Ο ευχάριστος αιφνιδιασμός από τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη,όταν ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο του 2019, ήταν ότι είχε πρόγραμμα, σχέδιο και ήταν προετοιμασμένη να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Αυτός ο ενθουσιασμός αλλά κι η αποφασιστικότητα κι η σοβαρότητα με τις οποίες πολιτεύεται η κυβέρνηση, της έχει δώσει ισχυρούς πόντους ώστε να είναι αυτή την στιγμή  πρώτη με διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις αλλά κι απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. 

Ωστόσο, όπως είχαμε επισημάνει από την αρχή, ο δρόμος της νέας κυβέρνησης δεν θα είναι στρωμένος με ρόδα. Δυστυχώς η συγκυρία είναι πάρα πολύ αρνητική. Διότι η προσπάθεια του Κυριάκου και της Ν.Δ. να σχηματίσουν μια νέα κανονική ευρωπαϊκή χώρα, σκοντάφτει σε μια σειρά από προβλήματα, που ορισμένα εξ’αυτών τα είχαμε υποτιμήσει. Πέραν της γραφειοκρατίας της Δημόσιας διοίκησης, των σοβαρών προβλημάτων στην απονομή της Δικαιοσύνης, του αδιεξόδου με το τραπεζικό σύστημα και την ρεαλιστική λειτουργία του φορολογικού συστήματος, Υπάρχουν πολύ σημαντικά προβλήματα τα οποία δεν απασχολούσαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις στο βαθμό που απασχολούν την σημερινή. Η κυβέρνηση της προηγούμενης δεκαετίας είχαν αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της χρεοκοπίας και την ανάταξη της οικονομίας που ήταν παραμένει σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Δεν είχαν όμως στο βαθμό αυτό να αντιμετωπίσουν προβλήματα, όπως κυρίως είναι το μεταναστευτικό, η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που είναι πλέον οριστική, και η όξυνση των ελληνοτουρκικών διαφόρων. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση και να αντιμετωπίσει ένα τιτάνιο έργο, σε συνδυασμό με την επιδημία του κινεζικού κορωνοϊού, που μπορεί να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα οικονομικά κι άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεταναστευτικό είναι το πιο μεγάλο και το πιο δύσκολο πρόβλημα που πρέπει να διαχειριστεί η χώρα. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η δημιουργία των κλειστών κέντρων κράτησης, που λειτουργούν αποτρεπτικά, η ταχεία απονομή ασύλου, οι μεγάλες επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν εγκρίνεται το άσυλο, η ενίσχυση του Λιμενικού με 1500 νέα στελέχη αλλά και τεχνολογικό μέσα, καθώς κι η αποσυμφόρηση των νησιών είναι η ρεαλιστική πολιτική. Αυτή η πολιτική όμως, ας είμαστε ρεαλιστές,  δεν θα αποδώσει εάν δεν κατορθώσουμε να αντιμετωπίσουμε  τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια.

Συγχρόνως, πολύ σύντομα, από τις αρχές Μαίου,  η κοινωνία αλλά πρωτίστως η κυβέρνηση θα έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Οι αρμόδιοι υπουργοί ψάχνουν να βρουν τρόπους να μειωθούν οι κοινωνικές επιπτώσεις από τους πλειστηριασμούς αλλά μέχρι στιγμής το πρόβλημα δείχνει και αυτό δυσεπίλυτο.

Ανάμεσα στις συμπληγάδες του μεταναστευτικού και των πλειστηριασμών, προσωπικά ο πρωθυπουργός αλλά κι η κυβέρνησή του έχουν αναλάβει ένα τιτάνιο έργο που θα κριθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Από την επιτυχία τους θα κριθεί συγχρόνως και η συνέχιση της πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Η εκτίμησή μας είναι ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές για να μπορέσει να κερδίσει και χρόνο αλλά κυρίως ακόμα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από την κοινή γνώμη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα πετύχει. Η Ελλάδα θα γίνει μια κανονική χώρα. Αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος από τη μια τετραετία που παρέχεται σε κάθε κυβέρνηση

Facebook Comments