Μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,9% για το τρέχον έτος, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά ενίσχυσή του κατά 5,1% το 2021 και ανεργία 18,1% για το 2020 και 17% για το επόμενο έτος, προβλέπουν στην καθιερωμένη εαρινή έκθεσή τους τα πέντε μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας (Ifo, IfW, DIW, RWI,IWH-Χάλε).

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι η ανακοίνωση των προγράμματος στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού κατάφερε να σταματήσει την άνοδο των σπρεντ για τα κρατικά ομόλογα της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, η οποία, όπως αναφέρεται, είχε ξεκινήσει ως αντίδραση λόγω της αναμονής μεγαλύτερων ελλειμμάτων από αυτές τις χώρες. Αναμένεται ότι τα νέα μέτρα της ΕΚΤ “θα έχουν στην συγκεκριμένη συγκυρία κρίσης μια πιο ισχυρή επίδραση”, από ό,τι είχαν αντίστοιχα μέτρα στην χρηματοπιστωτική κρίση, αναφέρουν οι οικονομολόγοι. “Η δράση θα είναι ιδιαίτερα εμφανής στα κράτη – μέλη με χαμηλότερη φερεγγυότητα. Σε αυτές τις χώρες τα κρατικά προγράμματα για την διατήρηση της παροχής πιστώσεων πιθανόν δεν θα επαρκούν. Για αυτό αναμένεται να παρατηρηθούν σε αυτές τις χώρες περιορισμοί στην διαθεσιμότητα πιστώσεων καθώς και αυξημένα ασφάλιστρα κινδύνου, λόγω της συρρικνούμενης φερεγγυότητας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και λόγω των αυξανόμενων κινδύνων για τις τράπεζες”, τονίζεται στην έκθεση.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η μείωση του ΑΕΠ θα κυμανθεί , σύμφωνα με την γνωμοδότηση, για το τρέχον έτος στο 1,9%, ενώ το 2021 η οικονομική δραστηριότητα θα αυξηθεί κατά 5,6%. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα φθάσει φέτος το 7,5% και το 2021 θα περιοριστεί στο 6%.

Facebook Comments