Με το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών να συρρικνώνεται συνεχώς  το τελευταίο διάστημα, αγγίζοντας μάλιστα σήμερα τα ιστορικά χαμηλά των μόλις 8 μονάδων βάσης, οι αναλυτές “ποντάρουν” όλο και πιο έντονα στη… νίκη της Ελλάδας έναντι της Ιταλίας σύντομα.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 1,214% ενώ του αντίστοιχου ιταλικού στο 1,125% και όλα δείχνουν ότι η σύγκλισή τους είναι θέμα ημερών. Εντυπωσιακή είναι και η συρρίκνωση του spread και στα 5ετή ομόλογα των δύο χωρών το οποίο διαμορφώνεται στις 3 μ.β πλέον με την ελληνική απόδοση στο 0,405% και την ιταλική στο 0,369%.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλότερο χρέος από ό,τι η Ιταλία και εξακολουθεί να απέχει σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις των οίκων οι οποίοι βαθμολογούν την Ιταλία με “επενδυτική βαθμίδα”, ωστόσο η Ελλάδα είναι ελκυστική για τους επενδυτές αυτή τη στιγμή, όπως σημειώνει.  Ενώ το χρέος της Ιταλίας είναι συγκριτικά βραχυπρόθεσμο (διάρκεια ωρίμανσης τα 6,8 έτη) και η χώρα εξαρτάται από μία λειτουργική πρωτογενή αγορά, η Ελλάδα χρηματοδοτείται κυρίως από μακροπρόθεσμα και χαμηλού κόστους δάνεια (διάρκεια ωρίμανσης τα 30 έτη ). Αν και ο δείκτης χρέους της Ελλάδας είναι 181,9% έναντι 131,5% για την Ιταλία, η σύγκριση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη την ευνοϊκή επίπτωση στο cash value των επενδυτών από τη μακρά περίοδο πίστωσης που έχει η Ελλάδα.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments