Στη χθεσινή του ενημέρωση ο Σωτήρης Τσιόδρας σαν να μου φάνηκε κάπως εκνευρισμένος. Ανθρώπινο είναι σε έναν βαθμό. Έχει διαβάσει πολλά αυτές τις μέρες. Φωτογραφίες του με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο που, σχεδόν, τον περιγράφουν ως λαμόγιο για την ιστορία με τα εμβόλια και άλλα τόσα. Χωριά την κριτική που δέχεται για τη χρήση μάσκας. 

Στην πραγματικότητα, όσοι γνωρίζουν, ξέρουν ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας ενημερώνεται λεπτομερειακά για κάθε εξέλιξη διαφόρων ιών, σημαντικότερων και λιγότερο σημαντικών. Ακολουθεί, δε, και τις οδηγίες τόσο του ΠΟΥ όσο και του αντίστοιχου ευρωπαϊκού CDC. Ο ΠΟΥ ήταν αυτός που υποδείκνυε όλες τις προηγούμενες εβδομάδες να μην χρησιμοποιείται ευρέως η μάσκα, όσο ισχύουν οι περιορισμοί κυκλοφορίας. Αντίστοιχη γραμμή έδινε και το ευρωπαϊκό CDC. Ο Τσιόρας δεν ήταν πιόνερος ή ηγήτωρ μιας ενδοεπιστημονικής επανάστασης. Ακολουθούσε, μεταξύ άλλων, οδηγίες και καλές πρακτικές. 

Υπό αυτό το πρίσμα, η επιστήμη αναπροσαρμόζει τις οδηγίες της. Αναλύει τα πρόσφατα δεδομένα και τη διάδοση του ιού στην κοινότητα και καθορίζει τις συστάσεις της. Είναι, δε, και εύληπτο: όσο μένουμε σπίτι, η κυκλοφορία του ιού περιορίζεται. Όσο κυκλοφορούμε περισσότερο, τόσο περισσότερες πηγές διασποράς υπάρχουν. Συνεπώς, η χρήση της μάσκας ενδείκνυται για να περιοριστεί η διάδοση, όχι τόσο για να προστατεύονται όσοι τη φορούν. 

Αυτό ορισμένοι δεν το καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν. Και το να μην καταλαβαίνει κανείς είναι, σε έναν βαθμό, ανθρώπινο. Η άλλη εναλλακτική, όμως, υποδεικνύει ότι η συμπεριφορά ορισμένων, ακόμα και βουλευτών της αντιπολίτευσης, είναι υποβολιμαία. Δεν είναι προβληματισμένοι. Θέλουν να χτυπήσουν ένα «τοτέμ» της επιτυχημένης διαχείρισης της κρίσης, γιατί δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο. 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments