Το πέρασμα στη δραχμή. Πρώτο εξάμηνο 2015, μια σκοτεινή ιστορία

Τζούρος Υψηλάντης

Το πέρασμα στη δραχμή. Πρώτο εξάμηνο 2015, μια σκοτεινή ιστορία, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Η αλήθεια μπορεί να αργεί να βγει στο φως, αλλά ποτέ δεν μένει για πάντα στο σκοτάδι.

Αυτές τις ημέρες, αποκαλύφθηκε το ηχητικό [U1] ντοκουμέντο από παρουσίαση του τότε Υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη σε hedge fund managers στο Λονδίνο για το σχέδιο που είχε εκπονήσει η κυβέρνηση Τσίπρα για το πέρασμα στη δραχμή.

Σε αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα η μεθοδολογία που θα ακολουθούσε  για να το πράξει.

Στην αρχή ο πρώην  Υπουργός έλεγε πως το σχέδιο είχε να κάνει με τη δημιουργία ενός ‘παράλληλου συστήματος πληρωμών’ για το οποίο ο ίδιος αναφέρεται ως reserve accounts (αποθεματικοί λογαριασμοί), το οποίο θα επέτρεπε κατά την άποψή του την ευελιξία όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις και την εξασφάλιση πρόσθετης ρευστότητας.

Ο πρώην Υπουργός προφανώς ψεύδεται, μιας και αυτό που σχεδίαζε δεν ήταν ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών, αλλά η μέθοδος για να καταλήξουμε στο εθνικό νόμισμα, την όποια δραχμή.

Η οικονομική θεωρία αναφέρει ξεκάθαρα πως αποθεματικοί λογαριασμοί υπό τον Υπουργό Οικονομικών απαιτούνται μόνο όταν η χώρα έχει δικό της εθνικό νόμισμα, ώστε να χρησιμοποιείται αυτή η αξία για τη διαχείριση της ισοτιμίας του.

Ήδη σε αναρτήσεις μου από το 2015,  οι οποίες αργότερα έγιναν και άρθρα στον Τύπο, περιέγραφα το αυτονόητο που στο ηχητικό περιγράφεται ολοκάθαρα:

Όταν δεν έχεις χρηματοδότηση, κόβεις χρήμα. Αν δεν έχεις δυνατότητα να κόψεις χρήμα, τη δημιουργείς. Αν δεν έχεις συναλλαγματικά αποθεματικά, τα εξασφαλίζεις’.

Μάλιστα, τότε τόνιζα και τον πολύ μεγάλο κίνδυνο που ενείχε μια τέτοια προσπάθεια να βρεθούν αυτά τα αποθεματικά:

Αν είναι των Ευρωπαίων (Βαρουφάκης σύστημα hacking των ΑΦΜ) και χωρίς συμφωνία, μόλις ανατίναξες τη χώρα σου ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. Η πείνα και το δελτίο τροφίμων είναι το επόμενο βήμα’.

Ο λόγος προφανώς πολύ απλός. Η χώρα μας για να εισαχθεί στο ευρώ, αλλά και να μπει στην ενιαία τραπεζική αγορά των κεντρικών Τραπεζών έχει εισφέρει χρήματα σε αυτή, αλλά και έχει πάρει από αυτή. Για να λήξει αυτή η σχέση, πρέπει να υπάρχει σαφής δρόμος και να επιστραφούν οι αξίες εκατέρωθεν.

Δείτε τι γίνεται με το Brexit και πόσα χρήματα πρέπει να γυρίσει πίσω στην Ε.Ε. η Αγγλία που είναι χώρα χρηματοδότρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιληφθείτε το μέγεθος της καταστροφής που θα υπόκειτο η χώρα μας για να ικανοποιηθεί ο ναρκισσισμός και η ιδεοληψία των Τσίπρα – Βαρουφάκη. Θυμίζω πως η δική μας χώρα παίρνει περισσότερα από ότι εισφέρει στον κοινοτικό προϋπολογισμό και εν γένει στη σχέση της με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σε άρθρο μου κατόπιν το 2016 (Οι Φιλελευθεριάζοντες Μαρξιστές βλάπτουν την οικονομία και τους πολίτες)  προσπάθησα να εξηγήσω περαιτέρω πως ακόμη και αν εξετάσει κάποιος το ανεδαφικό πόνημα, οφείλει να δει πως η ίδια η βάση της οικονομικής σκέψης αυτής, είναι ολότελα σαθρή, μιας  και η βάση της ιδέας ήταν πως τα συναλλαγματικά αποθεματικά του νέου νομίσματος θα βασίζονταν στα χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο και στην όποια ρευστότητα θα εξασφάλιζε αυτό από την αποπληρωμή τους με μεγάλες εκπτώσεις.

Το μήνυμα προς τις αγορές θα ήταν σαφώς μήνυμα τρέλας και αδυναμίας και οι μόνοι που θα ήθελαν να επενδύσουν στη χώρα μετά την κατάσταση αυτή, προφανώς θα ήταν τα λεγόμενα κεφάλαια – όρνεα (vulture funds) που κυρίως ασχολούνται με χώρες του τρίτου κόσμου.

Αν κάποιος ανατριχιάζει με τα παραπάνω, ας σκεφτεί αν θα έβαζε ποτέ τα λεφτά του για να κάνει έστω και μια μικρή επιχείρηση σε μια οικονομία που ο Υπουργός Οικονομικών της μόλις θα είχε αλλάξει νόμισμα, πηγαίνοντας από ένα διεθνές, σταθερό νόμισμα σε ένα νέο και εξαιρετικά αδύναμο, ενώ οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα έβλεπαν τις καταθέσεις τους να εξανεμίζονται αφού θα γινόταν κούρεμα στις τράπεζες και ταυτόχρονα θα μείωναν τα χρέη τους στο Δημόσιο με μεγάλες εκπτώσεις ΜΟΝΟ όσοι είχαν λεφτά τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Παρότι δεν θα αρέσει σε πολλούς αυτό που θα πω, είναι προφανές πως η τότε πρόταση Σόιμπλε για χορήγηση 50 ΔΙΣ ευρώ κατά την έξοδο από το ευρώ δεν ήταν ήταν πρόταση εξόδου, αλλά ανθρωπιστικής βοήθειας για να μην γίνει μια χώρα της Ευρώπης τριτοκοσμική σε μικρό χρονικό διάστημα.

Η μετέπειτα αποκάλυψη του φακέλου προετοιμασίας των Ευρωπαϊκών θεσμών για το θέμα αυτό, αποδεικνύει πως και αυτό που είχα γράψει εγκαίρως, είναι πέρα για πέρα αλήθεια.


 [U1]