Η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να ζητήσει από τους υπουργούς τους υφυπουργούς και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσουν το 50% από την βουλευτική αποζημίωση τους υπέρ του αγώνα που δίνει η χώρα μας για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, ήταν κίνηση υψηλού συμβολισμού. Και τούτο διότι ήθελε να καταδείξει σε όλους τους έλληνες ότι σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνει η πατρίδα μας και ο κόσμος ολόκληρος, όλοι οι πολίτες θα υποστούμε θυσίες. Άλλος μεγαλύτερες άλλους μικρότερες. Αλλά αυτό που προέχει είναι να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το μεγάλο κίνδυνο που προκαλεί στην δημόσια υγεία και στην ζωή των συμπολιτών μας η πρωτοφανής, πρωτόγνωρη, κρίση την οποία διέρχεται η Ανθρωπότητα. Σε αυτή την κοινή προσπάθεια, τον κοινό αγώνα, οι έλληνες ενωμένοι πρέπει να δώσουμε την σκληρή μάχη με μπροστάρη την υπεύθυνη πολιτική ηγεσία του τόπου.

Εδώ και πολύ καιρό γράφαμε ότι η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία μετά το τέλος της πανδημίας θα είναι πολύ άσχημη. Αυτό όμως που δεν προβλέπαμε είναι το μέγεθος της απειλής από τον κορονοϊό και το πότε θα σταματήσει η πανδημία. Αυτή τη στιγμή κανείς δε γνωρίζει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία μπορεί να αποδειχθούν μέχρι και καταστροφικές. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό που συμβαίνει τούτη τη στιγμή δεν έχει ξανά συμβεί ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας. Όλος ο κόσμος είναι σε κατάσταση καραντίνας. Όλα τα κράτη του κόσμου έχουν λάβει αυστηρά μέτρα, αλλά λιγότερο αλλά περισσότερο, κυκλοφορίας των πολιτών στους δρόμους. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας. Και ουδείς γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει. Η πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις μιλούν για τα μέσα του προσεχούς Μαΐου. Αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο. Διότι ακόμα δεν γνωρίζουμε πως ο ιός συμπεριφέρεται και δεν γνωρίζουμε αν θα μεταλλαχθεί και με ποιον τρόπο.

Συνεπώς, η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, και άρα και της ελληνικής, θα είναι σε στενή συνάρτηση με το πως θα κινηθεί ο ιός στους επόμενους μήνες ή ακόμα και χρόνια. Υπάρχουνε τρεις μεταβλητές, που είναι εντελώς απρόβλεπτες αυτή την στιγμή. Τώρα μόνο σενάρια μπορούμε να κάνουμε. Η πρώτη μεταβλητή έχει να κάνει με τη διάρκεια ύπαρξης της πανδημίας. Αν η κορύφωση ειναι μέχρι τις 15 Μαΐου το αργότερο, αυτό είναι το καλό σενάριο. Μεχρι τότε φυσικά θα υπάρξει σημαντική ύφεση στην παγκόσμια οικονομία. Αλλα εκτιμάται ότι θα υπάρξει και ταχεία θετική αντίδραση. Αν όμως δεν σταματησει και συνεχίζει και μέσα στο καλοκαίρι; Η δεύτερη μεταβλητή έχει να κάνει με το αν ο κορονοϊός θα μεταλλαχθεί σε κάτι πιο επικίνδυνο και πιο εύκολα μεταδόσιμό. Η τρίτη με το πόσο γρήγορα θα βρεθούν ικανές φαρμακευτικές μέθοδοι να τον αντιμετωπίσουν. Και βέβαια πότε θα υπάρξει ένα αξιόπιστο και ασφαλές εμβόλιο για την καταπολέμηση του.

Ήδη παντού στον κόσμο διατυπώνονται από τους ειδικούς περι τα οικονομικά πολλές και διαφορετικές εκτιμήσεις που όμως όλες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Ότι το 2020 θα είναι μια χρονιά μεγάλης ύφεσης. Στην Γερμανία ορισμένοι αναλυτές μιλούν ακόμα και για ύφεση που θα φτάσει το 10% του ΑΕΠ. Στις ΗΠΑ ο ο πρόεδρος Τραμπ υποχρεώνεται να τυπώσει 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσει την μεγάλη οικονομική κρίση.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την σωφροσύνη και την σύνδεση που επέδειξε, προσπαθεί να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κυρίως πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι κατά βάση  αφιερωμένες στο χώρο των υπηρεσιών της, της εστίασης, του εμπορίου και της λιανικής  κατανάλωσης. Ήδη περί το  1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές θα λάβουν το επίδομα των 800 € για το μήνα Απρίλιο, ενώσχεδιάζεται παρόμοια στήριξη και για το μήνα Μάιο, εφόσον απαιτηθεί. Φυσικά, τα μέτρα αυτά δεν ικανοποιούν τους πάντες. Όλοι θα ήθελαν να έπαιρναν το επίδομα των 800 €, αλλά και να έχουν τη δυνατότητα να έχουν ακόμα μεγαλύτερες παροχές από το κράτος. Όμως θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα διαθέσιμα του κράτους δεν είναι απεριόριστα. Δεν υπάρχει κάποιο λεφτοδέντρο από το οποίο κόβουν χρήμα. Η Ελλάδα θα κινδυνεύσει στο προσεχές μέλλον, εάν η κρίση συνεχιστεί, να ξεμείνει από μετρητά. Ήδη τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που παρέχει στο πρόγραμμα αυτό η κυβέρνηση, αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ! Ποσό που μπορεί να οδηγήσει σε βαθιά ύφεση την ελληνική οικονομία μέσα στο 2020.

Όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσει η ευρωπαΐκή ένωση. Το αδιέξοδο στην τελευταία έκτακτη σύνοδο κορυφής μεταξύ των ισχυρών κρατών του Βορρά, δηλαδή της Γερμανίας και της Ολλανδίας, σε σχέση με την απαίτηση των νοτίων χωρών, δηλαδή της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδος, να εκδοθεί ομόλογο που θα στηρίζει τις χειμαζόμενες οικονομίες τους, έχει προκαλέσει έντονους κλυδωνισμούς. Αναζητείται συμβιβαστική φόρμουλα. Η οποία δεν θα είναι τόσο εύκολο να βρεθεί. Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες του νότου, ζητούν και επιμένουν να εκδοθεί το ευρωομόλογο. Που το χαρακτηρίζουν ως το «μπαζούκας» που χρειάζεται η οικονομία για να ανακάμψει. Εκτιμώ ότι θα βρεθεί τελικά η συμβιβαστική φόρμουλα, αν κι ήδη το αδιέξοδο έχει προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά και στην ελληνική οικονομία.

Εκτίμησή μου είναι ότι η φόρμουλα αυτή δεν θα έχει να κάνει τόσο με το ομόλογο όσο με αύξηση της κυκλοφορίας του χρήματος από την ευρωπαΐκή κεντρική τράπεζα, την ΕΚΤ. Η οποία θα χρειαστεί να ρίξει στην αγορά και την ευρωπαΐκή οικονομία, μέσω των ευρωπαϊκών κρατών, ένα τεράστιο ποσό που θα προσεγγίσει η και θα ξεπεράσει τα δύο τρις $ που τυπώνει αυτή την  στιγμή η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Facebook Comments