Περί τις αρχές Οκτωβρίου θα είναι έτοιμη η πρόταση της πλειοψηφίας, δηλαδή της ΚΟ της ΝΔ, αναφορικά με το αίτημα παραπομπής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε Προκαταρκτική Επιτροπή. Και αυτό γιατί τα στελέχη της ΝΔ πρέπει να μελετήσουν επισταμένως τη δικογραφία, να στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες εις βάρος του και να τις αποτυπώσουν λεπτομερώς στο αίτημα για τη σύσταση της Επιτροπής. Με δεδομένο, δε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λείπει όλη την ερχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, είναι σαφές ότι οι αποφάσεις μετατίθενται για τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Για να ξέρετε, πάντως, οι κατηγορίες που θα αποδοθούν στον Παπαγγελόπουλο θα είναι και κλειδί για τη διαδικασία στην Επιτροπή. Aδικήματα που εξετάζονται από τους νομικούς της ΚΟ της ΝΔ είναι αυτό της «ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας» και όχι η απλή «κατάχρηση εξουσίας», αλλά και η «πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος».

Πρακτικά, εδώ έχουμε και πάλι να κάνουμε με τη λεπτή νομική διάκριση, αν πρόκειται για αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση ή επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων. Αν η πλειοψηφία, στις πρώτες, διαδικαστικές συνεδριάσεις της Επιτροπής, αποφανθεί ότι ήταν επ’ ευκαιρία, τότε ο φάκελος θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη προς περαιτέρω διερεύνηση. Αν όχι, τότε ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, με πλήρη και επί της ουσίας διερεύνηση της υπόθεσης από την Προκαταρκτική, κλήση μαρτύρων και, εν τέλει, σύνταξη πορίσματος για την Ολομέλεια της Βουλής.

Υπομονή, πάντως, γιατί υπάρχει δρόμος μπροστά…

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments