Δυστυχώς όπως προβλέπαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία δείχνει πολύ άσχημη τελευταία, εξαιτίας της επιδημίας, που τείνει να μετατραπεί σε πανδημία, του κορονοϊού. Οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στις παγκόσμιες αγορές και στα χρηματιστήρια είναι συνθήκες κατάρρευσης που προοιωνίζονται παγκόσμια ύφεση. Από τότε που ξεκίνησε η επιδημία του κορονοϊού, προειδοποιούσα από την στήλη αυτή ότι ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την οικονομία και ότι οι επιπτώσεις στις αγορές, στην κατανάλωση, στις μεταφορές, στη ναυτιλία, στον τουρισμό, στο εμπόριο μπορεί να είναι τόσο μεγάλες που να οδηγήσουν σε διεθνή ύφεση.

Άλλωστε, εδώ και καιρό πολλοί αναλυτές έλεγαν ότι μετά την κρίση του 2008, η μεγάλη, υπερβολική άνοδος των τιμών των μετοχών στα χρηματιστήρια την τελευταία δεκαετία,  έχει δημιουργήσει συνθήκες ενός νέου κραχ. Που θα αναζητήσει διέξοδο με κάποια αφορμή, την οποίαν,  δυστυχώς,  φαίνεται ότι δίνει η κρίση επιδημίας του κορονοϊού. Καθώς στην Ιταλία κλείνει το μεγάλο οικονομικό κέντρο της που είναι στο Μιλάνο και ο κόσμος μπαίνει σε μια περίοδο μεγάλης ανησυχίας, αυτό επιβεβαιώνεται από την τρομακτική πτώση των χρηματιστηρίων και της τιμής του πετρελαίου, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις συνεδριάσεις των χρηματιστηρίων των τελευταίων ημερών με αποκορύφωμα την χθεσινή.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας από τότε που ανέλαβε την εξουσία προ οκταμήνου, είχε μοιραία δημιουργήσει την αίσθηση της επιστροφής στην κανονικότητα, και στην οικονομία, καθώς επίσης και την δυναμική μιας μεγάλης ανόδου που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάκαμψη της οικονομίας προς όφελος των ελλήνων πολιτών. Η ευρεία νίκη που είχε πετύχει η Ν.Δ. στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, καθώς επίσης και η αξιοπιστία που προκαλούσε στην οικονομία και στην αγορά, με τις προωθούμενες φιλελεύθερες και αντιγραφειοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ενίσχυσε το κλίμα αισιοδοξίας για μια περίοδο διαρκούς ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Βεβαίως τα πράγματα δεν πηγαίνουν αυτόματα προς την σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται χρόνος, υπομονή, επιμονή και ουσιαστικό έργο.

Δυστυχώς η προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης μπλόκαρε από τις διεθνείς επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού, που μοιραίο είναι να επηρεάζει κυρίως τις πιο αδύναμες οικονομίες, όπως είναι η ελληνική. Ήδη, φαινόταν και από τα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου του 2019, ότι η  οικονομία, που μόνο στα χαρτιά βγήκε από τα μνημόνια, αγκομαχούσε να σταθεί στα πόδια της. Η αδύναμη ανάπτυξη του τέταρτου τριμήνου, μόλις 1%, που οφειλόταν στην έλλειψη επενδύσεων και στα μηδαμινά οφέλη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που άκριτα κι ανεύθυνα η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κατακρημνίσει, κατέδειξε ότι χρειάζονται ακόμα περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα βαθιές στον τρόπο που λειτουργούν η δημόσια διοίκηση αλλά και γενικότερα το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα στην χώρα μας.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη, αρνητική συγκυρία, που εξαρτάται από την τουρκική επιθετικότητα αλλά και από τις επιπτώσεις της επιδημίας, που δοκιμάζουν τις αντοχές του συστήματος υγείας αλλά και της οικονομίας. Σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση,  η υπευθυνότητα κι η ψυχραιμία με την οποία αντιδρά η κυβέρνηση εγγυώνται μια ασφαλέστερη έξοδο από την συγκυριακή αυτή κρίση.

Συγχρόνως όμως χρειάζονται και καινοτόμες δράσεις. Υπό τις παρούσες συνθήκες ουδείς μπορεί να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει η κρίση. Αυτό θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την διάρκεια της επιδημίας και αν αυτή θα επηρεάσει την τουριστική κίνηση το καλοκαίρι του 2020, που είναι κι η πιο κρίσιμη περίοδος για την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λάβει αποφασιστικά μέτρα για την προστασία του μεγαλύτερου αγαθού που διαθέτει αυτή η χώρα, του τουρισμού της. Ήδη ανακοινώθηκε μια σειρά από μέτρα που αποσκοπούν στην προστασία των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορονοϊό. Αυτό είναι το πρώτο πακέτο μιας σειρά από μέτρα που θα συνεχίσουν να λαμβάνονται από την κυβέρνηση προκειμένου να βοηθήσουν στην αναχαίτιση των δυσμενών επιπτώσεων της επιδημίας. Δεν αρκούν. Χρειάζονται ακόμα με περισσότερα. Και πάνω απ’ όλα χρειάζεται να δείξουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι μια κυβέρνηση, που πράγματι είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τον κρατισμό και να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα.

Facebook Comments