Αρχές Ιουλίου υπολογίζει η διοίκηση της ΔΕΗ ότι θα έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του πρώτου πακέτου τιτλοποίησης, που περιλαμβάνει ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 60 ημερών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, κ. Γιώργο Στάσση, ο οποίος είχε χθες, Τετάρτη, τηλεδιάσκεψη με περισσότερους από 70 διεθνείς αναλυτές, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, το δεύτερο πακέτο – αυτό με οφειλές έως 90 ημερών – δρομολογείται για αργότερα. «Πιθανότατα τον προσεχή Σεπτέμβρη», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως η ΔΕΗ δεν βιάζεται να ολοκληρώσει την επίμαχη διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ύψος των απλήρωτων λογαριασμών, που αναμένεται να μεταβιβαστούν σε funds, «αγγίζει» το 1,5 δισ. ευρώ, με την επιχείρηση να προσδοκά έσοδα μεταξύ 300 και 500 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις, που μπορεί να έχει η υγειονομική κρίση στο επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΗ, ο κ. Στάσσης υπογράμμισε πως προχωράνε κανονικά, τόσο τα επενδυτικά σχέδια, όσο και η απολιγνιτοποίηση, ενώ έκανε ειδική αναφορά και στο νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, που ενέκρινε η γενική συνέλευση των μετόχων. «Το κόστος της θα αποσβησθεί εντός εξαμήνου», εξήγησε. Πρόκειται για ένα ποσό, της τάξεως των 31,5 εκατ. ευρώ και θα αφορά στην αποζημίωση, ύψους 15.000 ευρώ για περίπου 900 εργαζόμενους συν το μπόνους αποχώρησης των 20.000 ευρώ. Χρήση της εθελουσίας προβλέπεται να κάνουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2020, με τις σχετικές αιτήσεις να πρέπει να κατατεθούν έως και τις 30 Ιουνίου 2020.

Ξεκίνησε να πληρώνει η ΛΑΡΚΟ

Το… μπλακάουτ φαίνεται πως γλύτωσε η ΛΑΡΚΟ, αφού, όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής της ΔΕΗ, από τότε, που τέθηκε σε ειδική διαχείριση, «ξεκίνησε να πληρώνει».

Ένας από τους όρους, άλλωστε, που έθεσε η ΔΕΗ, προκειμένου να μην διακόψει την ηλεκτροδότηση προς την εταιρεία, παρά τα υπέρογκα χρέη, ύψους άνω των 350 εκατ. ευρώ, ήταν η πλήρη και έγκαιρη εξόφληση των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας εφεξής. Ο δεύτερος αφορούσε στην υπογραφή σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τον ειδικό διαχειριστή, αμέσως μετά τον ορισμό του. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με σχετική τροπολογία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, κεντρικός στόχος της ρύθμισης ήταν να συνεχιστεί η παραγωγή νικελίου και εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος, μία δραστηριότητα σημαντική για την τοπική και εθνική οικονομία, όχι, όμως, μέσω της σημερινής ΛΑΡΚΟ και του άκρως αποτυχημένου μοντέλου της, που συσσωρεύει βαριές ζημίες και θεόρατα χρέη επί σειρά ετών. Από τα 600 εκατ. ευρώ, που χρωστά η εταιρεία σε προμηθευτές, εργολάβους, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, το μεγαλύτερο μέρος είναι προς τη ΔΕΗ, αυξανόμενο κάθε μήνα κατά πέντε με 5,5 εκατ. ευρώ. To χρέος αυτό, μάλιστα, αντιστοιχεί στο 80% των χρεών της υψηλής τάσης της χώρας.

Η συμφωνία με την EBRD

Ως μία σημαντική συμφωνία, που, όμως, θα αξιοποιηθεί σε προγενέστερο χρόνο από τη ΔΕΗ, περιέγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαική Τράπεζα Ανασυγκρότησης (EBRD).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το δάνειο, ύψους 160 εκατ. ευρώ, είναι διάρκειας δύο ετών, χωρίς εξασφαλίσεις, για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. «Η χρηματοδότηση αυτή παρέχεται στο πλαίσιο του προγράμματος της EBRD για την υποστήριξη έργων υποδομών ζωτικής σημασίας και αποτελεί την έναρξη μίας πολύτιμης συνεργασίας με την τράπεζα», αναφέρεται χαρακτηριστικά και προστίθεται: «Η EBRD προωθεί τη μείωση εξάρτησης του ενεργειακού τομέα από τον άνθρακα (decarbonisation), όπου η ΔΕΗ, με το φιλόδοξο πρόγραμμά της για απολιγνιτιποίηση, είναι πρωτοπόρος στις περιοχές, που δραστηριοποιείται η τράπεζα».

Αγγελική Βελεσιώτη

Facebook Comments