Ότι ο Απρίλιος θα είναι ένας κομβικός μήνας για την εξέλιξη της πορείας της επιδημίας, νομίζω το έχει καταλάβει και ο πλέον αφελής. Ο Μάρτιος κύλησε καλά, αλλά το ίδιο καλά πρέπει να πάει και ο Απρίλιος. Στην κυβέρνηση, πάντως, θα έχουν μια σαφή εικόνα έως τη Μεγάλη Εβδομάδα για το αν αποδίδουν τα αυστηρά μέτρα που πάρθηκαν για τον περιορισμό των συναθροίσεων και της κυκλοφορίας. 

Επί του πρακτέου, ο σχεδιασμός που έχει γίνει περιλαμβάνει περιορισμούς ως το τέλος Μαϊου. Βεβαίως, διαφορετικής φύσεως, αλλά όλα εξαρτώνται από τις εισηγήσεις των λοιμοξιολόγων και της περίφημης «καμπύλης». Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο και το ότι θα αποφευχθούν οι μετακινήσεις λόγω του Πάσχα, η ελπιδα είναι ότι η διασπορά θα περιοριστεί και στη συνέχεια θα μπορούν να αίρονται προοδευτικά κάποιοι περιορισμοί. 

Αν όλα πάνε με βάση το σχέδιο, πληροφορούμαι ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει υποδείξει δύο εναλλακτικές ημερομηνίες, μία περί τα μέσα Μαϊου και μια μια εβδομάδα μετά, οπότε και θα μπορούσε να αρθεί μια σειρά αυστηρών περιοριστικών μέτρων και να ξαναπαίρνει μπρος η οικονομία. Βεβαίως, αυτό με βάση το καλό σενάριο ότι θα έχουμε πάει ικανοποιητικά και χωρίς έξαρσης ως το Πάσχα. 

Διότι, είναι σαφές και στους πλέον αισιόδοξους μέσα στο Μαξίμου ότι, αν περάσουμε και στον Ιούνιο με ισχυρούς περιορισμούς, τότε τα πράγματα για την οικονομία θα είναι εξαιρετικά δύσκολα. 

Ο εξ απορρήτων   

Facebook Comments