η χρήση λεμονιού μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις στον άνθρωπο.
 2. Το λεμόνι μπορεί επίσης να βλάψει τους ανθρώπους που υποφέρουν από οξύτητα και γαστρεντερική νόσο.
 3. Δεν πρέπει να καταναλώνετε το λεμόνι αν έχετε  γαστρίτιδα ή γαστρικό έλκος, καθώς θα προκαλέσει μόνο επιδείνωση της νόσου.
 4. Επίσης αποφύγετε να τρώτε ή να πίνετε λεμόνι αν πάσχετε από παγκρεατίτιδα ή υπέρταση.

 Η κατανάλωση λεμονιού μπορεί να  προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία σας αλλά προσέχετε τις αντενδείξεις.