Το περιεχόμενο της κατάθεσης του Σάμπυ Μιωνή στην προανακριτική και η μήνυση που κατέθεσε κατά Παπαγγελόπουλου, Φιλιππάκη, Παπαδάκου, Τάρκα προκαλούν σοκ και δημιουργούν νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά το παραδικαστικό κύκλωμα που φαίνεται ότι λειτουργούσε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ με καθοδηγητή τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

Τι ακριβώς καταθέτει ο Σάμπυ Μιωνής;

Πρώτον, ότι μια ομάδα (συμμορία) με επικεφαλής τον κ. Παπαγγελόπουλο είχε στοχοποιήσει τον ίδιον, τον Άγγελο Μεταξά και τον Σταύρο Παπασταύρου και τους παρουσίαζαν ως εγκληματική οργάνωση που ξέπλενε μαύρο χρήμα, το οποίο κατέληγε σε πολιτικά πρόσωπα.

Δεύτερον, η συμμορία τα έκανε όλα αυτά προκειμένου να αποσπάσει μεγάλο χρηματικό ποσό, με κύριο μέσο πίεσης το γεγονός ότι ο Παπασταύρου ήταν συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά.

Τρίτον, ο πρώτος εκβιασμός για τα λεφτά έγινε σε συνάντηση μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 10 Μαρτίου του 2016, στην οποία συμμετείχε εκτός του Παπαγγελόπουλου και ο Νίκος Παππάς, ως μεσολαβητής για να λήξει η υπόθεση και χωρίς ο ίδιος να συνηγορεί στον χρηματικό εκβιασμό.

Τέταρτον, η κ. Τουλουπάκη λειτουργούσε ως αιχμή του δόρατος ασκώντας ψυχολογική πίεση σε μάρτυρα να καταδώσει Μιωνή, Παπασταύρου και Μεταξά ως απατεώνες και εκδίδοντας παράνομα εντάλματα σύλληψης για τον Μεταξά.

Πέμπτον, ενώ υπήρχε δικαστική συνδρομή από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου που αθώωνε Παπασταύρου και Μιωνί από το 2016 για ποινικές και φορολογικές υποθέσεις, σκανδαλώς απεκρύβη για τέσσερα ολόκληρα χρόνια!

Όλα αυτά κατά τον ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν «γελοιότητες» και «στρακαστρούκα δεύτερης διαλογής».  Προσθέτουν, μάλιστα, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η συνάντηση που έγινε στο Μαξίμου με Παππά – Παπαγγελόπουλο ζητήθηκε από την Ισραηλινή πρεσβεία κι ότι «οι δήθεν μίζες δεν ήταν μίζες αλλά εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ δυο ιδιωτών».

Έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτα απ’ όλα, γιατί δεν διαψεύδει τη συνάντηση, ούτε καν το αντικείμενό της. Παραδέχεται δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δυο κορυφαίοι υπουργοί του μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου ανέλαβαν ρόλο μεσολαβητών για να λυθεί μια υπόθεση μεταξύ ιδιωτών, η οποία ερευνάτο από τη Δικαιοσύνη! Ο ένας εκ των δυο υπουργών ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και ο άλλος ο εξ απορρήτων του ίδιου του πρωθυπουργού.

Το μόνο που ψελλίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «οι δήθεν μίζες δεν ήταν μίζες». Μπορεί και το ψελλίζει με σχετική άνεση, γιατί απλά ο Μιωνής δεν έδωσε ποτέ τη μίζα…

Ενώ όμως θεωρεί γενικώς γελοία και αναξιόπιστα αυτά που κατέθεσε ο Μιωνής, ο ΣΥΡΙΖΑ τον επικαλείται και μάλιστα εντός εισαγωγικών για ένα και μόνο σημείο της κατάθεσής του. Αυτό που λέει ότι «Τσίπρας και Παππάς δεν είχαν καμιά ανάμειξη 100%». Σε αυτό το σημείο θεωρούν ότι ο λόγος του Μιωνή είναι συμβόλαιο.

Είναι όμως; Για να αρχίσουμε να το ψάχνουμε λίγο, με βάση την κοινή λογική και τα πραγματικά περιστατικά που δεν αμφισβητούνται από κανέναν.

Ας τα θυμηθούμε με χρονολογική σειρά: Τον Ιανουάριο του 2016 ο Αλέξης Τσίπρας λέει στη Βουλή, αναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ: «Μακάρι να υπήρχαν άλλοι 20 Παπασταύρου να δώσουν πίσω τα λεφτά να χτίσουμε νοσοκομεία, σχολεία και ό,τι άλλο έχουμε ανάγκη».

Γνωρίζουμε πλέον – και δεν το αμφισβητεί και ο ΣΥΡΙΖΑ – ότι Μιωνής, Παππάς και Παπαγγελόπουλος συναντήθηκαν στο Μαξίμου στις 10 Μαρτίου του 2016 και αυτό που συζητούσαν – με μίζα ή άνευ – ήταν ο εξωδιακστικός συμβιβασμός της υπόθεσης που αφορούσε Μιωνή, Μεταξά, Παπασταύρου και ξεκινούσε από δημοσιεύματα για τη λίστα Λαγκάρντ. Ο συμβιβασμός δεν επετεύχθη. Πώς γίνεται, λίγες μέρες αργότερα και μετά την αποτυχία του «συμβιβασμού», ο ίδιος ο πρωθυπουργός να επανέρχεται στον Παπασταύρου και να αναρωτιέται, με αφορμή τα Panama Papers αυτή τη φορά, απευθυνόμενος στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: «Απουσιάζει άραγε από καμιά λίστα ο κ. Παπασταύρου;» Και μερικές μέρες μετά, στις 15 Απριλίου του 2016 πάλι στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Μητσοτάκη, να τον ρωτάει για πόσο ακόμη θα καλύπτει τον Παπασταύρου…

Ας πάμε τώρα ένα χρόνο μετά, στο 2017. Ενώ η κυβέρνηση έχει παραλάβει από το 2016 τη δικαστική συνδρομή του υπουργείου Δικαιοσύνης της Κύπρου που αθωώνει Παπασταύρου και Μιωνή για ποινικές και φορολογικές υποθέσεις τους, το κρατάει κρυφό – άραγε και από τον ίδιον τον πρωθυπουργό; – ο οποίος δηλώνει από βήματος Βουλής: «Εμένα οι συνεργάτες μου είναι άνθρωποι του λαού. Μπορεί να μην έχουν βγάλει το Χάρβαρντ, δεν είναι όμως ούτε Παπασταύρου, ούτε Χριστοφοράκος, ούτε αυτοφωράκηδες, ούτε μου έκαναν ποτέ δώρα τέτοιου είδους». Δεν ήξερε άραγε τίποτα ο «100% χωρίς ανάμειξη» ο κ. Τσίπρας για την εξέλιξη της υπόθεσης Μιωνή – Μεταξά – Παπασταύρου;

Για να μην το κουράζουμε άλλο: Μετά τη σημερινή κατάθεση Μιωνή, τα ερωτήματα πληθαίνουν και οι σκιές πέφτουν ακόμη πιο βαριές για το παραδικαστικό κύκλωμα που φαίνεται ότι λειτούργησε στην περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα δεν αφορά μόνο τον κάθε Μιωνή και τον κάθε Παπασταύρου, ούτε αφορά μόνο τους πολιτικούς που «κρεμάστηκαν στα μανταλάκια». Αφορά όλους μας, γιατί είναι θέμα Δημοκρατίας.

Facebook Comments