Θετική έκπληξη προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη που προανήγγειλε ότι τα επιδόματα και οι λοιπές παροχές που δίδονται σε μετανάστες με άσυλο θα κοπούν.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα μπορούμε να υπερθεματίσουμε και να προτείνουμε το εξής : Τα επιδόματα αυτά μπορούν να μην κοπούν αλλά να μετατραπούν σε επιδοτήσεις απασχόλησης για ελληνικές επιχειρήσεις. Να δοθεί δηλαδή κίνητρο στις ελληνικές επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν εργαζομένους το κόστος των οποίων να καλύπτει το κράτος. Ή εναλλακτικά τα χρήματα που θα δίνονταν ως επιδόματα σε μετανάστες να κατευθυνθούν σε δημόσιες επενδύσεις.

Επιδοτήσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις αντί επιδομάτων σε μετανάστες

Υπολογίζεται ότι από τα πχ. 500 ευρώ ενός επιδόματος το 70% κατευθύνεται στην ιδιωτική κατανάλωση, δηλαδή τα 350 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 150 ευρώ κατευθύνονται σε  φόρους. Από τα 500 αυτά ευρώ το 32% πηγαίνει σε εισαγωγές άρα τα 160 ευρώ αφορούν τη ζήτηση εισαγόμενων αγαθών. Συνεπώς μόλις τα 190 ευρώ αφορούν τη ζήτηση εγχώριων αγαθών, αφορούν την τόνωση της εγχώριας οικονομίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αντιθέτως αν αυτά τα 500 ευρώ δίνονταν ως μισθός για 6ωρη απασχόληση ενός εργαζόμενου επιδοτούμενο από το κράτος το όφελος θα ηταν διττό : Θα είχαμε αύξηση των εσόδων των Ταμείων από εισφορές από τη μια και από την άλλη θα είχαμε άνοδο της απασχόλησης (λόγω αύξησης της ζήτησης εργασίας από τις επιχειρήσεις) και περαιτέρω υποχώρηση της ανεργίας. Και βεβαίως το τρίτο μεγάλο και σημαντικότερο όφελος θα ήταν η αύξηση της παραγωγής, του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας.

 

Ο διαφορετικός πολλαπλασιαστής επιδομάτων και δημοσίων επενδύσεων και το ‘αποτέλεσμα εκτόπισης’

Ένα επίδομα που αποτελεί μια μεταβιβαστική πληρωμή του κράτους σε ιδιώτες έχει πολλαπλασιαστή κατά μέσο όρο 1,70. Δηλαδή ένα επίδομα 500 ευρώ θα ωφελήσει την οικονομία κατά 850 ευρώ. Αντίθετα μια δημόσια επένδυση ισόποσα έχει πολλαπλασιαστή γύρω στο 5, δηλαδή τα 500 ευρώ μέσα στην οικονομία θα γίνουν τουλάχιστον 2.500 ευρώ.

Υπό αυτή την έννοια εναλλακτικά και ακόμα καλύτερα τα επιδόματα που δίδονται σε μετανάστες με άσυλο καλό θα ήταν να κατευθύνονται σε δημόσιες επενδύσεις. Άλλωστε στην Ελλάδα δεν ισχύει το φαινόμενο της εκτόπισης του ιδιωτικού τομέα καθώς οι δημόσιες επενδύσεις και οι ιδιωτικές επενδύσεις συσχετίζονται θετικά. Εν προκειμένω τα τελευταία χρόνια πριν το 2018 βούλιαζαν αγκαζέ.

 

Facebook Comments