Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία» απαντά σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» στη Βουλή.

Με ανακοινώσεις για την ελάφρυνση των φορολογουμένων έκλεισε την πρωτολογία του ο Πρωθυπουργός. Όπως ανακοίνωσε, η κυβέρνηση προχωράει στα εξής μέτρα:

-Οι οφειλές Μαρτίου – Σεπτεμβρίου που έχουν ανασταλεί θα αποτελέσουν ξεχωριστό σύνολο και θα αποπληρωθούν σε 12 ή 24 δόσεις από το 2021.

-Αύξηση στον αριθμό των δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ σε 8 αντί για 3-μηνιαίες δόσεις

-Επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων. Όσοι αποπληρώσουν εφάπαξ τους φόρους τους φέτος θα έχουν έκπτωση 2%.

Η ομιλία στη Βουλή

«Έχει έρθει η ώρα να καταλάβετε ότι αυτή κυβέρνηση, μια κεντροδεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση, γνωρίζει πολύ καλά πότε το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει και πότε να στηρίζει τη επιχειρηματικότητα. Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που πολεμάτε, δεν υπάρχει» απάντησε ο Πρωθυπουργός στις κατηγορίες που εκτόξευσε λίγο νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.
Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις επενδύσεις που έχουν έρθει το τελευταίο διάστημα στη χώρα, είπε: «Μέσα στην κρίση 2 ελληνικά startups εξαγοράστηκαν, σε 3η επιχείρηση εισήλθε σημαντική χρηματοδότηση από το εξωτερικό και η προβληματική Forthnet εξαγοράστηκε και διασώθηκε. Κι αυτό ενώ ελάχιστοι διεθνώς έκαναν επενδύσεις».

«Εξακολουθείτε κ. Τσίπρα», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «σε κάθε εμφάνισή σας στη Βουλή, όταν κάνετε αναφορές στην οικονομία να παρουσιάζετε την κατάσταση, όπως την παραδώσατε, ιδιαιτέρως ωραιοποιημένη… Δεν έχετε απαντήσει ακόμα σε ένα ουσιαστικό ερώτημα: Αν το πράγματα τον Ιούλιο του 2019 πήγαιναν τόσο καλά, γιατί χάσατε με σχεδόν 10 μονάδες; Και αν τα πράγματα πηγαίνουν σήμερα όσο άσχημα τα παρουσιάζετε, γιατί η εικόνα των μετρήσεων που αποτυπώνουν τον δείκτη αισιοδοξίας είναι τελείως διαφορετική από αυτή που παρουσιάζετε; Φοβάμαι», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, «ότι τα μαθήματα από την προηγούμενη διακυβέρνησή σας και από την ετυμηγορία της κάλπης δεν τα έχετε πάρει ακόμα».

Στην ερώτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «τρεις μήνες μετά από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων και παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις της χώρας παραμένουν χωρίς ουσιαστική βοήθεια».

Όπως υπογραμμίζει, «με την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην αξιοποιήσει τη διαθέσιμη ρευστότητα που άφησε ως παρακαταθήκη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για ένα εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας, ανατροφοδοτείται η αυτοεκπληρούμενη προφητεία της υψηλής ύφεσης, ενώ ταυτόχρονα εργασιακά δικαιώματα καταργούνται, μισθοί μειώνονται και οι φόβοι για αναδιάρθρωση της αγοράς σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιβεβαιώνονται».

Ο κ. Τσίπρας καλεί τον Πρωθυπουργό να απαντήσει αν είναι «διατεθειμένος, έστω και τώρα, μετά την πρόταση της Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης, να αλλάξει πολιτική και να υιοθετήσει μέτρα στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων, που έχει παρουσιάσει η αξιωματική αντιπολίτευση ή θα περιμένει την ύφεση, να βάλει λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις, την ανεργία να σκαρφαλώσει ξανά στα μεγέθη του 2014 και τότε να χρηματοδοτήσει με το πακέτο της Ε.Ε. μόνο όσους ισχυρούς θα έχουν αντέξει;».

 

Facebook Comments