Σε όλους μας αρέσουν τα λαχανικά και τα φρούτα, αν και αυτοί που αγαπούν το καζίνο προτιμούν τα φρουτάκια. Η σόδα μαγειρέματος (διττανθρακικό νάτριο) και το ξίδι  μπορούν να κάνουν πολύ καλή δουλειά όταν συνεργάζονται για έναν κοινό σκοπό: να εξαλείψουν τα υπολείμματα παρασιτοκτόνων που παραμένουν στα φρούτα και στα λαχανικά. Η αλήθεια είναι ότι και τα δύο, με μεγαλύτερη ή μικρότερη φήμη, χρησιμοποιούνται σε πολλά ελληνικά σπίτια για να απομακρύνουν κάθε ίχνος χημικών στα τρόφιμα. Αλλά είναι πραγματικά αποτελεσματικές αυτές οι μέθοδοι; Προφανώς η φήμη τους δεν είναι αβάσιμη, καθώς το επιβεβαιώνουν και οι επιστημονικές μελέτες.

Είναι αλήθεια ότι πολλοί καταναλωτές είναι πολύ προσεκτικοί και φροντίζουν να πλύνουν καλά όλα τα τρόφιμα, πριν τα καταναλώσουν. Οι περισσότεροι άνθρωποί τοποθετούν απλώς τα φρούτα και τα λαχανικά κάτω από τρεχούμενο νερό, για να είναι σίγουροι ότι είναι απαλλαγμένα από οποιοδήποτε υπόλειμμα φυτοφαρμάκων. Ωστόσο, αν και αυτή η μέθοδος είναι καλή, η διαδικασία καθαρισμού απαιτεί λίγη περισσότερη δουλειά. Ένα καλό παράδειγμα είναι τα αποτελέσματα μιας έρευνας που επικεντρώνεται στην ανάλυση της αποτελεσματικότητας των οικιακών συνταγών για την εξάλειψη των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται κατά την καλλιέργεια των οπωροκηπευτικών.

Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, το 85% των προϊόντων που αναλύθηκαν το 2015 παρουσίαζαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Ωστόσο, σε όλες τις περιπτώσεις, τα επίπεδα που εντοπίστηκαν ότι ήταν εντός των ασφαλών ορίων.

Ωστόσο, η προαναφερθείσα έρευνα, η οποία διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, δείχνει ότι ένα διάλυμα με όξινο ανθρακικό νάτριο θα μπορούσε να είναι το αποτελεσματικότερο σπιτικό φάρμακο για αυτή την ανάγκη. Συγκεκριμένα, η μελέτη επικεντρώθηκε σε τρεις μηχανισμούς καθαρισμού: χλωρίνη, νερό της βρύσης και όξινο ανθρακικό νάτριο. Ο κύριος στόχος ήταν να διασαφηνιστεί η αποτελεσματικότητα τους για την εξάλειψη πιθανών υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Το αποτέλεσμα αποκάλυψε έναν αδιαμφισβήτητο νικητή: το διττανθρακικό νάτριο, ήτοι τη μαγειρική σόδα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, προφανώς, τα φυτοφάρμακα αποδομούνται ταχύτερα σε αυτή την ένωση, γεγονός που διευκολύνει τη φυσική τους εξάλειψη με το πλύσιμο. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αναμειγνύουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα ανά δύο φλιτζάνια νερό.

Από την πλευρά της, η χλωρίνη χρησιμοποιείται για την εξάλειψη πιθανών βακτηρίων και μικροβίων που μπορεί να έχουν πολλαπλασιαστεί στη φλούδα. Έτσι, σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) απαιτεί από τους καλλιεργητές μήλων να τοποθετήσουν τα φρούτα για δύο λεπτά σε λευκαντικό αναμεμειγμένο με νερό, με στόχο την εξάλειψη των βακτηρίων και άλλων οργανικών ουσιών . Ωστόσο, αυτή η μέθοδος δεν λειτουργεί για τα φυτοφάρμακα. Σε κάθε περίπτωση, το διττανθρακικό νάτριο επίσης δεν λειτουργεί όταν πρόκειται για την εξάλειψη υπολειμμάτων που έχουν διεισδύσει στη φλούδα του μήλου. Ως εκ τούτου, η αποτελεσματικότητά του περιορίζεται στο εξωτερικό μέρος των φρούτων.

Αυτή η μελέτη, η οποία επικεντρώθηκε στο μήλο, περιλαμβάνει και άλλη μία μέθοδο καθαρισμού που είναι δημοφιλής στο σπίτι: το ξύδι. Αν και δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο η σόδα μαγειρέματος, παραμένει μια εξαιρετική επιλογή.

Από την άλλη πλευρά, το νερό της βρύσης δεν είναι μια κακή επιλογή. Οι ειδικοί τονίζουν ότι, όταν φτάνουν τα τρόφιμα στο μανάβικο ή στο σούπερ μάρκετ, τα υπολείμματα οποιουδήποτε τύπου φυτοφαρμάκου είναι, γενικά, αρκετά κάτω από το νόμιμο όριο.

Facebook Comments