Στα περισσότερα πανεπιστήμια του κόσμου οι φοιτητές αναζητούν τη γνώση, εδώ πασχίζουμε να βγάλουμε τα άδεια μπουκάλια των Άμστελ από τα υπόγεια των πανεπιστημίων.

Η χθεσινή επιχείρηση της αστυνομίας στα υπόγεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου εκθέτει όλους όσοι έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να αντιδράσουν στην εμβληματική κίνηση της Κυβέρνησης να καταργήσει το άσυλο.

Όχι γιατί έκαναν στείρα αντιπολίτευση με την πιο παρωχημένη ιδεοληψία που τυραννάει τον τόπο αλλά κυρίως διότι όλοι γνώριζαν τι θα αντικρίσουμε. Και παρ’ όλ’ αυτά επέμεναν.

Είναι δύσκολο να επικαλεστούν άγνοια ή αφέλεια. Δεν θέλει και πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι το οπλοστάσιο κρύβονταν εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Όταν οι ομάδες από γκρουπούσκουλα εφορμούν από τα ιδρύματα με τις μολότοφ ανά χείρας, είναι προφανής η προέλευση τους. Άλλωστε τους το επεσήμαιναν όλοι οι υπόλοιποι.

Επίσης, από την ημέρα που πέρασε ο νόμος εν μέσω θέρους και μέχρι σήμερα, δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου να τίθεται κάποιο εμπόδιο στην ακαδημαϊκή σκέψη και έρευνα. Αντίθετα, όλα τα προηγούμενα χρόνια μάθαινα διαρκώς για τραμπουκισμούς κατά όσων εξέφραζαν διαφορετική άποψη εντός των πανεπιστημίων.

Όσοι έβγαζαν αφρούς για την κατάργηση του ασύλου των μπαχαλάκηδων οφείλουν εξηγήσεις. Αντί να τις δώσουν ωστόσο, υπερθεματίζουν με ακόμη πιο ακραίο τρόπο. Καθώς όλη η κοινωνία είδε τα εργαστήρια παρασκευής μολότοφ, επιχειρούν να υπερασπιστούν το δικαίωμα του κάθε πολίτη στη μολότοφ.

Όπως έκανε ο κύριος Λάππας. Όχι τόσο με την περιβόητη φράση «ποιο αδίκημα διαπράττει αυτός που κατέχει μία βόμβα μολότοφ στην πλάτη». Αλλά κυρίως με όσα είχε πει ακριβώς πριν. «Το δικαιοκρατικό και φιλελεύθερο πνεύμα του ποινικού κώδικα, δεν επιτρέπει καν σαν σκέψη, να πάμε σε τυποποίηση εγκλημάτων που μπορεί να αναφέρονται στο φρόνημα, στην σκέψη, στην πρόθεση». Ιδεολογικοποιεί δηλαδή την κατοχή μολότοφ.

Ακόμη πιο ακραία ήταν η τοποθέτηση της Λιάνας Κανέλλη, της βουλευτού του ΚΚΕ. «Τι σας “κόφτει” αν έχει κάποιος επάνω του μία μολότοφ»; Είπε σε τηλεοπτική εκπομπή.

Αμφότεροι γνωρίζουν ότι μετά την κατάργηση του ασύλου, η αλλαγή του ποινικού κώδικα, απειλεί να βάλει ένα τέλος στο διαβόητο «λούνα παρκ τρομοκρατίας» που εδώ και δεκαετίες έχει στηθεί πέριξ των Εξαρχείων. Δεν θέλω επ’ ουδενί να δεχτώ ότι οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό κόμμα έχει όφελος ή πολύ περισσότερο σχέσεις με τον αντιεξουσιαστικό χώρο και την τρομοκρατία. Απόψεις όμως υπέρ των μολότοφ, είναι μάλλον ανεπίτρεπτες στη δημοκρατία. Ακόμη και αν γίνονται από αφέλεια ή μόνο για αντιπολιτευτικούς σκοπούς.

Πολύ περισσότερο αν οι απόψεις αυτές εντάσσονται στην ιδεολογία της «καλής βίας». Και γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνες καθώς έχουν ριζώσει στα θεμέλια του ακαδημαϊκού συστήματος. Επηρεάζουν τις ζωές των παιδιών μας. Την κοινωνία ολόκληρη. Το να θεωρούν αποδεκτό το να κατασκευάζονται μολότοφ στα πανεπιστήμια δεν μπορεί να γίνεται σεβαστό.

Στα περισσότερα πανεπιστήμια του κόσμου οι φοιτητές αναζητούν τη γνώση. Εξερευνούν και ανακαλύπτουν. Βελτιώνουν τη ζωή μας και δημιουργούν ελπίδα. Εμείς συζητάμε για το αν είναι καλές ή κακές οι μολότοφ (εξαρτάται σε ποια μεριά βρίσκεσαι) και πασχίζουμε ακόμη να βγάλουμε τα άδεια μπουκάλια των Άμστελ, από τα υπόγεια των πανεπιστημίων.

Facebook Comments