Προφανώς καθεμιά και καθένας έχει την άποψή του για την αποτελεσματικότητα και την ορθότητα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Βλέπω τους «μπλε» υπέρμετρα ενθουσιώδεις και τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ υπέρμετρα απογοητευμένους και επικριτικούς καθώς, παρότι έχουν περάσει μόλις δύο μήνες από τις εκλογές, ακόμα δεν λένε να το χωνέψουν ότι στην κάλπη έχασαν.

Συναντώ όμως και πολλούς στη μέση, σκεπτόμενους και προσεκτικούς. Είναι ο λεγόμενος μεσαίος χώρος. Είναι οι πιο κρίσιμοι κριτές γιατί αποφασίζουν με υπομονή και τελικά είναι εκείνοι που διαμορφώνουν κάθε φορά το εκλογικό αποτέλεσμα.  

Είναι λογικό μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, οι πολίτες να δυσκολεύονται να πιστέψουν και να εμπιστευτούν. Ξέρουν ότι μεσσίες πολιτικοί που έρχονται και τα αλλάζουν όλα δια μαγείας δεν υπάρχουν. Αυτό όμως που τους ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να μην τους δουλεύεις κατάμουτρα.

Η αξιοπιστία και η ειλικρίνεια είναι τα ελάχιστα που ζητούν. Και δεν εννοώ την ανάκτηση της αξιοπιστίας που έχασε η Ελλάδα έναντι των δανειστών στα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν. Μιλάω για την αξιοπιστία της κυβέρνησης στα μάτια των πολιτών. Είναι το στοιχείο εκείνο που θα κρίνει όταν έρθει η ώρα των επόμενων εθνικών εκλογών, αν η σημερινή κυβέρνηση θα πάρει και δεύτερη ευκαιρία. Είναι το στοιχείο που ουσιαστικά κρίνει το μέλλον κάθε κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εσκεμμένα προεκλογικά δεσμεύτηκε για πολύ συγκεκριμένες παροχές. Έλεγε και ξαναέλεγε με έμφαση ότι θα υποσχεθεί μόνο όσα μπορεί να υλοποιήσει. Γνώριζε ότι οι πολίτες ήταν έτοιμοι να στείλουν τον Αλέξη Τσίπρα στην αντιπολίτευση όχι γιατί δεν ακολούθησε την αριστερή πολιτική που ανέμεναν αλλά γιατί ελάχιστα από όσα είχε τάξει, τα είδαν να γίνονται πραγματικότητα.

Βλέπετε μπορεί για ένα σημαντικό ποσοστό να αρκούσε η υποτιθέμενη αριστερή ταυτότητα του πρώην πρωθυπουργού για να τον ξαναψηφίσουν αλλά για την πλειοψηφία αυτές οι ταμπέλες δεν έχουν καμία αξία.

Με τον ίδιο τρόπο θα κρίνουν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αν οι πολίτες θεωρήσουν ότι έγιναν τα περισσότερα από όσα ήταν πραγματικά εφικτό να υλοποιηθούν, ο σημερινός πρωθυπουργός πιθανότατα θα πάρει και δεύτερη ευκαιρία παρά την όποια αναπόφευκτη φθορά θα έχει υποστεί στο μεταξύ η κυβέρνησή του.

Σήμερα πάντως και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πνέει ακόμη ούριος άνεμος για την κυβέρνηση. Στα μάτια της κοινής γνώμης κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Στα δικά μου μάτια, παρά τα όποια μικρολαθάκια, μιλάμε για μια κανονική κυβέρνηση. Και δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με την προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι σαν να προσπαθείς να συγκρίνεις αεροπλάνο με πατίνι. Αλλά ξέρω και πολλούς που φοβούνται τα αεροπλάνα. Θα δείξει λοιπόν.

Facebook Comments