Σήμερα, ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιεί κινητά τηλέφωνα υπολογίζεται να ξεπερνά τα 5 δις. παγκοσμίως. Σύμφωνα με προβλέψεις, το 2025 ο αριθμός θα φθάσει σχεδόν στα 6 δισεκατομύρια, που θα αντιστοιχεί στο 71% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η πλειοψηφία των κινητών τηλεφώνων είναι έξυπνα κινητά (smartphones), όπου οι χρήστες έχουν πρόσβαση στο διαδικτυο.

Στην Ελλάδα, οι 6 στους 10 Έλληνες εχουν έξυπνα τηλέφωνα, ενώ σε χώρες όπως η Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία ο αριθμός είναι υψηλότερος, με 8 στους 10 των κατοίκων σε αυτές τις χώρες διαθέτουν έξυπνα τηλέφωνα. 

Όμως, αυτό που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής είναι η τεράστια διαφορά που υπάρχει στο κόστος κινητής πρόσβασης στο ιντερνετ μεταξύ Ελλάδας και των άλλων ευρωπαικών χωρών. 

Το 2018, η Αγγλική εταιρία Cable έκανε συγκριτική έρευνα του κόστους ενός gigabyte (1 GB) κινητών δεδομένων διαδικτύου (mobile data) σε 230 χώρες.  Η έρευνα έδειξε ότι η Ελλάδα έχει την υψηλότερη μέση τιμή κόστους σε όλη την Ευρώπη. Επίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα είναι η έβδομη ακριβότερη χώρα ανάμεσα σέ 230 χώρες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο χάρτης και ο Πίνακας 1, απεικονίζουν τις τιμές μέσου όρου για 1 gigabyte (1 GB) κινητών δεδομένων διαδικτύου (mobile data) στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη με μέση τιμή κόστους για 1 GB που υπερβαίνει τα $32 δολάρια. Σε χώρες όπως η Ιταλία, Αυστρία, Δανία, Φινλαδία, Ουκρανία και Ρουμανία, η μέση τιμή είναι χαμηλότερη από $2 δολάρια, ενώ στην Τουρκία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία και Αγγλία, η μέση τιμή κυμαίνεται μεταξύ $2 και $7 δολάρια. Οι μόνες χώρες με υψηλό κόστος αλλά πολύ χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας, είναι η Κύπρος και η Νορβηγία.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πέραν από τις μέσες τιμές, η έρευνα επίσης κατέγραψε τις χαμηλότερες και ακριβότερες τιμές για 1 GB δεδομένων διαδικτύου, συγκρίνοντας τα διάφορα πλάνα συνδρομών κινητής πρόσβασης στο Ίντερνετ σε κάθε χώρα. Ο Πίνακας 2, δείχνει τα αποτελέσματα για την Ελλάδα και 14 άλλες χώρες.

Στην Ελλάδα, η έρευνα σύγκρινε 15 διαφορετικά πλάνα συνδρομών που οι χρήστες πληρώνουν για δεδομένα διαδικτύου μέσω κινητών τηλεφώνων. Το φθηνότερο πλάνο για 1 GB  ήταν $2.37 και το ακριβότερο $106.85. Υπολογίζοντας όλα τα πλάνα, ο μέσος όρος τιμής  ήταν $32.71 αμερ. δολάρια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η έρευνα δεν εξηγεί τους λόγους γιατί το μέσο κόστος ενός GB στην Ελλάδα είναι τόσο υψηλό σε συγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αν τα αποτελέσματα της έρευνας είναι σωστά, οι Έλληνες κάτοχοι έξυπνων κινητών πληρώνουν κατά μέσο όρο για δεδομένα διαδικτύου, σχεδόν 5 φορές περισσότερο από ότι πληρώνουν στην Γερμανία και Βουλγαρία, 15 φορές περισσότερο από τους χρήστες στην Τουρκία και 19 φορές περισσότερο απο ότι πληρώνουν στην Ιταλία.

Facebook Comments