Ο Κυριάκος κι η Τέχνη των Συμβόλων…

Λοβέρδος Γιάννης

Ο Κυριάκος κι η Τέχνη των Συμβόλων…, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Οι διακοπές για αρκετούς Έλληνες μπορεί να συνεχίζονται. Οι θερμοκρασίες μπορεί να διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αλλά η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη δεν δείχνει να σταματά. Μετά τις σύντομες διακοπές λόγω δεκαπενταύγουστου, η Βουλή ξανάνοιξε και στην πρώτη του ομιλία ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την οριστική κατάργηση των capital controls, που είχαν επιβληθεί πριν από 50 ολόκληρους μήνες από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη. Η επιλογή αυτή του κ. Μητσοτάκη να άρει πλήρως τα capital controls, πέραν της ουσιαστικής σημασίας, έχει και μια τεράστια συμβολική σημασία.

Αναμφίβολα, η ουσία είναι ότι επιτέλους οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που είτε ασχολούνται με τις εξαγωγές είτε περιμένουν εισαγωγές, έχουν τη δυνατότητα να κινούνται ελεύθερα χωρίς το άγχος των τραπεζικών ελέγχων κι απαγορεύσεων, που για περισσότερα από τέσσερα χρόνια υπήρξαν μια από τις αιτίες της συρρίκνωσης της οικονομίας μας. Όμως πέραν της ουσίας, ο κ. Μητσοτάκης καταδεικνύει ότι δίνει μεγάλη σημασία και στους συμβολισμούς.

Η πλήρης άρση των capital controls, που αφορούσαν κυρίως τις επιχειρήσεις και το εμπόριο, καταδεικνύει σε όλους, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό της Ελλάδας, ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταστήσει τη χώρα μας ένα κανονικό, σύγχρονο, αναπτυγμένο ευρωπαϊκό κράτος. Κι ότι για να το πετύχει αυτό επιδιώκει την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και την προσέλκυση επενδύσεων, που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και θα οδηγήσουν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για την ουσιαστική καταπολέμηση της ανεργίας.

Συγχρόνως, ο πρωθυπουργός επεδίωκε να καταδείξει ότι η νοσηρή κι αρκετές φορές τοξική περίοδος του κρατισμού και του λαϊκισμού, που ευδοκίμησε επί ΣΥΡΙΖΑ, τελείωσε οριστικά κι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα, όπως δεν χάνει ευκαιρία να επισημαίνει. Ολες του άλλωστε οι ενέργειες έχουν αυτόν τον χαρακτήρα, του συμβολισμού, της σοβαρότητας, της κανονικότητας.

Πριν από λίγες μέρες, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Μάτι, όπου χάρις στην προσπάθεια ιδιωτικών κατασκευαστικών εταιριών, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, καθάρισε ένα οικόπεδο από τόνους εύφλεκτου υλικού, που θα μπορούσε να μετατρέψει και πάλι την περιοχή σε παρανάλωμα του πυρός. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει εδώ κι ένα χρόνο. Αλλά το έργο αυτό δεν μπόρεσε η προηγούμενη κυβέρνηση να το πραγματοποιήσει, γιατί επεδίωκε να γίνει από το κράτος. Ο κ. Μητσοτάκης, γνωρίζοντας την ακαμψία και τις αργόσυρτες διαδικασίες του Δημοσίου, το παρέκαμψε κι απευθύνθηκε στις ιδιωτικές εταιρίες, που ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν αυτό το σημαντικό έργο, δίχως να επιβαρύνουν το κράτος ούτε ένα ευρώ. Αναμφίβολα μια πολύ σπουδαία πρωτοβουλία με εξίσου σπουδαίο συμβολισμό, που αναδεικνύει την σημασία, που αποδίδει η κυβέρνηση του στον ιδιωτικό τομέα και πόσο προσδοκά από την ιδιωτική πρωτοβουλία την ανάκαμψη της χώρας και της οικονομίας της.

Το ίδιο ακριβώς περιμένει με την ενεργοποίηση του μεγάλου έργου στο Ελληνικό. Ασφαλώς κι η επένδυση εκεί είναι πολύ σημαντική για την οικονομία και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αλλά ακόμα περισσότερο από την ουσία, αξία έχει ο συμβολισμός. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να ξεκινήσει το έργο το ταχύτερο δυνατόν, κατά πάσα πιθανότητα μέχρι τέλους του έτους, όπως έχει ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης, για να καταδείξει urbi et orbi, ότι είναι αποφασισμένη να άρει όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια, που απέτρεπαν τις επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας επί δεκαετίες. Η κυβέρνηση κι η ΝΔ πιστεύουν ότι μόνο μέσω της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στην οικονομία, αντίθετα από την προηγούμενη κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, που απέδιδαν τα πάντα στο κράτος.

Ομοίως, η επιχείρηση που πραγματοποίησε η αστυνομία στα Εξάρχεια, όπου εκκένωσε τέσσερα κτίρια, στα οποία διέμεναν παρανόμως μετανάστες, είχε έντονα συμβολικό χαρακτήρα. Η κυβέρνηση ήθελε να καταδείξει ότι είναι αποφασισμένη με σχέδιο και με συστηματικό τρόπο να επαναφέρει το κράτος δικαίου, που έχει καταλυθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στα Εξάρχεια, που είναι και το σημαντικότερο παράδειγμα. Ο νόμος κι η τάξη πρέπει να επιβληθούν για να γίνει και πάλι η Ελλάδα ένα κράτος σύγχρονο, δίκαιο, δημοκρατικό κι ελεύθερο για τους νομιμόφρονες πολίτες του.

Αυτοί οι συμβολισμοί είναι σημαντικοί, δίχως αμφιβολία. Αλλά αυτό είναι μόνο το πρώτο στάδιο. Στο επόμενο, η κυβέρνηση πρέπει να φέρει απτά αποτελέσματα, που θα της δώσουν τη δυνατότητα να αλλάξει συνολικά την εικόνα, που υπάρχει για το ελληνικό κράτος και στο εξωτερικό αλλά και στo εσωτερικό της χώρας, όπου πολύς κόσμος συνεχίζει να υποφέρει και να απαξιώνει συνολικά την πολιτική και τους πολιτικούς. Δυστυχώς.