Η πανδημία του κορωνοϊού θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε ύφεση 6,5% φέτος, όπως προβλέπει το μετριοπαθές σενάριο του οίκου DBRS, οποίος αποδίδει εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τους έως τώρα χειρισμούς αντιμετώπισης της κρίσης.

Με βάση το μετριοπαθές σενάριο της DBRS, το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 6,5% φέτος και η ανεργία θα ανέλθει στο 20% από 16,4% του 2019. Για το 2021, προβλέπεται επιστροφή στην ανάκαμψη με ρυθμούς 4% και υποχώρηση της ανεργίας στο 18%,  ενώ για το 2022 η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 4,5% και η ανεργία θα υποχωρήσει στο 17,5%.

Σύμφωνα όμως με το δυσμενές σενάριο, η ύφεση θα είναι ακόμη βαθύτερη και θα χρειασθεί να μεσολαβήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους.

Σε διεθνές επίπεδο, «το τελικό σχήμα της ανάκαμψης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της πανδημίας και την αντίδραση της κοινής γνώμης. Η ανάκαμψη θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ περισσότερο των αρχικών προσδοκιών, ενώ το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε διπλή ύφεση», αναφέρει η DBRS στην έκθεσή της.

Το δυσμενές σενάριο για την Ελλάδα προβλέπει ύφεση 10% για φέτος και εκτόξευση της ανεργίας στο 23%. Για το 2021 η ανάκαμψη θα είναι πιο αδύναμη, μόλις στο 1,5%, με υποχώρηση της ανεργίας στο 21%, ενώ για το 2022 προβλέπεται επιτάχυνση στο 4% και περαιτέρω υποχώρηση του ποσοστού ανέργων στο 18,5%.

Facebook Comments