O άλλοτε παρίας των χρηματοοικονομικών αγορών, η Ελλάδα επιστρέφει ως το αγαπημένο παιδί των αγορών, γράφουν τον τελευταίο μήνα όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα, και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην ελληνική αγορά, με την σκυτάλη που έχουν οι κορυφαίες επιδόσεις των ελληνικών κρατικών ομόλογα να… μοιράζονται όπως δείχνουν τα πράγματα και τα ομόλογα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για ελληνικές εκδόσεις λόγω των χαμηλών αποδόσεων που υπάρχουν στην Ευρώπη, με την περίοδο που διανύουμε να είναι άκρως ευνοϊκή για αναδιάρθρωση του δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων και για νέες χρηματοδοτήσεις από τις αγορές.

Με τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων όλων των διαρκειών να διαπραγματεύονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, και με αυτή του 10ετούς να υποχωρεί κοντά στο 1,3% την περασμένη εβδομάδα, το ιδιαίτερα θετικό κλίμα στις αγορές ομολόγων διεθνώς μετά τις αποφάσεις της Fed και της ΕΚΤ και τον όγκο των ομολόγων στην Ευρωζώνη με αρνητικές αποδόσεις ολοένα να αυξάνεται, με αποτέλεσμα σχεδόν τα μισά εταιρικά ομόλογα στην περιοχή και τα οποία έχουν «επενδυτική βαθμίδα» να διαπραγματεύονται με αρνητικά επιτόκια, έχει δημιουργηθεί στους επενδυτές μια πρωτοφανής «μανία» για τα εταιρικά ομόλογα χαμηλότερης αξιολόγησης τα οποία προσφέρουν θετικές αποδόσεις.

Αυτή η θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, σε συνδυασμό με μια πιο φιλοεπενδυτική οικονομική πολιτική, καθώς και την πλήρη άρση των capital controls, κάνει την προσπάθεια των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων για άντληση κεφαλαίων να γίνεται πιο ελκυστική.

Μετά την επιτυχημένη έκδοση του ΟΤΕ, όπου το 7ετές ομόλογο έφερε επιτόκιο κάτω του 1% στο 0,875%, ακολούθησαν την Παρασκευή τα ΕΛΠΕ με την έκδοση 5ετούς ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,125%, ενώ στη συνέχεια και εντός Οκτωβρίου αναμένεται να προχωρήσει και η Τέρνα Ενεργειακή σε έκδοση ομολόγου για την άντληση 150 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στο επόμενο διάστημα ο ΟΠΑΠ αναμένεται να προχωρήσει στην αποπληρωμή του εταιρικού ομολόγου λήξης Μαρτίου του 2022, ενώ πολύ πιθανή είναι μία νέα διεθνείς έκδοση από τη ΔΕΗ το 2020. Η Αlpha Bank αναμένεται επίσης να ακολουθήσει τα βήματα των Πειραιώς και ΕΤΕ και να εκδώσει τίτλο Tier ΙΙ ύψους 300-400 εκατ. ευρώ με κουπόνι κάτω από 7% προς τα τέλη του έτους.

Η αλλαγή πολιτικής σελίδας στη χώρα, η αξιοπιστία της νέας κυβέρνησης και οι γρήγορές ενέργειες που υλοποιούνται στο μέτωπο της ενίσχυσης της ανάπτυξης και των επενδύσεων, αποτελούν για την διεθνή επενδυτική κοινότητα ένα ισχυρό «σήμα», σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ενώ το τέλος των capital controls δίνει πλέον τη δυνατότητα και σε ελληνικά κεφάλαια του εσωτερικού να συμμετάσχουν σε διεθνείς εκδόσεις ελληνικών επιχειρήσεων. Όπως προσθέτουν, τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα αποδόσεων των γερμανικών και των ελληνικών κρατικών ομολόγων σηματοδοτούν εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού και για τις νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων. Κατά συνέπεια, όσες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν το υπόβαθρο να δανειστούν από τις ξένες κεφαλαιαγορές, μέσω νέων εκδόσεων ομολόγων σήμερα, θα μπορούν να πετύχουν χαμηλότερα επιτόκια και άρα χαμηλότερο μέσο κόστος κεφαλαίων, γεγονός το οποίο επιδρά θετικά και στην τελική τους κερδοφορία.

Όπως σημείωσε και η Citigroup σε πρόσφατη έκθεσή τηςη βελτίωση της οικονομικής εμπιστοσύνης και οι καλύτερες από τις αναμενόμενες δημοσιονομικές επιδόσεις έχουν συμβάλει στην αποκατάσταση ενός βαθμού εμπιστοσύνης μεταξύ των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης που έχουν πλέον δημιουργηθεί για τη χώρα, ενδέχεται να επαρκούν για να οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τους οίκους.

Είναι χαρακτηριστικό πως και στο συνέδριο ης BofA Merrill Lynch στο Λονδίνο το τριήμερο 24-26 Σεπτεμβρίου, στο οποίο συμμετείχαν και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες, επιβεβαιώθηκε η επιστροφή της Ελλάδας στο ραντάρ των μεγάλων funds. «Μερικούς από τους επενδυτές που είδαμε στις συναντήσεις, είχαμε να τους δούμε 10 χρόνια», τόνισε κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος που συμμετείχε στο συνέδριο, περιγράφοντας έτσι την ριζική αλλαγή που έχει σημειωθεί στις διαθέσεις των διεθνών διαχειριστών κεφαλαίων απέναντι στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα funds δήλωσαν εντυπωσιασμένα από τις γρήγορες κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στο μέτωπο της ενίσχυσης της ανάπτυξης και των επενδύσεων και θέλουν να δουν τα αποτελέσματα αυτά στα μεγέθη της οικονομίας.

Επίσης, ενδεικτική της αξιοπιστίας που εκπέμπει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο περιβάλλον των επενδυτών ήταν η πρόσκληση από το νούμερο 1 της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σάλομον, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίο και παραβρέθηκε την περασμένη εβδομάδα μαζί με 30 Αμερικανούς CEOs σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης την οποία και συντόνισε ο CEO της αμερικάνικη τράπεζας. Ενδεικτικό είναι και το τεράστιο ενδιαφέρον για συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό που έδειξαν  υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων επενδυτικών τραπεζών όπως η HSBC, JP Morgan, Goldman Sachs, BofA Merrill Lynch, ΒΝP Paribas, Citigroup funds όπως οι BlackRock, Blackstone, Farallon, Franlin Templeton, Investec, Bain Capital, Paulson Insitute, καθώς και του οίκου αξιολόγησης Moody’s στα πλαίσια του Global Business Forum του Bloomberg που διοργανώθηκε επίσης στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως η Ελλάδα παίζει… Α’ Εθνική στο παγκόσμιο επενδυτικό «παιχνίδι»….

Facebook Comments