Όχι, το υπουργείο Εσωτερικών δεν έκοψε 5 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό για τα αδέσποτα. 

Το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ» προέβλεπε τη χορήγηση 20 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία ή αναβάθμιση δημοτικών καταφυγίων. Ούτε ένας Δήμος δεν έχει κάνει αίτηση, ούτε ένας. Εξού και αποφάσισε το υπουργείο να μειώσει τον προϋπολογισμό στα 15 εκατομμύρια ευρώ λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας στις 31/12.

Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, διαβεβαίωσε δημόσια ότι όποια πρόταση κατατεθεί από τους δήμους θα εγκριθεί και θα χρηματοδοτηθεί. Βέβαια το συγκεκριμένο πρόγραμμα από μόνο του είναι ελλιπές και προβληματικό. 

Είμαι η πρώτη που θα «σταυρώσω» την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αν δεν υλοποιήσει τη δέσμευσή της για ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς. Αλλά δεν θα υποπέσω σε παραπλανητικά δημοσιεύματα ανυπόστατων «φιλοζωικών ομοσπονδιών» (μία είναι για την ακρίβεια και «τσίμπησαν» κι άλλοι) που ήταν συνδημιουργοί και οπαδοί του εκτρώματος Τσιρώνη που ποινικοποιούσε την φιλοζωία. 

Βέβαια τη λύση δεν θα τη δώσουν τα δημοτικά κυνοκομεία που ως προς τη συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούν δημοτικά κολαστήρια αλλά ένα νομοσχέδιο όπως αυτό που υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός στην ερώτηση που του θέσαμε MarketNews.gr και DailyPost.gr στη ΔΕΘ. Το Μαξίμου πρέπει το συντομότερο δυνατό να μεταφέρει, ως δεσμεύθηκε, την αρμοδιότητα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών ώστε να ξεκινήσει το σχεδιασμό του σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος. 

Σίγουρα η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει σωρεία ζητημάτων. Αλλά η φιλοζωία δεν είναι πολυτέλεια, είναι ζήτημα πολιτισμού. 

Facebook Comments