Πρέπει να υπάρξει μια απάντηση στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που με άρθρο της στις 28/6/2020 καταφέρθηκε κατά της πρωτοβουλίας που έχει πάρει η Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ για να ιδρύσει αγγλόφωνο τμήμα προπτυχιακών σπουδών, το πρώτο στην χώρα μας, που θα απευθύνεται σε αλλοδαπούς φοιτητές.

Πρώτα από όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτή η κίνηση, η οποία θα εξασφαλίσει πολλές χιλιάδες ευρώ στα ταμεία του ιδρύματος καθώς επίσης και στην αγορά της Θεσσαλονίκης, αποτελούσε πάγιο αίτημα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσ/νικης. Η εφημερίδα κάνει λόγο για το ενδεχόμενο να μπορούν και Έλληνες φοιτητές να συμμετάσχουν στο αγγλόφωνο πρόγραμμα περιγράφοντάς το ως μέγιστο κακό που θα δημιουργήσει φοιτητές δύο ταχυτήτων και θα αυξήσει τις διακρίσεις…ΦΕΔΡΟΤΗΤΕΣ. Φτηνές και άθλιες δικαιολογίες που σκοπό έχουν να κολακεύσουν την ματαιοδοξία κάποιων (ευτυχώς ελαχίστων) φοιτητοπατέρων που κυβερνούν έμμεσα τις Σχολές και  θεωρούν τους εαυτούς ως το άλας της γης.

Ζούμε στο 2020 και η παγκόσμια γλώσσα παντού αλλά κυρίως στην ιατρική είναι η αγγλική της οποίας η ελλιπής γνώση στα Ελληνικά πανεπιστήμια μας έχει φέρει στο σημείο να παράγουμε άριστους ιατρούς με άψογη επιστημονική κατάρτιση αλλά με μικρή γνώση της αγγλικής ορολογίας. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί στους νέους ιατρούς μεγάλες δυσκολίες στην περαιτέρω επιστημονική τους κατάρτιση μέσα από τα διεθνή έντυπα και φόρα. 

Η χώρα του Ιπποκράτη όχι μόνον οφείλει να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ τα αγγλόφωνα προγράμματα αλλά να γίνει και ανταγωνιστική με χώρες όπως η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Ιταλία και η Τσεχία και να εδραιωθεί ως πόλος έλξης για τους ξένους φοιτητές. Δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μια εξαιρετικά μεγάλη ώθηση στην αγορά της πόλης μας.

Αλλά ας επανέλθουμε στις φοβίες της «Εφ. Συν.». Γιατί φοβάται το ενδεχόμενο της εγγραφής των Ελλήνων σε αυτά τα προγράμματα; Μήπως δεν θέλει να διαρραγεί με τίποτα το σύστημα των φροντιστηρίων  και της παραπαιδείας για το οποίο ο Έλληνας ξοδεύει (κυρίως μαύρα) 1 δις  ευρώ τον χρόνο;

Τέλος δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε ασχολίαστο τον χυδαίο τίτλο του άρθρου: «Γίνε και εσύ γιατρός με 17.000 ευρώ τον χρόνο» με τον οποίο η συντάκτις επιχειρεί με άθλιο και απαράδεκτο τρόπο να συκοφαντήσει και να μειώσει το επιστημονικό κύρος των χιλιάδων  Ελλήνων ιατρών που έχουν περατώσει τις  σπουδές τους σε ανάλογα τμήματα του εξωτερικού. Καλούμε την εφημερίδα να ανασκευάσει και να προχωρήσει σε διευκρινίσεις για αυτόν τον πραγματικά αγοραίο τίτλο που κινείται στα όρια του «Fake News».    

 Η Ελλάδα μπαίνει σε αυτήν την διεθνή αγορά των αγγλόφωνων τμημάτων με καθυστέρηση τριάντα χρόνων. Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει δει να φεύγουν εκατομμύρια συναλλάγματος από αυτήν κάθε χρόνο, τα οποία θα μπορούσαν να επενδυθούν στα Πανεπιστημιακά μας ιδρύματα και στις τοπικές αγορές, αλλά όλα τα σκέπαζε η ιδεοληψία και τα πλάκωνε η οπισθοδρόμηση. Η Ελλάδα διαθέτει ΟΛΕΣ τις προϋποθέσεις και υποδομές για να καταστεί χώρα πρότυπο στην διεθνή ιατρική εκπαίδευση.                

Όπως και να έχουν τα πράγματα, οι καταστάσεις είναι πλέον ώριμες στην χώρα μας για να προχωρήσει η πρόοδος και κανείς και τίποτα δεν μπορεί να την σταματήσει.

Παύλος Ι. Αλεξιάδης

Ιατρός

Υ.Γ.: Στον σύνδεσμο σας παραθέτουμε το εν λόγω άρθρο της «Εφ. Συν.»:  

    

Facebook Comments