Τα γραφήματα που παρουσίασε στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είναι ενδεικτικά: η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, είναι σε καλύτερη θέση από χώρες ομοίου μεγέθους και αντίστοιχου πληθυσμού, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία, με μακράν λιγότερα κρούσματα και λιγότερους θανάτους. Αυτό είναι επιβεβαίωση ότι τα μέτρα δουλεύουν. 

Στις συσκέψεις που έγιναν όλες τις προηγούμενες μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας επιβεβαίωσε στον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του τη συγκρατημένη αισιοδοξία του. Χωρίς να γίνεται λόγο για το «πικ» της επιδημίας, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι είμαστε σε καλή πορεία, αν και τις επόμενες μέρες θα υπάρξει ένας σταθερός αριθμός θανάτων, καθώς αρκετοί από όσους είναι στις ΜΕΘ δύσκολα θα τα καταφέρουν. Το κρίσιμο, όμως, είναι τόσο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αυξάνεται ιδιαίτερα, όσο και ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων επίσης παραμένει κάτω από τους 100. 

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι μετά την πρώτη εβδομάδα του Μαϊου, μπορεί να ανοίξει μια χαραμάδα για «χαλάρωση» των μέτρων. Για να φτάσουμε εκεί, όμως, απαιτείται από όλους εξαιρετικά μεγάλη αυτοσυγκράτηση και μηδενικός εφησυχασμός. Η χώρα άντεξε, αλλά πρέπει να αντέξει κι άλλο ακόμα. 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments